Onnipuodin valikoima elää koko ajan

Lahja- ja käyttötavaraa sekä entisöintipalvelua

Onnipuodin Anna Kangas ja ylityönjohtaja Pekka Simpanen esittelevät tässä vankilatöiden klassikkoa eli Turun vankilassa valmistettua puista nukenkehtoa, joita ei tällä hetkellä ole saatavilla. Pikkutuolit ja jakkarat ovat myös suosittuja lahjahankintoja. Kuvat: Ragip Önsoy.

SISUSTUS. Alkuvuodesta Vanhan Tampereentien varteen avatussa Onnipuodissa on myynnissä vankilatuotteita, joista suurin osa on tehty Turun vankilassa. Tuotteita tulee myymälävastaava Anna Kankaan mukaan myös muualta Suomesta.

– Yhteistyötä on herätelty uudelleen käyntiin sen jälkeen, kun valtion omistamia vankilatuotemyymälöitä, kuten Turun keskustan Onnimanni, on lopetettu, kertoo Kangas.

Nyt vankilatuotteiden myynnistä vastaa yksityinen yrittäjä. Liiketoiminnan mukana Onnimannin tuttu slogan Tuotteita kiireen tuolta puolen siirtyi Onnipuodin käyttöön.

– Onnipuoti toimii veljeni Antti Turpeisen yrityksen Kaajan Koneliikkeen alaisuudessa, Kangas lisää.

Tämä talouspaperiteline on valmistettu Köyliön kirkkosaaressa kasvaneesta, 200-vuotiaasta vaahterasta.

Liikkeessä on monipuolisesti niin lahja- kuin käyttötavaraa, puusta ja metallista valmistettuja esineitä ja koristeita sekä tekstiilejä. Myös huonekalujen entisöintityöt hoituvat Onnipuodin välityksellä.

Vankilatuotteilla on jokaisella oma tarinansa, jotka tekevät niistä uniikkeja.

– Hyvänä esimerkkinä ovat Satakunnan Köyliön vankilassa tehdyt puiset talouspaperitelineet. Vangit ovat veistäneet ne 200 vuotta vanhasta vaahterasta, joka on ollut kuivumassa heidän verstaallaan, Kangas toteaa.

Kuntouttavaa työtoimintaa

Vankilatyön tavoitteena on ylityönjohtaja Pekka Simpasen mukaan vangin ammattitaidon ja työkyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen.

– Työnteko on vangeille terapeuttista, ensinnäkin sillä on suuri merkitys henkiseen hyvinvointiin, ja sen lisäksi se vielä tarjoaa järkevää ajankulua ja pienen korvauksenkin tehdyistä hommista, Simpanen kertoo.

– Työtoimintaa on harjoitettu niin kauan kuin kaupungin vankiloita on ollut olemassa eli 1800-luvun puolivälistä alkaen. Kakolassakin verstaita oli aikanaan toiminnassa jo monenmoisia, Simpanen jatkaa.

Kuntouttavalla työtoiminnalla myös pyritään parantamaan vangin mahdollisuuksia toimeentuloon vapautumisen jälkeen.

– On siinä sellainenkin tavoite, että vapautumisen jälkeen entisen vangin olisi helpompi päästä takaisin normaaliin elämään, Simpanen sanoo.

Uusia tuotteita valmistuu vaihtelevasti silloin tällöin, tekijöistä ja työn vaativuudesta riippuen. Suosituin tuote on ollut jo pidempään sienijakkara. Piakkoin valmistuvasta jakkaraerästä lähes kaikki on jo myyty tai varattu.

– Joskus tuotanto seisahtuu pidemmäksi aikaa, kun ammattitaitoisista työvangeista on pulaa, Simpanen toteaa.

Onnipuodista löytyy monipuolisesti lahja- ja käyttötavaraa.
Kohti työtoiminnan opinnollistamista

Turun Saramäen vankilasta löytyvät puu- ja metallisepän verstas, ompelimo, verhoomo, kokoonpano-osasto sekä tilat pintakäsittelylle, kirjansitomolle ja digipainolle.

– Metalli- ja puuverstas tekee sopimuksesta myös sängyt ja jakkarat puolustusvoimille. Verhoomossa ovat sen sijaan valmistuneet viimeisen 15 vuoden ajan Turkuhallin penkkien verhoilut, Simpanen kertoo.

– Lisäksi vankimme hoitavat puolustusvoimissa käytettävien tekstiilien viikkauksen. Tämä työ sopii myös suljetun osaston vangeille, jotka eivät muuten voi osallistua työtoimintaan, lisää Simpanen.

Työaika Turun Saramäen vankilassa on 35 tuntia viikossa.

– Arkisin työtoiminnassa tehdään kello 7–15 päiviä. Parhaillaan kehitämme vangeille tarjottavaa ammatillista koulutusta, jonka myötä heidän olisi mahdollista suorittaa opintokokonaisuuksien osanäyttöjä. Päämääränä on, että jokaisella olisi jokin todistus täältä ulos päästessään, Simpanen sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy