Ympäristövideokampanja kuntien yhteistyönä

Ollaan ihmisiksi luonnon kanssa

Arkisia ilmastotekoja: Pyöräily yleistyy, kun se tehdään helpoksi. Lainattavat kaupunkipyörät ovat tästä hyvä esimerkki. Kuva: Lassi Lähteenmäki.

Ilmastonmuutos puhuttaa ja velvoittaa myös kansalaiset toimimaan. Miten meistä jokainen voisi osallistua hiilitalkoisiin? Tähän antaa vinkkejä Varsinais-Suomen kuntien yhteinen videohanke.

YMPÄRISTÖ. Varsinaissuomalaisten kuntien ympäristötoimialojen yhteinen ympäristöaiheinen Ollaan ihmisiksi luonnon kanssa -tiedotuskampanja tuottaa videoita vuoden loppuun asti. Ensimmäisissä julkaistuissa jaksoissa on pureuduttu saasteiden historiaan ja kaupunkipyöräilyyn. Videot ovat nähtävissä kampanjan Facebook-sivulla sekä kuntien nettisivuilla.

Turkulaisen Promene Oy:n tuottamaa tiedotuskampanjaa rahoittavat Kaarinan, Laitilan, Liedon, Naantalin, Paimion, Raision, Turun ja Uusikaupungin ympäristötoimialat. Lisäksi mukana on Paperinkeräys Oy.

Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö Saija Kajala kiittelee videosarjaa. Kajalan mukaan on tärkeää valistaa ihmisiä ympäristöasioissa.

– Se on hieno videosarja, hyvää ja ajankohtaista sisältöä, Kajala kehuu.

Useamman kunnan yhteisellä kampanjalla on pitkät perinteet, ja muotokin on vuosien varrella muuttunut tarpeen vaatiessa.

– Askalan ketoleirikohteesta on tehty tietoisku aiemmin. Aiheet pyritään valitsemaan useimmiten siten, että ne palvelevat tasapuolisesti kaikkia mukana olevia kuntia, eivät vain yhden kunnan tiedotustarvetta. Kaikki osallistujakunnat saavat esittää ideoitaan aiheiksi, Paimion kaupungin ympäristönsuojelusihteeri Sinikka Koponen-Laiho toteaa.

Ollaan ihmisiksi luonnon kanssa -videokampanja pureutuu tänä vuonna muun muassa ilmastonmuutokseen, jota lähestytään monipuolisesti historian, liikenteen, syömisen ja muiden sellaisten asioiden kautta, joista meistä jokainen voi omalta osaltaan paikallisesti vaikuttaa. Videot ovat muutaman minuutin mittaisia ja asiat kerrotaan ymmärrettävällä tavalla. Hankalimmat tieteelliset termit jätetään suosiolla tutkijoille.

Vieraslajien, erityisesti jättiputken torjuntaan, aletaan Paimiossa panostaa ensi vuodesta alkaen.

– Lähdimme mukaan Vieraslaji LIFE -hankkeeseen, jossa keskitytään nimenomaan jättiputkeen. Hanke kestää viisi vuotta. Vesistöpuolella Paimionjoki on tietysti meillä tärkeä kohde, jonka eteen töitä tehdään muun muassa Paimionjokiyhdistyksen voimin. Yhdistyksessä ovat mukana kaikki Paimionjokivarren kunnat. Yhdistys on toiminut kymmenkunta vuotta, ja monenlaisia hankkeita on tehty esimerkiksi joen vedenlaadun parantamiseksi, virkistyskäytön ja kalastuksen edistämiseksi, Sinikka Koponen-Laiho Paimiosta kertoo.

Työ jatkuu aktiivisesti edelleen myös jätevesiasioiden parissa.

– Haja-asutusalueen jätevesiasiat ovat ajankohtaisia yhä edelleen, sillä ensi vuonna on taas kerran edessä yksi dead line ranta- ja pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen osalta jätevesijärjestelmien kuntoon laittamiseksi, Koponen-Laiho lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Videoita: 1, 23 ja 4.