Marita Kaipaisen Joulumaa kerää ihailijoita

Marita Kaipainen aloitti Joulumaansa uudelleenrakentamisen jo kesällä.

NAANTALI. Kun joku on viimeisen päälle jouluihminen, ja vieläpä taitava käsistään ja idearikas, pystyy hän loihtimaan työpaikalleen todellisen joulutunnelman. Ja aniharva tekee sen paremmin kuin parturi-kampaamoa Naantalin keskustassa pyörittävä Marita Kaipainen.

Kaipaisella on liikkeessään upea Joulumaa, jonka hän rakensi ensimmäisen kerran jo viime jouluksi. Vaan täksi jouluksi Joulumaa on laajentunut kaksinkertaiseksi siitä, mitä se oli vuosi sitten.

– Halusin laajentaa Joulumaata tänä vuonna, koska se oli jo vuosi sitten asiakkaiden ihailun kohteena. Heinäkuussa aloin keräillä oksia ja rakennella uusia taloja. Esimerkiksi Joulumaan suurin rakennus, Joulupukin Paja, on rakennettu tänä vuonna, kertoo Kaipainen.

Joulumaan rakennukset ovat siis täysin Kaipaisen itse rakentamia. Käsistään taitavan naisen mukaan työ ei ole ollut lainkaan raskasta, päinvastoin. Rakentaminen on vaiheittain elävä projekti, joka on Kaipaiselle mieluisaa vapaa-ajan vietettä.

– Tykkään kulkea metsässä ja poimin maahan pudonneita sopivia oksia samalla. Sitten kun minulla on tarpeeksi tarvikkeita, alan rakennella oksista taloa. En käytä mitään mittauksia, vaan kaikki tapahtuu silmämääräisesti. Mielestäni tällaisiin töihin liittyy sellainen pieni ”epäsymmetrisyys” ja tietyllä tavalla rakentamisen karkeuskin, kertoo Kaipainen.

Lapsuuden joulun tunnelmaa

Kaipainen on kotoisin Lapista, ja hän kertookin Joulumaan visuaalisen idean kumpuavan sieltä.

– Olen Joulumaata rakentaessani palannut mielessäni lapsuuden jouluihini.

Aivan kaikkea Joulumaassa hän ei sentään ole rakentanut itse. Eläinhahmoja hän on ostanut ja huovutetut hahmot on loihtinut velkualainen Anni Lumpus.

Joulumaa on tänäkin vuonna herättänyt asiakkaiden ihailun. Rakennelmaa on ehdotettu näytteille laitettavaksi ja eräänlainen näyttelyesine siitä on jo tullutkin.

– Yhden päiväkotiryhmän kanssa jo sovittu, että he saavat tulla porukalla Joulumaata katsomaan. Olen myös kehitellyt pienen tarinan Joulumaan ympärille, jota lapset pääsevät kokemaan.

Marita Kaipainen on luonut oman Joulumaansa ihmisten ihailtavaksi ja joulumielen nostattajaksi, joten hän voisi myös harkita sen lainaamista johonkin sopivaan näyttelytilaan tai vastaavaan.

– Voisin hyvin lainata Joulumaan ensi jouluksi jollekin taholle, jos sopiva näyttelytila löytyisi. En minä ole itselleni rakentanut, vaan kaikille joulusta pitäville, naurahtaa Kaipainen.

Marko Vuosjoki