HKScan tutki: Isänpäivä on syksyn ruokajuhlista tärkein

JUHLAT. Syksy on monien ruokasesonkien aikaa: oktoberfest, pyhäinpäivä, halloween, isänpäivä, itsenäisyyspäivä ja pikkujoulujuhlat. Ruokavuosi huipentuu jouluun uudenvuoden herkkuja unohtamatta. HKScanin toteuttamassa Syksyn ruokajuhlat -kyselytutkimuksessa syyskauden tärkeimmäksi hyvän ruuan juhlaksi näistä kaikista nousi isänpäivä. Tutkimukseeen vastasi tuhat suomalaista. Hopeasijan otti pyhäinpäivä ja kolmannen paikan oktoberfest. Nämä päihittivät esimerkiksi halloweenin herkut selvästi.

– Hyvä ruoka näyttää olevan naisille mieluinen tapa hemmotella miehiä, sillä 72 % naisista on sitä mieltä, että isänpäivänä pitää tehdä erityisesti isän mieliruokaa. Tämä on myös miehille mieleen, sillä vain 3 % miehistä kaipaa isänpäivänä hyvän ruoan sijasta mieluummin makeita herkkuja, kertoo HKScanin Suomen markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo.

Pyhäinpäivänä pitää laittaa jotain vähän erikoisempaa ruokaa. Kyselyssä 55 % vastaajista on tästä täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Pyhäinpäivä on perinteisesti ollut erilaisten liharuokien juhla-aikaa. Syksyn ruokasesongeista kovassa nousussa on oktoberfest, joka kiinnostaa etenkin miehiä. Miehistä jopa 55 % on kiinnostunut viettämään tätä makkaran ja oluen juhlaa. Naisistakin kiinnostuneita on 44 %.

Halloween ei ruuan suhteen suomalaisia vielä innosta. Vain 7 % vastaajista kertoi syövänsä erityisesti tämän teeman mukaisia herkkuja. Niissä perheissä, joissa on pieniä lapsia, on kiinnostus huomattavasti suurempaa.

HKSanin teettämässä kyselytutkimuksessa kysyttiin myös tulevaan jouluun liittyviä ruokasuunnitelmia. 75 % suomalaisista on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että parasta joulussa on hyvä ruoka. Vain 7 % aloittaa jouluruokien syömisen ennen jouluaattoa, mutta 74 % syö jouluruokia vielä monta päivää aaton jälkeen.

Kinkuissa näkyy selvä trendi kohti pienempää kokoa. Yli puolella (52 %) on ollut aikaisemmin 4–7 kiloinen kinkku, mutta heistä yli 20 % harkitsee vaihtamista pienempään. 27 % kaikista vastaajista harkitsee siirtyvänsä 2–4 kg kinkkuun ja 28 % jopa vielä pienempään, 1–1 ½ kg kinkkuun.

HKScanin teettämä kyselytutkimus toteutettiin syyskuun lopulla 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista.