Mallassepät avaa panimomyymälän Naantaliin 16.11.

Mallassepien panimomestari Jaakko Hartemaa esittelee avajaisissa panimon kaikki kuusi olutta.

Suomen parhaaksi pienpanimoksi tähtäävä naantalilainen Mallassepät avaa oman myymälän. Ensimmäisen vuoden aikana myyntiin on saatu kuusi omaa erikoisolutta. Kaupankäynnin lisäksi pian avattavan myymälän aukioloaikoina pääsee tutustumaan Mallasseppien itse tekemiin laitteisiin ja oluen valmistuksen saloihin.

NAANTALI. Tammikuussa Naantalissa avattu pienpanimo Mallassepät laajentaa toimintaansa avaamalla panimon yhteyteen oman myymälän perjantaina 16. marraskuuta. Jatkossa myymälä tulee olemaan auki aina perjantaisin kello 14–18 ja lisäksi niinä aikoina, kun työntekijät ovat paikalla.

– Hyllyyn on tulossa käytännössä kaikkea, mitä ollaan ehditty pullottaa. Tämän talven uutuus on Sysi. Se esitellään avajaisissa, kertoo Mallasseppien toimitusjohtaja Kim Ketonen.

Sysi on talvinen jälkiruokaolut – 9,5-prosenttinen imperial stout. Vahva, suklainen ja paahteinen olut sopii panimomestari Jaakko Hartemaan mukaan hyvin vaikka joulupöytään ja muihin talvisiin juhliin.

Toinen avajaisia varten pullotettava uutuusolut on hennosti hapatettu Karaistu Tart IPA.

Kuusi omaa olutta

Tällä hetkellä Mallassepillä on kuusi omaa olutta. Heidän ensimmäinen oluensa Leka, maltillisesti katkeroitu IPA, sai heti olutharrastajien keskuudessa hyvät arviot. Sen rinnalle myyntitilastoissa on nyt noussut Naantalin eeppinen IPA.

– Sen suosio perustuu osittain siihen, että se on niin hyvin saatavilla. Se on kauppavahvuinen ja myynnissä todella laajasti näissä lähialueen kaupoissa. Nyt kun saamme oman myymälän, saamme kuluttajille myytyä helpommin myös vahvempia oluita, Hartemaa iloitsee.

Ulosmyyntioikeudet on 12 prosenttiin asti. Tähän asti Mallasseppien vahvempia oluita on saanut vain ravintoloista ja Alkoista.

– Lisäksi uuden myymälän kautta pääsee maistamaan myös koe-eriä, Hartemaa kertoo.

Matkalla Suomen parhaaksi pienpanimoksi

Kun Mallassepät aloitti toimintansa tammikuussa, he asettivat tavoitteekseen nousta Suomen parhaaksi pienpanimoksi.

– Se vaikuttaa paljon meidän tekemiseen, kun tavoitteena ei ole tehdä ihan ok tuotteita. Kun yritetään tehdä Suomen parasta, se näkyy laadussakin. Ja voisin väittää, että meillä on Suomen hienoimmat itse rakennetut laitteet, Hartemaa kehuu.

Tavoitteeseen ollaan matkalla hyvää vauhtia. Esimerkiksi olutharrastajien Untappd-applikaatiossa Mallassepät keikkuu kymmenen parhaan panimon joukossa välillä ihan kärkisijoillakin. Yhteensä Suomessa on jo pitkälti toistasataa pienpanimoa.

Panimomestari Hartemaan mukaan moni suomalainen luulee, ettei pidä oluesta, koska on maistanut vain perinteisiä purkkilagereita.

– Nykyään ihmiset ovat onneksi entistä paremmin tietoisia siitä, kuinka moninainen asia olut on. Meillä on päämääränä tuottaa paljon erilaisia makuja, hän toteaa.

Hartemaa on järjestänyt tilauksesta ryhmille panimossa tutustumiskierroksia, joissa hän syventyy oluen panemiseen. Jatkossa panimon toimintaan ja oluen saloihin pääsee tutustumaan myymälän aukioloaikoina.

– Olut on tavallaan todella yksinkertainen asia. Sekoitetaan neljää eri raaka-ainetta: vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa. Mutta näissä raaka-aineissa on paljon eri vaihtoehtoja, joten lopputulokset ovat hyvinkin erilaisia, hän selittää.

Janica Vilen