Mielipide: Turun keskustan remontti aiheuttaa pulmia

MIELIPIDE. Miten Turun kaupunki yhdistää voimansa ja antaa neuvoa? Toriparkin rakennusaika on kaksi vuotta, mutta arvioitu myöhästyminen on puoli vuotta.
Odotamme neuvoja, miten eri alojen yritykset selviävät muuttuneista ja puuttuneista asiakasvirroista? Shokkivaihe tuli jokaisen yrityksen hoidettavaksi.
Yksikään yritys ei osannut arvata, että vaikutukset kävelevistä jalkapareista olivat näin järkyttävän suuret. Ihmisiä ei kävele enää tarpeeksi keskustassa eikä ovipumput käy alojemme yrityksissä enää niin usein kuin pitäisi.
Kaupunki ajoi kuluttajat ostoskeskuksiin ja unohti samalla kaupungin keskustan yritykset ja niiden työntekijät työpaikkoineen oman onnensa nojaan selviämään tilanteessa.
Palvelemme sinua, mekin olemme mukana matkassa sinua varten, älkää unohtako meitä. Nyt Turun keskusta on rajujen muutoksien kourissa. Tulevaisuuteen Turku katsoo ymmärtäväisesti, mutta kaikilla yrityksillä on suuri huoli yrityksen ja henkilökunnan selviämisestä tästä ajasta ja siitä, että työllisyys saadaan hoidettua.
Kaupungin sydän on kauppahalli, kauppatori ja linja-autoliikenne, jotka ovat kokonaisuudessaan keskeinen hyvinvoinnin rakenne yritys elämälle ja kivijalkaliikkeille.  Käveleviä jalkapareja on tullut katsomaan keskustan tyhjyyttä.
Elämmekö ajassa, jossa ainut pysyvä asia on jatkuvat muutokset, jotka tuovat mukanaan levottomuutta. Ymmärrämme rakennusajan kahdesta vuodesta kahteen ja puoleen vuoteen, mutta miten pian asiakasvirrat takaisin keskustaan, kun tori valmistuu?
Tämän keskustan parkkimaksut pitäisi olla ilmaisia koko rakennusajan ja vuoden remontin valmistuksen jälkeenkin. Ostoskeskuksissa on ilmaiset parkkipaikat, tämähän on hyvä kilpailuvaltti.
Kaikki eri alojen yritykset pitäisi laittaa palaveriin ja keskustelu käyntiin siitä, mitä yhdessä tehdään niin, että se näkyy. Yrityselämässämme on nyt tullut iso haaste hoidettavaksi ja aikakin on pitkä.
Tapahtumien täytyy kerätä asiakasvirrat koko keskustan kaikkien alojen yrityksiin. Kaupunki saa myös sanallisesti osallistua hätäämme keskustan pitkän remontin ajasta.

Raija Laine
Lietolainen yrittäjä Turussa