Asuntokauppa kääntyy hiljalleen noususuuntaiseksi

Kevättä kohti

Ostajat hakevat edelleen ennen kaikkea asumisratkaisuiltaan helppoa, muuttovalmista ja hyvien yhteyksien päässä sijaitsevaa kotia.

ASUNTOMARKKINAT. Haastattelemamme kiinteistönvälittäjät Tarja Rusi-Juusela Asuntokauppa Ari Leinosesta ja Tuomas Bastman aninkainen.fi Kaarinasta ovat varovaisen positiivisia asuntokaupan näkymistä.

Molemmat ovat sitä mieltä, että asuntokaupoille lähdetään pääosin etsimään muuttovalmista kohdetta.

Keskusta-alueen yksiöt ja kaksiot, joissa on tehty jo linjasaneeraukset valmiiksi, sekä melko uudet kohteet menevät nopeasti kaupaksi, Rusi-Juusela sanoo.

Kohteet, joita ei tarvitse remontoida, ovat nousseet jonkinasteiseksi trendiksi. Lisäksi haetaan pienempiä järkeviä neliöratkaisuja, Bastman huomaa.

Asuntokaupalla myönteinen suunta.

Hakijoita on paljon ja kohteitakin mukavasti tarjolla. Myös myyntiaikojen lyhentymistä on havaittavissa, Bastman toteaa.
– Kaikenlaiset kohteet kiinnostavat, jos vain hinta on kohdillaan. Ostajat ovat tänä päivänä nimittäin hyvin hintatietoisia, Bastman lisää.

Kaarinan suunnalla eniten hakijoita saavat rivitalokohteet, kun taas Raision alueella halutuimpia ovat kerrostaloasunnot.

Kerrostaloasunnoista hissilliset menevät helpoiten. Jos hinta on hyvä, kohteet myydään jo ennen ensinäyttöä tai sitten viimeistään heti ensinäytön jälkeen. Myös uudehkot omakotitalot liikkuvat kohtuullisesti, Rusi-Juusela kertoo.

Selkeästi kevään edetessä asuntokaupoille aikovien mielet kaipaavat yhä enemmän kohteita, joissa on edes vähän omaa pihaa istutuksille, jatkaa Rusi-Juusela.

Seudulta löytyy myös hankalampia kohteita, joiden myyntiaika on keskivertoa pidempi.

Myyntiä hankaloittavia tekijöitä ovat tuloillaan olevat isommat remontit, joiden kustannuksista on vielä epävarmuutta, Tuomas Bastman aninkainen.fi Kaarinasta sanoo.

– Haasteellisimpia myyntiajaltaan ja hinnoittelultaan ovat kauempana keskustoista sijaitsevat vanhemmat talot, joissa on vielä vanhaa tekniikkaa, Asuntokauppa Ari Leinonen Oy:n Tarja Rusi-Juusela toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy