Asiantuntija: Oletko koskaan ennen nähnyt näin kamalia jalkoja?

ASIANTUNTIJA. Kävin äskettäin keski-ikäisen miesasiakkaan luona tekemässä jalkahoidon. Hän vitsaili käyvänsä jalkahoidossa säännöllisesti – viimeksi 15 vuotta sitten. Eräänä päivänä hoitolassa kävi naisasiakas, joka muisteli olleensa jalkahoidossa viimeksi naimisiin mennessään – siitä oli aikaa 25 vuotta.

Joillakin ihmisillä on luonnostaan hyväkuntoiset jalat ja jotkut saavat pidettyä ne kunnossa säännöllisellä rasvaamisella. Toisten jalat sen sijaan vaativat enemmän huomiota ja silloin saattaa olla tarvetta kääntyä alan ammattilaisen, jalkahoitajan, puoleen. Esimerkiksi niinkin vähäpätöiseltä kuulostava asia kuin varvasvälit: ehjät ja siistit varvasvälit ovat tärkeät, jotta vältytään vakavammilta terveydellisiltä vaaroilta kuten ruusu. Viaton, pieni ihorikko toimii bakteerin kulkureittinä ja saattaa aiheuttaa tämän vakavan infektion.

Jalkojen itsehoito vaatii sekä halua hoitaa jalkojaan että hyvää toimintakykyä. Ikä ja terveydentila vaikuttavat olennaisesti toimintakykyyn. Esimerkiksi ylipaino tai nivelten jäykistyminen saattavat vaikeuttaa jo varpaan kynsien leikkausta.

Jos syystä tai toisesta jalkojen itsehoito on hankalaa, olisi suotavaa käydä jalkahoidossa säännöllisesti 1–12 kuukauden välein. Jalkahoitaja antaa myös vinkkejä, miten voit itse jatkossa pitää parempaa huolta jaloistasi.

Usein asiakas varoitellen toteaa hoitoon tullessaan, että ”et ole tainnut ikinä nähdä näin kamalia jalkoja”. Tämä pelko on kuitenkin turhaa. Me terveydenhoidolliset jalkahoitajat suhtaudumme jalkoihin ammattitaidolla ja näemme hoidon tarpeen asiakaskohtaisesti. Käynnin yhteydessä mietimme myös kotihoito-ohjeistusta jaloillesi toimintakykysi huomioon ottaen.

Lähipiirissä olevien iäkkäiden ihmisten luona vieraillessa voisi kiinnittää huomiota heidän jalkojensa kuntoon. Ikääntyneet, etenkään muistisairaat, eivät välttämättä itse huomaa jalkojensa hoidon tarvetta, ja esimerkiksi kynnet vaativat säännöllistä leikkaamista.

Jalkahoito vaikkapa lahjaksi on hyödyllinen lahja sitä tarvitsevalle. Jalkahoito on myös ihana tapa käydä hemmottelemassa itseään. Hoidon aikana voi vaikka nukkua tai muuten rentoutua. Tiesithän, että jalkahoitajan voi tilata myös asiakkaan kotiin, palvelutaloon tai sairaalan osastolle?

Mirva Vainio-Ketola, Naantalin Kuntokeskus

Jalkojenhoidon ja vanhustyön lähihoitaja, Jalkojenhoidon at