Teatris-etkot starttaavat Nousiaisista

Paikalliset teatteriryhmät huomio

Nutturlan Makasiiniteatterin Riia Bergring (vas.) sekä teatteriharrastajat Emma Peltola, Iida Virtanen (alarivissä), Eeli Sainio, Fanni Sainio ja Niki Rajalampi kokoontuivat nuorisotyön koordinaattorin Henna Isotalon sekä nuorten työpajatoiminnan vetäjien Vilhelmiina Eriksson-Tolkin ja Toni Ollilan kanssa Nousiaisten työväentalolle 11.12. suunnittelemaan tulevia Teatris-etkoja. Kuva: Ragip Önsoy.

TEATTERI. Maskun, Nousiaisten ja Mynämäen nuorisolle suunnattuja yhteisiä Teatris-etkoja vietetään Nousiaisten työväentalolla 9. maaliskuuta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma on maksuton 10–25-vuotiaille nuorille ja nuorten ryhmille. Etkoille haetaan nyt osallistujia vuoden 2019 Nuori Kulttuuri -teeman mukaisesti.

– Tulevan vuoden teemana on teatteri, johon kuuluu alalajeina puheteatteri, tanssiteatteri, musikaali, katuteatteri, fyysinen ja sanaton teatteri sekä performanssi- ja esitystaide, Nuori Kulttuuri Etkoja koordinoiva Toni Ollila sanoo.

Etkoille voi ilmoittautua aina 25. helmikuuta asti. Enintään 60 minuuttia kestävät esitykset arvioidaan etukäteen valitun kuuden hengen raadin toimesta.

– Raati antaa esityksen jälkeen nuorille palautetta sekä suullisesti että kirjallisesti. Tapahtumasta ei valita valtakunnallisia esiintyjiä, mutta se on loistava tilaisuus harjoitella Liedossa 23.–24. maaliskuuta järjestettäviä aluefestareita varten, joissa oikea valinta tapahtuu, nuorten työpajatoiminnan ohjaaja Vilhelmiina Eriksson-Tolkki Mynämäeltä kertoo.

Tapahtuma järjestetään osana yhdessä työpajanuorten kanssa koordinoitua Nuori Kulttuuri -toimintaa.

– Etkoista on tarkoitus tehdä jatkuva perinne niin, että ne järjestettäisiin vuoro vuosin jokaisessa toiminta-alueemme kunnassa. Myös teemat vaihtuisivat vuosittain, Eriksson-Tolkki lisää.

Nousiaisten Nutturlan makasiiniteatterissa vuosia lapsia, nuoria ja aikuisia ohjannut Riia Bergring on etkoista mielissään.

– On hienoa saada uudistetut harrastustilat työväentalolla entistä laajemmin käyttöön. Tällä hetkellä remontissa oleva pieni Mustikka-näyttämömme valmistuu uuden, tammikuussa alkavan harjoituskauden alkuun, Bergring iloitsee.

Nuorten työpajojen Nuori Kulttuuri -toiminnan sekä teatteriaktiivien yhteisenä tavoitteena on tehdä teatteriharrastusta tutuksi nuorten keskuudessa.

– Nuori Kulttuuri Etkojen tavoitteena on kannustaa paikallisia nuoria teatteriharrastuksen pariin ja tuoda heidän harrasteryhmänsä esille, Etkoista vastaava Toni Ollila toteaa.

– Tärkeää on, että kaikissa kunnissa olisi nuorilla mahdollisuus saada opetusta, osallistua workshoppeihin tai saada harjoittelutiloja käyttöönsä. Tavoite on, että kunnissa, kouluissa, opistossa, yhdistyksissä ja seuroissa mahdollistetaan nuorten harrastaminen ja tuetaan nuorta osallistumaan Nuori kulttuuri Etkoille ja aluefestareille, Ollila jatkaa.

Nuori Kulttuuri -toiminta huipentuu 24.–26. toukokuuta Jyväskylässä järjestettävään valtakunnalliseen nuorten Teatrikseen.

Katariina Mäkinen-Önsoy