Vastine Risto Forsbergin mielipiteeseen ”Milläs nuoret töihin?”

MIELIPIDE. Risto Forsberg kirjoitti Seutusanomissa 24. tammikuuta otsikolla ”Milläs nuoret töihin?”. Yksi kohta pisti silmään. Forsberg kirjoittaa turvapaikanhakijoista seuraavasti: ”Minusta on pöyristyttävää, että työpaikkoja ollaan valmiita luomaan niille, jotka tulevat tänne vain väliaikaisesti. Turvapaikkaahan tarvitaan sen aikaa, kun olot omalla asuinalueella ovat taas normalisoituneet.” Hetkinen… Tokihan nyt puhutaan myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneista. Siitä lienemme yhtä mieltä, että kielteisen päätöksen saaneet pitä poistaa maasta riittävän tehokkaasti. Siihen se yhteisymmärrys sitten taitaa loppuakin…

Tarkoittaako Forsberg, että myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneen pitää odotella veronmaksajien piikkiin tekemättä mitään vaikka vuosikausia kunnes olot vaikkapa Syyriassa olisivat ”normalisoituneet”? Vaiko sitä, että kotoutamme, opetamme kielen, mahdollisesti ammatin ja juuri kun hän alkaisi veronmaksajana maksamaan hänen tehtyjä panostuksia takaisin, toivoisimme hänen lähtevän sinne ”normalisoituneisiin” oloihin…

Eiköhän järkevintä ole tehdä edellä mainitut toimet ja sen jälkeen toivoa, että hän työllistyisi mahdollisimman nopeasti ja jäisi pysyvästi niin kovin tarpeellisena työvoimana ja veronmaksajana maksamaan häneen tehtyjä. Sitä paitsi nuorehkosta aikuisesta maahanmuuttajasta saa paljon nopeammin ja halvemmalla sitä kansantalouden niin kaipaamaa työvoimaa mitä vastasyntyneestä vauvasta.  Varsinkin ottaen huomioon nykyiset matalat syntyvyysluvut…

Oivallisena esimerkkinä pääkaupunkiseudun bussinkuljettajat.  Urbaanilegendan mukaan joka kolmas bussivuoro jäisi ajamatta ilman maahanmuuttajataustaisia  bussinkuljettajia. Ja tuskin kukaan aikanaan kotiseudultaan lähtiessään oli päättänyt, että lähdenpä Suomeen bussinkuljettajaksi, vaan kyllä syynä oli vallan joku muu…

Kansantalous kaipaa sekä nuoria, että maahanmuuttajia…

Heikki Laitonen

Raisio