Kuntapäättäjän kulma: Naantalilla valovoimainen tulevaisuus

KOLUMNI. Kalenteri kääntyy jo marraskuulle, illat pimenevät ja päivät lyhenevät. Kuntapäättäjillä kiireet kasvavat näin loppuvuotta kohden, sillä tähän aikaan vuodesta tehdään tärkeitä linjauksia kaupungin toimintasuunnitelman ja talousarvion tiimoilta.

Naantalin talousarvioehdotus pitää sisällään poikkeuksellisen suuria investointeja seuraaville vuosille 2019–2022. Suurimmat ja keskeisimmät investoinnit koskevat vuonna 2022 Naantaliin tulevia asuntomessuja sekä valtuuston syyskuussa hyväksymää palveluverkkosuunnitelma, mikä pitää sisällään uudet varhaiskasvatuksen ja peruskoulutuksen tilaratkaisut. Vuosien 2019–2022 bruttoinvestointien määrä nousee kokonaisuudessaan noin 50 miljoonaa euroon.

Naantali investoi myös moniin muihin asioihin. Talousarvioehdotuksessa on mielestäni hyvin otettu huomioon laaja-alainen kaupungin kehittäminen. Investointien kohteena on kaavoitusta, liikuntapaikkojen kehittämistä, vanhan kaupungin viihtyisyyden lisäämistä, teollisuusalueiden esirakentamista ja paljon muita asioita.

Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa tehtäessä on syytä pitää mielessä kesällä valmistunut kaupunkistrategia, jossa olemme yhdessä päättäjien ja virkamiesten kanssa asettaneet tavoitteet menestysteemoihin ja kärkihankkeisiin. Kyseistä opusta tulee nyt seurata silmä tarkkana ja tehdä yhdessä päätetyn strategian mukaisia päätöksiä naantalilaisten etujen mukaisesti.

Naantali on strategian mukaan kasvava, elinvoimainen ja tulevaisuuttaan rohkeasti rakentava saaristokaupunki, jossa asiat nähdään myös lasten silmin. Naantalin tulee tarjota viihtyisiä asumismuotoja sekä asuinympäristöjä eri elämäntilanteissa oleville ihmisille. Naantalissa tulee olla jatkossakin hyvät ja hoidetut puistot sekä viheralueet viihtyvyyden luomiseksi. Liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajanpalvelut ovat isossa roolissa ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Uusi palveluverkkosuunnitelma takaa lapsille ja nuorille pitkäksi aikaa nykyaikaiset ja hyvässä kunnossa olevat oppimisympäristöt.

Näistä edellä mainituista asioista on helppo kirjoittaa ja olla samaa mieltä. Mutta pitää myös toimia niin, että strategia toteutuu. Naantalin strategiakirjan takakannessa lukee: ”Meillä on valovoimainen tulevaisuus”. Sen eteen minä ja muut kuntapäättäjät teemme kaikkemme.

Yksi avaintekijä Naantalin ja koko Turunseudun menestykselle jatkossa on toimivat liikenneyhteydet. Siksi haluan tässäkin yhteydessä nostaa esiin E18 kehätien. Hanke on elintärkeä ja sen edistäminen on yhteinen asia yli kuntarajojen. Yhteistyö on tässäkin projektissa avainsana valovoimaisempaan tulevaisuuteen.

Mukavaa syksyä kaikille!

Toni Forsblom

Naantalin kaupunginvaltuuston pj