Raisiolainen Jasu Rinneoja taas mukana kirjajoulukalenterissa

Raisiolainen Jasu Rinneoja kirjoitti tämän vuoden kirjajoulukalenteriin kaksi novellia, tällä kertaa K18-tyyliin. Reuna-kustantamo on koonnut kirjajoulukalenterin jo neljättä kertaa.

Jasu Rinneojalla on tuottelias kausi käynnissä. Tänä vuonna hän on ollut mukana viiden kirjan kirjoittamisessa, joista viimeisin julkaistiin marraskuussa. Ensi kevääksikin on jo yksi kirja tuloillaan.

KIRJALLISUUS. Jo neljäs dekkaristien yhteinen kirjajoulukalenteri on julkaistu – tänä vuonna alaotsikolla Pukin pimeä puoli. Tämän vuoden kirjaa ei suositella alle 18-vuotiaille. Kirjasta löytyy 24 synkkää, mutta jouluista tarinaa, yksi jokaiselle joulunodotuksen päivälle.

Raisiolaiskirjailija Jasu Rinneoja on taas mukana, tällä kertaa kahdella eri novellilla.

Huono päivä kertoo joulupukista, joka alkaa riehua paikallisessa marketissa. Joulupukki palauttaa järjestyksen on puolestaan novelli, jossa alkoholisoitunut pukki herättää huolen siitä, saavatko lapset lahjansa. Nykymenoon kyllästynyt pukki antaa kyllä lahjat ja lisäksi sellaisen näpäytyksen, että usko joulupukkiin palautuu, Rinneoja kuvailee tarinoitaan.

Rinneojan lisäksi tältä seudulta on mukana turkulainen kirjailija Shimo Suntila, joka tunnetaan fantasiasta ja spekulatiivisesta fiktiosta. Lisäksi kirjailijoiden joukossa on muun muassa Reijo Mäki. Kaikki 19 kirjailijaa lahjoittavat kirjoituspalkkionsa tämän kirjan osalta Sastamalan nuorisotyölle.

Arvoimme palkinnon saajan kaikkien mukana olevien kirjailijoiden kotikuntien välillä, Rinneoja kertoo.

Ensi keväänä uusi selkokirja

Jasu Rinneoja julkaisi vuosi sitten ensimmäisen selkokirjansa Kauno ja Sutki, jossa uppoudutaan suomalaisen jöröttävän miehen sielunmaisemaan. Kirja saa ensi keväänä jatko-osan: Kaunon nuoruusvuodet, joka kertoo ajasta ennen Kaunon ja Sutkin tarinaa.

Jasu Rinneoja innostui selkokirjojen kirjoittamisesta Iloa Selkokirjasta -hankkeen kautta.

Minulla on rönsyilevä kirjoitustyyli normaalisti, joten ajattelin, että tämä voi kehittää minua muutenkin kirjoittajana, hän kertoi uudesta aluevaltauksestaan Turun kirjamessuilla lokakuussa.

Selkokirjallisuus on erilaisia erityisryhmiä varten mukautettua tai suoraan selkokielelle kirjoitettua helppolukuista kirjallisuutta. Selkokirjoissa sanasto on helpompaa ja lauserakenteet yksinkertaisempia kuin perinteisessä kirjallisuudessa. Myös taitolla ja kuvituksella voidaan selkeyttää lukukokemusta. Eniten selkokirjoja lukevat lukivaikeuksista kärsivät ja maahanmuuttajat, mutta Jasu Rinneoja kannustaa muitakin tutustumaan.

Selkokirjat ovat hyviä välipaloja myös harjaantuneille lukijoille, hän vinkkaa.

Vaikka kieli onkin helpompaa, tarinan tasolla lukijaa ei koskaan aliarvioida.

Viiden kirjan vuosi

Aiemmin tänä vuonna Rinneojalta on ilmestynyt nuortenkirja Autiotalon arvoitus, joka on jatko-osa Erakon arvoitus -nimiselle nuortenkirjalle. Autiotalon arvoituksessa Taneli onnistuu hankkiutumaan hankaluuksiin syyslomallaan Taivassalossa.

Rinneojan Kylmäkorpi-dekkarisarjasta on ilmestynyt viides osa Paha silmä ja lisäksi hän on kirjoittanut yhdessä Henry Ahon kanssa romaanin Himon hinta, jossa seikkaillaan internetin pornosivuilla.

Hän on mukana myös Turun Science Fiction seuran ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin julkaisemassa teoksessa, johon on koottu parhaat tekstit scifi- ja fantasianovellien kirjoituskilpailusta. Rinneoja on mukana novellilla Biisonien kapina.

Janica Vilen