Syyskauden viimeisissä iltapäivätansseissa ikivihreitä tulkitsevat eläköityneet kultakurkut

Kari Peltonen (vas.), Jouko Aalto ja Mauri Tuominen ovat aiemmin laulaneet esimerkiksi kuoroissa.

Marraskuun 17. päivänä Piikkiön Pontelassa järjestetään eläkeläisyhdistysten yhteiset iltapäivätanssit tämän syksyn osalta viimeistä kertaa. Solisteina nähdään eläkeläisiä, joiden elämään laulu on kuulunut harrastuksena enemmän tai vähemmän. Tunnettuja tanssikappaleita säestää Rungon Kamariorkesteri. Tilaisuus on kaikille avoin sekä maksuton.

KAARINA. Piikkiön nuorisotalo Pontelassa on tähän mennessä laulettu ja tanssittu jo esimerkiksi Kari Tapion ja Topi Sorsakosken musiikkiin painottuneissa, eläkeläisyhdistysten yhteisissä iltapäivätansseissa. Syyskauden viimeisissä tansseissa marraskuun 17. päivänä mikrofonin taakse pääsevät itse eläkeläiset, jolloin tanssiaskelia rytmittävät Vanhan tien, Andre‘n ja Lapin tangon kaltaiset ikivihreät.

Iltapäivätanssit syntyvät useamman eri eläkeläisyhdistyksen yhteistyön tuloksena. Alun alkaen idea tansseihin lähti siitä, kun pohdinnassa oli, mitä mukavaa eläkeläiset voisivat tehdä yhdessä.

– Kun järjestimme viime itsenäisyyspäivänä tanssit, eivät monetkaan osallistujat olisi halunneet lähteä tilaisuudesta lainkaan pois! Niinpä totesimme, että iltapäivätanssit voisivat olla kiva tapahtuma niille, jotka haluaisivat hieman enemmänkin tanssia. Piikkiössähän ei ole kunnon tanssipaikkaa lainkaan, kertoo Piikkiön Seniorit ry:n sihteeri ja itsekin tansseissa solistina toimiva Päivi Korvensyrjä.

Korvensyrjän mukaan suunnitelmat kerran kuukaudessa järjestettävien iltapäivätanssien jatkon suhteen ovat vielä tässä vaiheessa avoinna.

Vaihtelua keikkailuelämään

Mieslaulajat aloittivat ensimmäiset yhteisharjoitukset Seppo Seppälän (oik.) johdolla. Tämän jälkeen oli naislaulajien vuoro.

Marraskuisena lauantaina lauteilla nähdään kaikkineen neljä nais- ja neljä miessolistia. Kultakurkuiksi nimettyä laulajakatrasta säestää Rungon Kamariorkesteri Seppo Seppälän johdolla.

– Mukana on kahdenlaisia laulajia: toiset ovat laulaneet enemmän ja toiset vähemmän. Kaikille lienee kuitenkin yhteistä, ettei bändin kanssa ole paljon tullut laulettua. Intoa tuntuu olevan kovasti ja halukkaita laulajiksi olisi ollut enemmänkin, Seppälä toteaa.

Itsekin kitaran varressa nähtävä mies pitää uudenlaista konseptia ennen kaikkea piristävänä kokemuksena.

– Lähdimme oikein mielellämme tämänkaltaiseen hyväntekeväisyystyöhön mukaan, kun tässä on 20 vuotta tullut tehtyä aika lailla yhtä ja samaa. On myös mukavaa esiintyä vaihteeksi päiväsaikaan, kun normaalisti keikat ovat iltamyöhäisellä. Tällaiset eläkeläisille suunnatut aktiviteetit tulevat osaltamme mahdollisesti myös lisääntymään.

Rakkaana harrastuksena laulu

Kultakurkkujen ensimmäiset yhteisharjoitukset järjestettiin tiistaina 30. lokakuuta Rungon Kamariorkesterin treenikämpällä Kaarinassa. Jo pitkään laulamisen parissa viihtynyt Mauri Tuominen oli odottavaisin ja ehkä hivenen jännittyneinkin mielin.

– Laulaminen on minulle pääharrastus, mutta orkesterin kanssa ei ole aiemmin tullut juuri esiinnyttyä, joten nyt onkin hauska päästä kokeilemaan. Lisäksi valssi on ihan mukavaa laulettavaa. Ryhmäkin vaikuttaa kivalta ja juttu tuntuu meidän kesken kulkevan, kiitteli Aamu Airistolla– ja Rantakoivun alla -kappaleet esittävä Tuominen.

Kuoro- ja a cappella -taustan omaava Kari Peltonen puolestaan tulkitsee Turun surusilmän, muiden muassa.

– Katsotaan, mitä tästä tulee, mutta ainakin laulamani kappaleet ovat itselleni miellyttäviä. Olen aiemmin ollut orkesterisolistina laulamassa sota-ajan lauluja. Eniten tässä jännittää se, että saa laulettua, Peltonen murjaisi.

43 karaoke-dvd:tä omistava Matti Koho oli kohtalaisen tyytyväinen oman harjoitusvuoronsa, Mun aika mennä on -tangon jälkeen.

– Antaisin äskeisestä vedostani arvosanaksi 9-. Hieman jännitti harjoitella ensi kertaa orkesterin kanssa, mutta tykkään esiintymisestä kovasti. Nyt eläkkeellä ollessani olen alkanut harrastaa enemmän laulamista, totesi hengellisen musiikin kuitenkin kaikkein läheisimmäksi kokeva mies, jonka kirjoittamista runoista kaksi on päätynyt sävellettyinä myös Seinäjoen Tangomarkkinoille.

Lauantaina 17. marraskuuta klo 14 järjestettävät iltapäivätanssit ovat kaikille avoimet ja maksuttomat.

– Tanssin lomassa voi istahtaa vaikka kahville, sillä tansseissa on myös buffet. Pakko ei ole tokikaan tanssia, vaan paikalle voi tulla ihan vain kuuntelemaan. Laulu pidentää ikää, muistuttaa Päivi Korvensyrjä toivotellen kaikki innokkaat tervetulleiksi.

Jaakko Virrankoski