Vanhusneuvosto auttaa myös huolestuneita omaisia

Maskun vanhusneuvoston puheenjohtaja Taito Ylhäinen haluaa omaisten olevan yhteydessä vanhusneuvostoon, kun he ovat huolissaan ikäihmisten hoivasta.

SENIORIT. Lain mukaan kunnanhallitusten on asetettava vanhusväestön palveluihin vaikuttava vanhusneuvosto. Neuvosto on voi olla useamman kunnan yhteinen, mutta sillä on oltava toimintaedellytykset eräänlaisena vanhusväestön edunvalvojana.

Maskussa vanhusneuvoston puheenjohtajana on kuluvan vaalikauden toiminut Taito Ylhäinen (ps.). Ylhäisen mielestä neuvoston yhteistyö Maskun kunnan ja kuntayhtymä Akselin kanssa on toiminut varsin hyvin.

– Olemme saaneet parannuksia läpi, osa niistä on ollut toki pieniä mutta kuitenkin tarpeellisia. Meille myönnettiin tälle vuodelle pieni määrärahakin, kertoo Ylhäinen.

Ylhäinen korostaa vanhusneuvoston tärkeyttä kunnan, kuntayhtymän ja neuvostossa edustettuina olevien yhdistysten välisenä yhteyslinkkinä.

– Vanhusneuvostossa saamme sitä enemmän hyvää aikaan, mitä aktiivisempia olemme. Eri järjestöjen edustajat neuvostossa ovat tästä hyvä esimerkki, sillä he tuovat tärkeää viestiä ikäihmisten arjen tarpeista.

Ylhäisen mielestä myös Maskun kunnan virkakoneisto on kehujen arvoinen.

– Saamme tukea kunnan virkamiehiltä. Erityisesti haluan kiittää vanhusneuvoston sihteerinä toimivaa hallintojohtaja Maija Löfstedtiä, joka hoitaa neuvoston paperityöt ja käytännön järjestelyt, kehuu Ylhäinen.

Omaisilla huoli vanhusten hoivasta

Vanhustenhoiva on ollut jo usean viikon valtakunnan puheenaihe numero yksi. Hoidon laiminlyönnit ovat täyttäneet uutiset, ja poliitikot ovat kilvan julistaneet, miten tärkeää on asian kuntoon saattaminen. Myös Maskussa on kohun ytimessä olevan yksityisen hoivapalvelufirman Esperi Caren hoivakoti.

– En ole kuullut maskulaisilta, että Esperi Caren hoivakodissa Maskussa olisi ongelmia sen enempää kuin kunnallisissa palveluissa.

Omaiset kuitenkin ottavat aika ajoin yhteyttä myös vanhusneuvostoon, kun he ovat huolissaan vanhempiensa tai isovanhempiensa tilanteesta.

– Yhteydenottoja tulee, mutta minun kokemukseni mukaan niitä tulee yhtälailla kunnallisista palveluista kuin yksityisistäkin. Ja se on erittäin hyvä, että omaiset ottavat yhteyttä, sillä silloin me voimme selvittää tilannetta ja auttaa ongelmien ratkaisuissa, pohtii Ylhäinen.

Työnjohdolla aivan ratkaiseva rooli

Puheenjohtajan mielestä hoivakotien ongelmat ovat hyvin usein kiinni työnjohdosta.

– Pomohan sen päättää, miten hoitajat toimivat ja miten paljon heitä töissä kulloinkin on. Kun koko henkilökunta, pomo mukaan lukien, on sitoutunut pitämään huolta vanhusten hyvinvoinnista, lopputulos on hyvä.

Ylhäisen mielestä myös lisäsatsaus kotihoitoon olisi ehdottoman tarpeellinen.

– Pahimmissa tapauksissa kotihoitaja ehtii vain tuomaan ruoan ja vahtimaan, että vanhus ottaa lääkkeensä. Käynti voi olla vain muutaman minuutin mittainen, kun kotihoitajan pitää rientää seuraavaan paikkaan. Kotihoitoon on ehdottomasti satsattava enemmän, jyrähtää Ylhäinen.