Mielipide: Milläs nuoret töihin?

MIELIPIDE. Talous on kasvanut, syvimmästä alhosta on noustu ylös. Työllisyysaste on saavuttanut tavoitellun 72 prosentin rajan. Työttömyys oli marraskuussa 6,2 prosenttia. Laskua vuodessa lähes yksi prosenttiyksikkö. Näyttäisi menevän hyvin.

Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. Nuorten työttömyys on laskenut, mutta on edelleen yleiseen työttömyyteen verrattuna kaksinkertainen eli 12,5 prosenttia. Tärkeää on saada nuoret heti koulutuksen jälkeen töihin ja rakentamaan omaa elämää ja tulevaisuutta. Työttömänä on vaarana passivoitua ja syrjäytyä. Jotkut ovat kantaneet huolta turvapaikanhakijoiden työllistymisestä. Minusta on pöyristyttävää, että työpaikkoja ollaan valmiita luomaan niille, jotka tulevat tänne vain väliaikaisesti. Turvapaikkaahan tarvitaan sen aikaa, kun olot omalla asuinalueella ovat taas normalisoituneet.

Nuorten työttömyys on mielestäni huolestuttava. Nyt tarvitaan rohkeita tekoja. Itsenäisyyden ensimmäisten 50 vuoden aikana maahan perustettiin useita valtionyhtiöitä (mm. Outokumpu, Valmet, Neste ja Rautaruukki), joilla oli tärkeä asema hyvinvoinnin luomisessa tänne Euroopan pohjoiseen kolkkaan. Nyt olisi tarvetta yhtiölle, joka voisi työllistää ja tarjota nuorille sen ensimmäisen työpaikan. Yhtiön tulisi olla monialayhtiö. On paljon järkevämpää jakaa rahaa palkkoina tuottavasta työstä, kuin maksaa passivoivaa työttömyyskorvausta. Nuorille työtä.

Risto Forsberg (sin.)

Turku