Nousiaisten Alku satsaa liikuttamiseen

11-vuotias Janne ja 4-vuotias Tuomas Heinonen edustavat Nousiaisten Alun tulevaisuutta.

NOUSIAINEN. Nousiaisten Alku on yli satavuotias, uljaan perinteen omaava urheiluseura, jonka päälajina on hiihto. Seura on vielä 2000-luvun puolella järjestänyt kahdet nuorten SM-hiihdot, vuosina 2001 ja 2006, mutta viimeiset vuodet seura on ollut nimenomaan harrastamisen mahdollistava seura. Kilpaurheiluun satsaaminen on jäänyt.

Perinteisessä hiihtoseurassa on muutenkin pitänyt kehittää toimintaa.

– Talvet ovat olleet viime vuosina niin vähälumisia, että toimintamme kulmakivi, helmikuinen Laturetki on jäänyt järjestämättä. Kahtena viime vuonna olemmekin järjestäneet TrailRun -polkuretken, jossa on samat matkat kuin Laturetkelläkin, kertoo Nousiaisten Alun puheenjohtaja Reima Rantanen.

Vähälumisten talvien vuoksi Alun järjestämät kilpailut ovat viime vuosina jääneet niinikään vähiin. Ainoastaan Nappulahiihtoja on pystytty järjestämään.

– Me olemme täällä luonnonlumen varassa. Jos haluaisimme satsata enemmän kilpahiihtoon, siihen tarvittaisiin tykkilunta tai ainakin kesän yli säilöttyä lunta. Me olemme niin pieni seura, että sellaiseen ei ole resursseja.

Vaikka viime vuosina seura onkin profiloitunut kuntoliikuttajana, puheenjohtaja silti kaipailee kunnon talvia, jotka mahdollistaisivat kilpaharrastuksen.

– Seura on aikoinaan voittanut maakuntaviestejäkin. Nykyään emme saa viestijoukkuetta kasaan, mikä on harmittavaa.

Urheilutalo luo jatkuvuutta

Vaikka hiihdon harrastaminen onkin vaikeutunut, on Alulla silti aktiivista toimintaa. Sen mahdollistaa muun muassa seuran omistama urheilutalo.

– Tilannehan oli pitkään hankala, kun vanhan urheilutalon ylläpito oli kallista, emmekä saaneet siitä mitään tuloja. Tilanne muuttui radikaalisti, kun saimme Leader-rahoitusta talon energiatehokkaaseen lämmitykseen ja Nousiaisten kunta rakensi uuden kyläkoulun tänne Valpperiin.

Leader-rahalla taloa saatettiin remontoida ja kyläkoulun oppilaat käyttävät urheilutaloa liikuntatilanaan.

– Kunta teki järkevän päätöksen, kun ei rakentanut koululle liikuntatilaa, vaan päätti käyttää meidän urheilutaloamme koululiikuntaan. Sen päätöksen ansiosta me saamme tuloa urheilutalon tilojen vuokrauksesta kunnalle.

Toiminta keskittyykin hyvin vahvasti urheilutalon ympäristöön.

– Näissä maastoissa järjestetään muun muassa ensi lokakuussa Oravatonni-suunnistuskilpailut, sekä tietenkin meidän omia tapahtumiamme. Toivottavasti myös laturetki saadaan tänä talvena järjestettyä.

Suunnistusinto kasvussa

Seuran kuntoilijatkin ovat innokkaita suunnistuksen harrastajia.

– Olemme jo yli kymmenen vuoden ajan osallistuneet Jukolan viestiin. Parhaimpina vuosina meillä oli Jukolassa parikin joukkuetta ja Venlojen viestissä omansa. Suunnistus olikin Alun lajivalikoimassa seuran perustamisesta lähtien, ja meillä on täällä erittäin hyvät suunnistusmaastot, joten laji sopii hyvin meille tänäkin päivänä.