Raisiolainen Noora Grundström valmistautuu vaihto-oppilasvuoteensa

Pekka Hyysalo tulee Raisio-Jokilaakson Rotaryklubin vieraaksi Martinsaliin

Raisiolainen Noora Grundström odottaa innostunein mielin tulevaa vaihto-oppilasvuottaan. Kuva: Ragip Önsoy.

RAISIO. Raision kirjastotalon Martinsalissa kuullaan tiistaina 12. helmikuuta kello 18 alkavassa tilaisuudessa turkulaisen freestyle-laskija Pekka Hyysalon kuntoutumistarina. Raisio-Jokilaakson Rotaryklubi ohjaa tapahtuman lipputulot Rotaryn nuorisovaihdon tukemiseen.

Raisio-Jokilaakson Rotaryklubi lähettää kesällä 2019 raisiolaisen Noora Grundströmin, 16, vaihto-oppilaaksi maailmalle. Grundstöm on esittänyt toivomuksensa kohdemaista, joista valitaan yksi kevään aikana.
– Kaikkein eniten kiinnostaisivat Hollanti ja Espanja. Haluaisin perehtyä näiden maiden kulttuureihin. Lisäksi hollannin kielen oppiminen olisi mielenkiintoista, espanjaa sen sijaan olen jo ehtinyt vähän opiskellakin, Grundström toteaa.

Myöhemmin keväällä selviävään Euroopan maahan Grundström matkustaa heinäkuussa.
– Olen silloin suorittanut ensimmäisen vuoteni Turun klassillisessa lukiossa. Vaikka lukio-opintoni kestävätkin normaaliin tapaan kolme vuotta, käytännössä minulla menee neljä vuotta yhteensä valmistumiseen, sillä vaihto-oppilasvuoden aikana en pysty lukemaan edukseni kaikkia vaadittuja aineita, Grundström sanoo.

Vastaavasti klubiin saapuu vaihto-oppilas jostakin päin maailmaa.
– Nuoret asuvat kolmessa eri perheessä ja sitoutuvat oppimaan kohdemaan kielen vuoden aikana. Joillekin se on hankalampaa, kun taas toiset puhuvat jo hienosti puolessa välissä vuotta joulun tienoilla, Raisio-Jokilaakson Rotaryklubin
Britta Sunde kertoo.

Isäntäperheille ei makseta korvausta. Rotaryklubi kustantaa tänne saapuvan vaihto-oppilaan koulutarvikkeet ja bussiliput sekä reissun Lappiin yhdessä muiden vaihto-oppilaiden kanssa.
– Yleensä ensimmäisenä kolmesta isäntäperheestä toimii se perhe, jonka oma nuori on lähtenyt vaihtoon eli tässä tapauksessa Grundströmien perhe, Sunde lisää.

Pekka Hyysalon Raisio-Jokilaakson Rotaryklubi keksi pyytää mukaan tämänvuotiseen tempaukseensa vuosille 2018–2019 asetetun Ole innostaja -teemansa mukaisesti.
– Hyysalon tarina on kaikkea tätä; positiivinen, inspiroiva ja koskettava, Sunde toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy