Kahvi mustana käy dekkarihampaan kolotukseen 

Hercule Poirotin roolin Teatteri Akselin Kahvi mustana -näytelmässä tekee Hannu Pajunen. Kapteeni Arthur Hastingsina nähdään Kari Päiviö. Kuva: Ikaros Ainasoja.

 

Teatteri Akseli: Kahvi mustana (alkup. Black Coffee)
Käsikirjoitus: Agatha Christie
Käännös: Tuula Nieminen
Ohjaus: Emmi Louhivuori
Puvustus: Kirsi Vaara
Lavastus: Seppo Louhivuori ja Jari Uhlgren
Musiikin sävellys ja toteutus: Jouni Lehtonen
Valosuunnittelu: Jarno Kuivala
Ensi-ilta: 29.3.2019

TEATTERIARVIO. Jos etsinnässä on pieniä harmaita aivosoluja kutkuttava salapoliisiteos, kannattaa tänä keväänä suunnata Teatteri Akseliin. Turkulainen harrastajateatteri tarjoilee jälleen laadukkaan teoksen, tällä kertaa Agatha Christien Poirot-tarinoiden pohjalta. Ohjaaja Emmi Louhivuoren tulkinta viestii arvostuksesta rikosten kuningattareksi kutsutun Christien alkuperäistekstiä kohtaan. Ja hyvä niin. Klassikoiksi muodostuneet käsikirjoitukset ansaitsevat tulla esitetyiksi juuri tällä tavalla.

Kahvi mustana (alkup. Black Coffee) ei kenties edusta tunnetuinta Christietä juuri siksi, että kirjailija on alun perinkin kirjoittanut sen näytelmäksi. Tarinassa on kuitenkin paljon tuttua ainakin Christie-faneille, jotka tietävät, että Charles Osborne sovitti sen vuonna 1998 romaanimuotoon Hercule Poirot ja salainen kaava -nimellä.

Ja niillekin katsojista, joille Kahvi mustana ei vielä sanonut mitään, tuttuakin tutumpi on päättelykyvyltään terävä belgialainen salapoliisi Hercule Poirot. Järjestystä ja siisteyttä Poirotina näytelmässä ylläpitää esimerkiksi Kaarina-Teatterista tuttu Hannu Pajunen, joka on omaksunut Christien etsivähahmoista epäilemättä tunnetuimman roolin jokaista yksityiskohtaa myöten.

Pajusen ohella yhden näytelmän hienoimmista näyttelijäsuorituksista tekee Kari Päiviö, jonka roolihahmo Kapteeni Arthur Hastings, ”mon ami!, ystäväni!” niin kuin Poirot häntä kutsuu, on sopivasti ulalla tapahtumista. Niin ikään ilmeikäs Päiviö on tehnyt laajan kattauksen rooleja Turun seudun teattereissa, muutaman kerran aiemmin myös Emmi Louhivuoren ohjauksessa.

Mysteerin keskiössä on kartanossa asuva keksijänero Sir Claud Amory (Tapani Närvä) sekä hänen siskonsa Caroline (Maarit Juvonen), poikansa Richard (Esko Vähätalo) ja veljentytär Barbara (Niina Kuikka). Epäilykset Sir Claud Amoryn uusimman keksinnön, pommin kaavan, kähvellyksestä osoitetaan ensinnä perheeseen suhteiden kautta liittyneisiin Luciaan (Nelli Hautala) ja tohtori Carelliin (Jukka Valtanen).

Suljetun huoneen arvoitus on valmis, kun yllättävä myrkytystapaus sattuu lukittujen ovien takana. Tällöin estradille saavat astua myös tohtori Graham ja ylikomisario Japp, joiden roolityöstä vastaa Kauko Juvonen. Oman mausteensa kuulusteluihin tuovat hovimestari Tredwell (Ismo Reunamo) sekä Amoryn sihteeri Edward Raynor (Juha Nordman).

Musiikkina näytelmässä kuullaan raisiolaisen Jouni Lehtosen sovitus Poirot-tunnussävelmästä. Saksofoniosuudet on äänittänyt Lehtosen kanssa nousiaislainen Pasi Ketola. Lisäksi jännittävissä kohtauksissa kuullaan tunnelmaa nostattavia ääniefektejä.

Katariina Mäkinen-Önsoy