Raision kaupungin vihersuunnittelija Markku Tuominen palkittiin Matkailun Pikku Jättiläisellä

Matkailun Pikku Jättiläinen luovutettiin Raision kaupungin vihersuunnittelija Markku Tuomiselle 20. helmikuuta. Kuvassa Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaiden Pirkko Karmakoski ja Eija Räsänen. Kuva: Ragip Önsoy.

Kansainvälisen matkailuoppaiden päivän kunniaksi Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaat ry muisti yhteistyökumppaniaan Matkailun Pikku Jättiläinen -palkinnolla. 

MATKAILU. Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaat ry juhlistaa torstaina 21.2. vietettävää kansainvälistä matkailuoppaiden päivää palkitsemalla Raision kaupungin vihersuunnittelija Markku Tuomisen Matkailun Pikku Jättiläisellä. Tuominen vastaanotti järjestyksessään kymmenettä kertaa jaetun palkinnon eilen 20.2. Raision kaupungintalolla.

– Matkailuoppaat pääsivät todella yllättämään. Palkinto tuli aivan pensaasta – kirjaimellisestikin, Tuominen toteaa ilahtuneen yllättyneenä viitaten esimerkiksi Alppiruusupuiston eteen tekemäänsä työhön.

Markku Tuominen on vuosien varrella tehnyt aktiivisesti yhteistyötä matkailuoppaiden kanssa jakamalla tietämystä kaupungin viheralueista, luontokohteista ja kasvillisuudesta. Muun muassa Kuuanvuoren maastot ja Alppiruusupuiston luonto ovat tulleet oppaille tutuiksi Tuomisen jalanjäljissä.

– Olen tehnyt tätä työtä 30 vuotta ja yhteistyöni matkailuoppaiden kanssa on kestänyt parisenkymmentä vuotta, Tuominen lisää.

Maanlaajuisestikin huomiota saavuttaneen Raision Alppiruusupuiston suunnittelijana ja kehittäjänä Tuominen on luonut kohteen, joka on sekä matkailunähtävyys että kaupunkilaisten pistäytymispaikka, metsäolohuone luonnon kauneuden kokemiselle.

– Päätimme muistaa tänä vuonna Matkailun Pikku Jättiläisellä Tuomista, sillä hänen panoksensa Raision ulottuvuuksiin luontomatkailukohteena on ollut valtava. Lisäksi hän tuli ensimmäisenä mieleen, kun pohdimme Suomen Opasliitto ry:n tämänvuotiseen Luonnollisesti – opas -teemaan sopivaa palkittavaa, Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Eija Räsänen sanoo.

Alppiruusupuisto on saanut myös valtakunnallista huomiota sijoittuessaan kolmanneksi Vuoden Retkipaikka 2017 -äänestyksessä. Työ puiston eteen on ollut pitkäjänteistä, tänä vuonna ensimmäisistä istutustöistä on kulunut jo 20 vuotta.
– Idean Raision omasta alppiruusupuistosta saimme vieraillessamme Elimäellä sijaitsevassa Arboretum Mustilassa, joka on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto, Tuominen kertoo.

Tuominen näkee seuraavalle vuosikymmenelle sijoittuvassa Raision keskustaremontissa mahdollisuuksia erilaisille viherratkaisuille.

– Keskustaan rakennettavan tunnelin päällä olisi oiva paikka puistolle, jotta saamme reilusti lisää vehreyttä tälle alueelle, hän ideoi.

Raisiossa on Tuomisen mukaan nyt jo paljon luontokohteita.

– Esimerkiksi Pähkinämäestä löytyy upeaa luontoa. Ei sovi myöskään unohtaa Haunisten allasta, Raisionlahtea ja Kuuanvuorta, joihin voisi järjestää taas kävely- ja pyöräilykierroksia. Lisäksi on muun muassa Meriakseli ja Killin ja Nallin -reitistöjä sekä muinaishistoriaa täynnä oleva Raisionjokilaakso, hän luettelee.

Patsaan on yhteistyössä Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaiden kanssa suunnitellut ja toteuttanut mynämäkeläinen keramiikkataiteilija Marjaana Maula. Aiemmin Matkailun Pikku Jättiläinen on myönnetty Raision seurakunnalle (2006), museo- ja kulttuurikeskus Harkolle (2007), erityisopettaja Seija Sorsavirralle (2008), Maskun kunnan silloiselle yhteysjohtajalle Pekka Määttäselle (2009), Naantalin Matkailu Oy:lle (2010), Saaren kartanon taiteilijaresidenssin toiminnanjohtaja Hanna Nurmiselle (2011), Raisio-Seura ry:lle (2012), Krookilan JuhlaMummolan Jaana Kaartolle (2014) ja Maskun Kaiturin tilalle (2017).

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttuun on lisätty 4.3. kello 15.40 Markku Tuomisen ja Eija Räsäsen kommentit.