Raisiolainen Miro Lehto toistamiseen Suomen mestariksi

Raisiolainen Miro Lehto juhli uransa toista cross countryn Suomen mestaruutta Säkylässä lauantaina.

Miro Lehto ajoi sijoituksia tarkkaillen neljänneksi lauantaisessa kauden kolmannessa cross countryn osakilpailussa Porin prikaatin varuskunta-alueella Säkylän Huovinrinteellä. Se riitti varmistamaan hänelle uran toisen Suomen mestaruuden viime kauden kultamitalin jatkoksi.

RAISIO. Raisiolainen Miro Lehto, 26, voitti toisen perättäisen Suomen mestaruutensa, kun offroad-moottoripyörien kestävyyslaji cross countryn kausi päättyi Säkylässä lauantaina 20. lokakuuta.

Lehto lähti motocrossia ja enduroa yhdistävän cross countryn viimeiseen osakilpailuun SM-sarjan kärkipaikalla. Perjantainen työpäivä Bike & Boat World Turussa sujui normaalisti, vaikka edessä siintänyt lauantainen SM-päätös pyöri vahvana mielessä.

– Jännitystä oli selvästi. Viime vuonna jännitti kuitenkin enemmän, koska tilanne oli minulle täysin uusi. Johdin silloinkin sarjaa, Lehto kertaa.

– Mestaruus oli kumpanakin vuonna ajatuksissani, joten piti keskittyä pääsemään varmasti maaliin. Tiesin perusajovauhtini riittävän titteliin, hän jatkaa.

Lehto lähti lauantaihin selkeällä suunnitelmalla: pitää ajaa ”vain” riittävän hyvin Suomen mestaruuden kannalta. Siinä hän myös onnistui oltuaan neljäs.

Lehto kuittaisi mestaruuden lisäksi kyseisessä Mobius SM Cross Country -sarjassa palkintorahaa 1200 euroa. Myös koko muu kärkiviisikko palkittiin lajin tapojen mukaisesti rahapalkinnoilla.

Sijoitusten tarkkailua

Kuva: Marko Vihriä.

Lehdon mestaruuden kannalta pahimmat kilpakumppanit löytyivät Säkylän varuskunta-alueella ajetussa kaksituntisessa kilpailussa sekä edestä että takaa.

SM-sarjassa toisena ollut Porin Moottorikerhon Aleksi Nieminen jäi viidenneksi. Kolmospaikalla Säkylään suunnannut Karkkilan Moottorikerhon konkari Niko Kalatie sijoittui toiseksi, mutta se ei riittänyt nostamaan 15 vuoden takaista motocrossin Suomen mestaria ja tämän kauden veteraanien Suomen Cupin voittajaa sekä maailman cup -pronssimitalistia Lehdon edelle.

Koska SM-sarjassa ajettiin suunnitellun neljän sijaan vain kolmen osakilpailua, piti myös ainoastaan Jämsässä ja Säkylässä ajanut ja ne voittanut Jämsän Seudun Moottorikerhon Roni Kytönen huomioida loppupisteitä laskettaessa. Enduron junioreiden Euroopan mestari ja MM-vitonen jäi Lehdon taakse.

– Viime syksynä ehdin viimeiselle kierrokselle juuri ennen ajoajan täyttymistä eikä takanani ollut enää kuskeja. Silloin tuli jännitettyä ja kuulosteltua pyörän ääniä, ettei vain mikään menisi vikaan, Lehto muistelee.

– Tällä kertaa koitin puristaa viimeisellä 12 kilometrin kierroksella niin, että Paavo Henriksson pysyisi perässäni. Hän oli kuitenkin endurokuljettajana nopeampi ja taitavampi usean sadan metrin mittaisella kivikkosuoralla, jossa hän ajoi ohitseni. Tiesin silti, ettei yhden sijoituksen pudotus vaikuta mestaruusmahdollisuuksiini.

Raisiolaisen titteli oli lopulta suht’ selvä. Kahdesta muusta mitalista tuli todellinen laskentatoimi, kun kolme kuljettajaa oli tasapisteissä. Parhaat osakilpailusijoitukset ratkaisivat, joten Kytönen otti SM-hopeaa, Kalatie -pronssia ja Nieminen putosi neljänneksi.

Päälajina motocross

Tänä vuonna turhan monta kertaa lähtökolareissa mukana ollut Lehto sijoittui päälajinsa motocrossin MX1-luokan SM-sarjassa kuudenneksi.

Lehto keskittyy ensi vuonna motocrossin ja cross countryn SM-sarjoihin. Enduron SM-sarjakin kiinnostaisi, mutta kilpailukalenteri saattaa olla liian täynnä.

Marko Vihriä