Raisioon maahanmuuttajatyön vapaaehtoisseminaari

Vapaaehtoiset seniorit kotoutumisen tukena

Raisiolainen kouluttaja Oili Niittynen esittelee Vapaaehtoiset seniorit maahanmuuttajien kotoutumisen tukena -hankkeen mobiilisovellusta. Kuva: Topi Kanerva.

SVMI-hankkeessa on rakennettu mobiilisovelluksena toimivaa kotoutumisopasta ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa koulutusohjelmaa.

RAISIO. Kansainvälinen, viiden EU-maan yhteistyönä toteutettava Senior Volunteers for Migrant Integration (SVMI) eli Vapaaehtoiset seniorit maahanmuuttajien kotoutumisen tukena -hanke etenee paikallisohjauksessa. SVMI-koulutusohjelman pilotti pidettiin Raisiossa loppuvuodesta 2018.

– Pilotoimme koulutusohjelmaa Tasalan Kamarissa lokakuussa ja marraskuuta järjestetyillä tapaamisilla, raisiolainen kouluttaja Oili Niittynen kertoo.

Koulutukseen oman panoksensa toivat Raision seurakunta, Turun NMKY:n maahanmuuttajatyön asiantuntija Olavi Katto ja SPR:n edustajat.

EU:n Erasmus+ Strateginen kumppanuus -ohjelman rahoittama kaksivuotinen hanke on käynnissä syyskuuhun 2019 asti.

– Vuoden 2017 lopulla aloitimme ja viime vuoden aikana saimme jo paljon aikaiseksi. Nyt on aika koota hyvät käytännöt yhteen ja viedä hanke loppuun, Niittynen toteaa.

Koulutusohjelma ja mobiillisovellus

SVMI:ssä on rakennettu koulutusohjelma ja -materiaalia, joka valmentaa seniorikansalaisia toimimaan vapaaehtoisina kotoutumisen tukijoina Suomeen, Liettuaan, Saksaan, Ranskaan ja Kreikkaan saapuneille pakolaisille.

– Koulutusohjelma on käännetty kumppanimaiden kielille ja se koostuu viidestä kokonaisuudesta, joista neljä ensimmäistä on jokaisessa maassa samat. Viimeisen aihekokonaisuuden sisältö on sen sijaan hieman vaihdellut paikallisesti, Niittynen esittelee.

SVMI-sovellus toimii englanniksi ja hankkeen kohdemaiden kielillä.

”Aikuisen oppimisen teoriaa”, ”Kulttuurien välisestä viestinnästä”, ”Maahanmuuttajien kotoutuminen/kotouttaminen – mitä se sisältää?” ja ”Aktiivinen kansalaisuus ja sen linkittyminen maahanmuuttajien kotoutumiseen?” muodostavat koulutuskokonaisuuden rungon. Lisäksikoulutuksessa on perehdytty maahanmuuttoon jokaisessa kumppanimaassa vapaaehtoistyön kantilta.

– Viime marraskuun loppupuolella kumppanimaiden edustajat kokoontuivat Kreikkaan keskustelemaan projektin etenemisestä. Kokouksessa esiteltiin kotoutumisopas, joka toteutetaan mobiilisovelluksena. Opas auttaa heitä saamaan perustietoja vastaanottomaan kulttuurista ja arjen käytännöistä, Niittynen lisää.

Asiointisanastoa ja lauseita aihealueittain sekä tärkeimmät yhteystiedot sisältävä sovellus toimii sekä kohdemaan kielellä että englanniksi.

– Mobiilisovellus vaatii kehittelyä, koska tällä hetkellä se edellyttää jo englannin tai kohdemaan kielen osaamista. Sovelluksesta puhutaan ensiapupakkauksena, joten se ei välttämättä näille kielille käännettynä palvele vielä täysin kohderyhmäänsä. Lisäksi täytyy varmistaa, että se toimii perustason laitteessa, sanoo Niittynen.

Raision tilaisuudet tuloillaan

Hankkeen tilaisuudet järjestetään jokaisessa kumppanimaassa. Seuraavaksi projektipartnerit kokoustavat Suomessa, Raision kaupungintalolla huhtikuussa. Raisioon on tulossa myös hankkeeseen liittyvä seminaari.*

– Elokuussa pidettävään seminaariin odotetaan 15 vapaaehtoistyöstä kiinnostunutta sekä 25 maahanmuuttajaa, jatkaa Niittynen.

Koko hanke päättyy syyskuussa Liettuan kansainväliseen tiedotuskonferenssiin.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

*21.2.2019 julkaistussa Turun Seutusanomat länsi -lehdessä oli ilmoitettu väärä ajankohta seminaarille, joka pidetään siis elokuussa. Toimitus pahoittelee väärinkäsitystä.