Kuntapäättäjän kulma: Kun huumeiden käyttö lisääntyy, koko kylä tarvitaan kasvattamaan

KOLUMNI. Huumeiden käyttö on viimeaikaisten tiedotteiden mukaan lisääntynyt monessa eri kunnassa, niin myös Maskussa. Viimeaikaiset havainnot kannabiksen käytöstä ovat Piuhan alueelta. Sosiaalinen media on täynnä huolestuneiden vanhempien ja naapureiden kirjoituksia. Huoli on aiheellinen, sillä ilman ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä huumeiden käyttö nuorten keskuudessa tulee lisääntymään.

Maskussa on toiminut vuodesta 2012 lähtien ennaltaehkäisevän päihdetyön ryhmä, joka koostuu muun muassa kunnan ja seurakunnan nuorisotoimesta, terveydenhoitajista ja koulukuraattoreista. Ryhmä on keskittynyt ala- ja yläkouluikäisten ennaltaehkäisevän päihdetyön tuottamiseen. Keinoina ovat muun muassa kunnan päihdeolojen seuranta ja niitä koskeva tiedotus sekä päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamisen lisääminen ja tukeminen kaikissa kunnan tehtävissä. Yhteistyötä työryhmä tekee muun muassa poliisin ja sosiaali- ja terveydenhoitoviranomaisten kanssa.

Kunnan perustama työryhmä ei pysty kuitenkaan yksin ennaltaehkäisevään työhön. Siihen tarvitaan myös meitä vanhempia, perheitä, naapureita sekä harrastepiirejä ja niissä toimijoita. Koko kylän pitäisi ottaa vastuu siitä, että nuoremme eivät eksyisi huumeidenkäytön petolliselle tielle. Koko kylän pitäisi myös tukea ja auttaa niitä perheitä, jotka eivät voi itse omia nuoriaan auttaa tai tukea. Meitä kaikkia tarvitaan tässä työssä nuorten ja lastemme tulevaisuuden turvaajina.

Maskun kunnanvaltuusto hyväksyi viime kokouksessaan uuden strategian, jossa yhtenä tavoitteena on, että jokainen maskulainen liikkuu vähintäänkin valtakunnallisten suositusten mukaisesti. Tavoite on kunnianhimoinen varsinkin näiden nuorten kohdalla, jotka ovat jo sortuneet päihteiden pariin. Liikuntamahdollisuuden tarjoaminen kaikille siihen kykeneville on kannatettava ajatus. Niille, jotka eivät jostain syystä liikkumaan pysty tai halua, tulee kunnastamme kuitenkin löytyä muita keinoja aktiivisuuden lisäämiseksi, jotta päihdemaailma ei houkuttelisi tulevaisuudessa. Kun kunnasta löytyy erilaisia vaihtoehtoja nuorille, joilla voidaan ennaltaehkäisyä päihteidenkäytöstä toteuttaa, on jälkilasku huomattavasti pienempi. Yhden huostaanototon hinta on jonkun arvion mukaan noin 100 000 euroa. Siihen päälle tulevat mahdolliset ilkivallanteot ja eri viranomaisten työtunnit nuoren ja hänen perheensä parissa. Kuinka monta urheilukenttää tuolla rahalla saadaankaan kuntoon, jos ennaltaehkäisevään päihdetyöhön satsattaisiin vähän enemmän rahaa ajoissa?

Maija Salo, sd.

Maskun kunnanvaltuuston pj.