Naantalin keskusta kehittyy nyt vauhdilla

Havainnekuva Naantalin Pressasta, joka valmistuu maalis–huhtikuussa.

Naantalin keskusta, vanha kaupunki ja rantaraitti muodostavat alueen, joka on vertaansa vailla niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin silmissä, mutta vielä riittää kehitettävää. Elinvoiman säilyttämiseksi kaupunkia halutaan tiivistää lisärakentamisen ja uusien väylien avulla. Tulevaisuudessa ranta ja keskusta muodostavat entistä tiiviimmän kokonaisuuden.

NAANTALI. Uuden keskustan rakentaminen on yksi Naantalin kaupungin tärkeimmistä kärkihankkeista. Hanke alkoi jo vuonna 2008. Aluksi puhuttiin Tullikadun kehittämisestä, mutta pian oli selvää, että hankkeeseen otetaan mukaan koko keskusta. Rakennemalli luotiin vuonna 2010 ja keskustakorttelien suunnittelukilpailu järjestettiin vuonna 2013. Sen voitti Arkkitehdit Anttila & Rusanen, joka oli tekemässä myös 2015 valmistunutta asemakaavamuutosta.

Nyt on siirrytty suunnittelusta rakentamisvaiheeseen. Uusia taloja nousee kuin sieniä sateella: Skanskan rakentama Naantalin Vesperi valmistui jo vuosia sitten, ja Peabin Naantalin Pressa on juuri valmistumassa. TA-Yhtiöt rakentaa parhaillaan Naantalin Victorian kahta taloa ja Estellen kahden talon rakentaminen alkaa myöhemmin.

Lisäksi Vanhaan kaupunkiin on rakentumassa Naantalin Hovi ja Humalistoon uusia kohteita.

– Tässä voi miettiä, että Turku on kymmenen kertaa suurempi kaupunki. Jos me rakennetaan keskustaan 14 uutta kerrostaloa, se vastaisi Turun mittakaavassa 140 uutta taloa. Tämä on meidän kokoiselle kaupungille valtavan suuri hanke, kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa kommentoi.

Myös keskustan ulkopuolelle on tulossa paljon uutta kerrostaloasutusta: Lammasluotoon, Kuparivuorenrinteelle, kylpylän alueelle ja Naantalin Aurinkoisen kahvilan alueelle.

8 miljoonan euron remontit

Naantalin keskustan remonttien arvioidaan tulevan maksamaan kaupungin osalta noin 8 miljoonaa euroa. Uusi liikenneympyrä ja linja-autoaseman purku on jo saatu valmiiksi, mutta vielä on paljon työmaata jäljellä, erityisesti tielinjausten suhteen.

Keskustan kaikki keskeiset väylät on suunniteltu uudelleen. Tullikatu on nyt aktiivisessa vaiheessa. Katusuunnitelma on laadittu ja sitä esiteltiin kaupunkilaisille valtuustosalissa pari viikkoa sitten.

– Yksi konkreettinen muutos on se, että ydinkeskustasta poistuu nyt viimeisetkin rippeet aikaisemmasta saaristoon johtaneesta pääväylästä. Vanha tielinjaus on ollut näkyvissä 40 vuotta, toteaa Naantalin yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi.

Rakentamisen on tarkoitus edetä vyöhykemäisesti vanhalta linja-autoasemalta kohti virastotaloa.

– Vuonna 2019 on tarkoitus rakentaa Luostarinkatu. Viimeisenä vaiheena tulee sitten Aurinkotien uusi jatke ja uusi linja-autoterminaali, Hirvi kertoo.

Kaupunki ei vielä osaa arvioida, millä aikataululla keskusta tulee valmiiksi asti.

– Me ollaan sidoksissa hyvin pitkälti kortteleiden rakentumisen aikataulun kanssa, mutta toivotaan, että koko hanke pystytään viemään läpi suhteellisen nopeasti, Hirvi kommentoi.

Kävelyä helpotetaan keskustassa

Uudesta Tullikadusta tehdään kävelypainotteinen katu.

– Käytännössä se muutetaan pihakaduksi. Muutos tuo mukanaan nopeusrajoituksen 20 km/h. Jalankulkijat voivat kulkea vapaasti koko ajoradalla, mutta eivät saa tarpeettomasti estää autojen liikkumista. Kadunvarsipysäköintimahdollisuus tulee koko kadun mitalle, mutta niin, että kesäaikaan pysäköintitilaa on mahdollista ottaa tapahtumien käyttöön. Suojateitä ei ole tulossa, vaan kadun voi ylittää mistä kohdasta tahansa, Hirvi selventää.

Puistotietä eli kävelyreittiä torin ja rannan välillä parannetaan. Miljoonan euron remontti tulee parantamaan veden johtamista sekä maan alla että päällä. Lisäksi Kaivokadulle rakennetaan kevyenliikenteen väylä keskustasta rantaan.

800 neliötä uutta liiketilaa

Havainnekuva Naantalin Victoriasta, jonka rakennustyöt aloitettiin marraskuussa.

TA-Yhtiöt aloitti marraskuussa rakentamaan Naantalin keskustaan kahta kerrostaloa, As Oy Naantalin Victoriaa, johon valmistuu 50 asuntoa. Victorian jälkeen aletaan rakentaa As Oy Naantalin Estelleä, eli kahta kerrostaloa Victorian kanssa samaan kortteliin. Talot rakennetaan korttelin kulmiin: Victorian talot Luostarinkadun puolelle ja Estellen talot Tuulensuunkadun puolelle. Neljän talon väliin tulee yhteinen autotalli, johon tulee sähköautoille sopivat latauspaikat. Autotallin päälle rakennetaan taloyhtiöiden yhteinen piha, joka on katutasoa korkeammalla, eli sopivasti katseilta suojassa.

– Yhteiselle pihalle tulee leikkipuisto lapsille sekä neljä piharakennusta. Kahteen on tulossa sauna ja kahden muun käyttötarkoitusta vielä mietitään. Vaihtoehdoissa on pohdittu muun muassa kuntosalia, kertoo TA-Yhtiöiden myynti- ja toimistovastaava Tuula Rajamäki.

Taloista on tulossa viisikerroksisia. Ensimmäinen kerros on kustakin talosta varattu liiketiloille. Kummassakin yhtiössä tulee aikanaan olemaan noin 400 neliötä liiketilaa.

– A-taloon tulee 193,5 neliön ravintolatilat, joihin mahtuu 60 asiakaspaikkaa. B-taloon taas 113,5 neliön kahvilatila, jossa on noin 20 asiakaspaikkaa. Lisäksi on tulossa itsepalvelupesula, Rajamäki kertoo nyt valmistuvista tiloista. Estellen liiketilojen käytöstä ei ole vielä suunnitelmaa.

Naantalin Victoriaa ennakkomarkkinoidaan parhaillaan ja varsinainen myynti alkaa joulukuussa.

Myynti kovassa vauhdissa

LKV Tuomiset Oy myy parhaillaan maalis–huhtikuussa valmistuvia kohteita, Naantalin Pressaa ja Naantalin Hovia.

– Naantalin pressassa on 28 asuntoa, joista 12 on enää myymättä. Naantalin Hovi on pienempi kohde. Siellä yhdeksästä asunnosta enää kaksi on myymättä. Kiinnostus on ollut valtaisaa. Viime sunnuntaina meillä oli Naantalin Pressassa yleisnäyttö, johon tuli yli 100 ihmistä. Toki ihmisistä osa oli naantalilaisia, jotka halusivat vain tulla katsomaan uutta kohdetta ja sieltä avautuvia maisemia, mutta kauppojakin tehtiin, kertoo kiinteistönvälittäjä Oskari Tuominen.

Naantalin Pressasta asunnon ostaneet ovat ihastuneet ennen kaikkea sijaintiin keskellä kaupunkia, hissiin ja isoihin parvekkeisiin.

– Siellä on kolmiossa yksiön kokoiset parvekkeet, 26 neliöiset. Ylimmän kerroksen asunnot, joissa on parvekkeet ilta-auringon suuntaan, myytiin heti, Tuominen kertoo.

Janica Vilen