Kaarinalainen Marko Heimonen täydensi sovellusketjuaan

Joukkoliikennesovellukset helpottavat arkea

Harrastuksekseen koodaavan Marko Heimosen joukkoliikennesovellukset helpottavat arkea. Kuva: Ragip Önsoy.

LIIKENNE. Kaarinalainen Marko Heimonen koodaa joukkoliikennesovelluksia harrastuksekseen. Noin vuosi sitten uutisoimme hänen tekemästään Jopas Turku -sovelluksesta, joka on hiljattain saanut kaverin.

Nyt joukkoliikennesovelluksia on kaksi; toinen Turun ja toinen on Suomen suurimmat kaupungit kattava. Lisäksi Jopas Turku -sovellus sisältää uutuutena Föli-pyörät. Sovelluksella voi tarkistaa, montako pyörää tai vapaata paikkaa on föliparkeissa. Lisäksi voi navigoida tien haluamalleen föliparkille, Heimonen kertoo.

Heimonen on myös koodannut lentokenttäsovelluksen Finland Airports, joka sisältää kaikki Suomen matkustajalentokentät.

Haluan puhua sovellusketjusta. Tarkoitan sillä sitä, että lentokenttäsovelluksesta pääsee suoraan yhdellä painalluksella joukkoliikennesovellukseen ja toisin päin. Painalluksen jälkeen, jos et ole asentanut jompaakumpaa sovellusta puhelimeesi, niin sovellus ohjaa Google Kauppaan asentamaan sovelluksen. Tarkoituksena on siis ajatella kännykkäsovellusten käyttöä uudella tavalla niin, että tarvittavat palvelut nivoutuvat yhteen, hän sanoo.

Esimerkiksi Jopas Suomi -sovellus ehdottaa kyseessä olevan kaupungin mobiililippu-sovelluksen asentamista, jos painaa mobiililippu-painiketta, hän lisää.

Joukkoliikenteen reittioppaita on useita olemassa juuri muun muassa Android-puhelimille, mutta tällaista Föli-, juna- ja kaukobussi-infoa yhteen kokoavaa sovellusta ei Heimosen tiedon mukaan ole toista.

Lentokenttäfanitukseen liittyy se, että on tärkeää puolustaa ja käyttää oman maakunnan lentokenttää sekä sitä, että saataisiin lisää lentoja Turusta ja Turkuun. Se palvelisi business- ja vapaa-ajan matkailijoita. Tähän liittyy läheisesti joukkoliikenne ja sen kehittäminen mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi liityntäpysäköintialueineen, toteaa Heimonen.

Sovellukset ovat ladattavissa edelleen vain Android-puhelimille.

Katariina Mäkinen-Önsoy