Vaaliaasit ja kirkkokoira vauhdittavat Kaarinan seurakuntavaaleja

Yllätyksiä ja hyviä tekoja

Kaarinan seurakunnan diakoniatyöntekijä Anna-Kaisa Leppänen jalkautuu seurakuntavaalien alla kentälle mukanaan kirkkokoira Muksis sekä aasit Rosita ja Jesari. Kuva: Ragip Önsoy.

Kaarinassa seurakuntavaaleille haetaan näkyvyyttä uusin keinoin: Ennakkoäänestysviikolla 6.–10. marraskuuta kirkkokoira Muksis kiertää muun muassa lukiolla ja vanhusten palvelukeskuksessa. Laitilasta Kaarinaan ensi viikolla matkaavat vaaliaasit Rosita ja Jesari taas ovat tavattavissa Tokmannilla ja K-Supermarket Katariinassa.

KAARINA. Kaarinan seurakunnan diakoniatyöntekijä Anna-Kaisa Leppänen kertoo, että eläinystävien tarkoituksena on yllättäen ilahduttaa ihmisiä mukavilla teoilla seurakuntavaalien ajan.

– Muksis on ollut töissä seurakunnassamme nyt vuoden verran. Vaalikiertuettamme täydentävät nyt myös aasit Jesari ja Rosita, jotka saapuvat tänne ennakkoäänestysviikon alussa.

Aaseilla on symbolinen merkitys seurakuntavaaleissa.

– Aasi on tunnetusti raamatullinen eläin. Ihan pian on ensimmäinen adventti, jolloin Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Jo evankeliumissa aasi on mukana monessa tilanteessa. Ennakkoäänestyspaikoissa kaarinalaiset pääsevät nyt kokemaan, millaista on ratsastaa aasilla, Leppänen jatkaa.

Näkyvyyttä ja korkeampaa prosenttia

Eläinten toivotaan herättävän positiivista huomiota, jolla saataisi näkyvyyttä sekä seurakunnan toiminnalle että vaaleille.

– Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän äänioikeutetuista 13 prosenttia kävi vaaliuurnilla vuonna 2014 pidettyjen edellisten vaalien aikaan. Toivomme tietysti korkeampaa äänestysprosenttia ja ylipäätään näkyvyyttä vaaleille, joista kaikilla kaupunkilaisilla ei tunnu olevan tietoa, Leppänen sanoo.

Leppäsen mukaan työtä seurakunnassa riittää.

– Jäsenmäärä on ollut pitkään laskusuunnassa monessa seurakunnassa. Näen, että erityisesti vaalien aikaan meidän tehtävänämme on viestiä ihmisille seurakuntatyön tärkeydestä ja vaikutusmahdollisuuksista. Vaikka asia on iät ja ajat ollut sama, seurakunnan tulee pysyä ajan hermolla ja päivittää itseään.

Kahden lipun vaali

Turussa ja Kaarinassa käydään kahden lipun vaali, kuten kaikissa muissakin seurakuntayhtymissä. Seurakuntayhtymään kuuluvissa seurakunnissa valitaan yhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet ja yhtymään kuuluvien seurakuntien seurakuntaneuvoston jäsenet. Jos ehdokas on asettunut ehdolle molemmissa vaaleissa, hänen äänestysnumeronsa on kummallakin listalla eri.

– Kahden vaalin systeemi on valitettavan sekava. Hylkäysprosentti kasvaa helposti, jos äänestäjä merkkaa lippuun väärän numeron. Tarkkana saa siis olla, Leppänen lisää.

Seurakuntavaalien byrokratiaan tuli joitakin uudistuksia tänä vuonna. Nyt ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi enää toimia samassa seurakunnassa vaalilautakunnan jäsenenä, vaalilautakunnan varajäsenenä, vaalitoimitsijana eikä vaaliavustajana.

– Äänestäjään liittyviä muutoksia ei kuitenkaan ole luvassa, riittää kun äänestäjä tulee vain paikalle ja käyttää äänioikeutensa, muistuttaa Leppänen.

– Onneksi löytyi määräykset täyttäviä vapaaehtoisia toimitsijoiksi. He ovat joko entisiä kirkkovaltuutettuja tai muuten aktiivisia seurakuntalaisia, Leppänen kiittelee.

Vihreä kirkko uutena listana

Vihreä kirkko on mukana omilla listoillaan ensimmäistä kertaa seurakuntayhtymän kuudessa seurakunnassa, mukaan luettuna Kaarinan seurakunta.

– Odotimme, että vaaleissa olisi mukana useampia uusia listoja, mutta uudetkin ehdokkaat asettuivat enimmäkseen vanhoille listoille, toteaa Leppänen.

Lokakuun alussa äänestäjille avatun seurakuntavaalien vaalikoneen mukaan ehdokkaat pitävät ilmastonmuutosta ja ympäristövaikutuksia keskeisenä kysymyksenä kirkollisessakin vaikuttamisessa. Enemmistö ehdokkaista (86 %) toivoisi vaalikoneessa antamiensa vastausten perusteella kirkon toimivan edelläkävijänä oman toimintansa ilmastovaikutusten nopeassa pienentämisessä. Kaksi kolmasosaa ehdokkaista on myös sitä mieltä, että ilmasto- ja ympäristökysymysten tulisi olla esillä kirkon omassa sanomassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössä.

Partiotyön ystävien lista edustaa Kaarinan seurakuntavaaleissa edelleen keski-iältään nuorempaa väestöä muihin listoihin verrattuna. Viime vaaleissa partiolaiset nousivat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän suurimmaksi ryhmäksi saaden yhteiseen kirkkovaltuustoon 18 paikkaa.

– Toivomme seurakuntamme päätöksentekoon näkemyksiä myös nuoremmalta sukupolvelta. Vaikka tänä vuonna emme saaneet kokoon omaa varsinaista nuorten listaa, heitä on edustettuna mukavasti muilla listoilla, jatkaa Leppänen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

Tiesitkö?
Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa koko maan alueella, mutta varsinaisena vaalipäivänä 18.11.2018 äänioikeutettu voi äänestää vain oman seurakuntansa tai äänestysalueensa äänestyspaikassa.
Äänioikeutettuja seurakuntavaaleissa ovat olleet vuodesta 2010 alkaen kaikki 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä enää äänestämiseen, evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyys riittää.