Raija Laineen näyttelyssä esillä toinen toistaan upeampia nukkeja

Pikkutarkkaa käsityötä

Raija Laine käsityönä tekemiensä posliininukkejen keskellä. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Liedossa asuva, 53-vuotisen yrittäjäuran tehnyt Raija Laine on valmistanut posliininukkeja kotonaan 30 vuoden ajan. Nyt hän on kiikuttanut reilun kolmanneksen nukkekokoelmastaan esille yritykseensä, Turun keskustassa sijaitsevaan parturi–kampaamoon.

Lotta ja sotilas Raija Laineen tekeminä posliininukkeina. Vaatteet oikeista lotta- ja sotilaspuvun kankaista on valmistanut raisiolainen Sirpa Malmi.

HARRASTUKSET. Lietolainen Raija Laine, 71, toi joulukuussa nukkejaan näytille Turun keskustassa sijaitsevaan parturi–kampaamoonsa. Toiveissa olisi myös saada myytyä jokunen käsityönä tehty posliininukke.

– Aiemmin ajattelin, että enhän voi alkaa myymään lapsiani, niin läheinen tunneside nukkeihin muodostuu. Nyt niitä kuitenkin on jo kaikki nurkat täynnä kotonani. Näyttelyssä on mukana tällä hetkellä noin 50 ja kotonakin vielä parikymmentä, Laine sanoo.

Harrastuksena nuken valmistus on Laineen mukaan pikkutarkkaa ja aikaa vaativaa mutta erittäin palkitsevaa työtä alusta loppuun.

– Pikkuruiset yksityiskohdat vaativat vakaata kättä ja tarkkaa silmää eli väsyneenä tai kiireisenä tästä hommasta ei tule yhtään mitään.

Aikaa harrastuksille

Miten sitten pitkän linjan yrittäjänä toimivalla Laineella on aikaa harrastukselle? Omaa parturi-kampaamoa hän on pyörittänyt Turussa jo 53 vuoden ajan, ja alalla hän on toiminut kaiken kaikkiaan 56 vuotta.

– Tämä on elämäntapatyö, joka mielestäni tarvitsee vastapainoksi harrastuksia. Käsityö on jollain asteella ollut aina läsnä perheessämme. Se alkoi jo lapsuudesta, äitini mallin mukaan opeteltiin tekemään monenmoista käsin, Laine toteaa.

– Ajan löytäminen ei ole ongelma. Olen usein sanonut sitä, että ihminen kerkeää aivan kaiken minkä haluaa tehdä, jatkaa Laine.

Tänä päivänä Laine kutoo paljon sukkia. Lisäksi hänen tavoitteenaan on saada valmiiksi jo tekemänsä nukenosat.

– Olen päättänyt, että uusia osia en enää tee, mutta kyllä nuo lähes 20 vuotta sitten tekemäni osat täytyy saada valmiiksi asti ja herättää loputkin nuket ”henkiin”.

Aikuisten leikkiä

Posliininuken valmistus on pitkä prosessi, jossa tehdään valtavasti töitä käsin.

– Valmistus sisältää useampia vaiheita, osat tehdään posliinimassasta muottien avulla, jonka jälkeen seuraa puukko- ja pulikkatyöskentely ja hiontasienellä viimeistely. Nuket ovat kolme kertaa uunissa, raakapolton, kovapolton ja maalipolton aikaan, ja niidenkin aikaan täytyy olla tarkkana. Sähkökatkos voi nimittäin pilata koko työn, Laine selittää prosessia lyhyesti.

– Nuken tekemiseen menee suunnilleen 30–40 tuntia, kun edellisten vaiheiden jälkeen maalataan vielä kasvot ja laitetaan peruukki päähän. Se on toisaalta ihanaa leikkiä mutta myös totista työtä, Laine lisää.

Laine luonnehtii käsityötä vaikuttavaksi harrastukseksi.

– Se on mukavaa, kun oma kädenjälki jää elämään johonkin. Hyvin pidetyt nuket voivat nimittäin säilyä pitkään. Kampaamossanikin on esillä useampi 30-vuotias nukke, jotka alkavat olla arvokkaita lahjoja. Lisäksi ne ovat uniikkeja, sillä ikinä ei käsityöstä tule toisen kopiota.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Suurimmalla osalla nukeista on istutetut tekosilmät, mutta myös maalattuja silmiä löytyy.