Lieto eteni Vuoden kirjastokunta -kilpailun finaaliin

Liedon kirjastossa iloittiin Vuoden kirjastokunta -finaaliin pääsystä. Kirjastovirkailija Aapo Forsell on kuvassa valmiina palvelemaan asiakkaita monenlaisissa asioissa.

Kuntaliitto jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnalle ja sen kirjastotoiminnalle myönnettävän Vuoden kirjastokunta -palkinnon. Kilpailun voittoa tavoitteli 56 kuntaa, joista finaalin valittiin viisi hakijaa. Lieto, Espoo, Iisalmi, Salla ja Seinäjoki.

LIETO. Kuntaliitto järjestää Vuoden kirjastokunta -kilpailun yhteistyössä Suomen Kirjastoseuran ja Lukukeskuksen kanssa. Finalistien joukkoon valitun Liedon kirjaston henkilökunta iloitsee saamastaan kunniasta.
– Kirjastoala ei palkkauksen osalta nauti Suomessa niin suurta arvostusta, joten tällainen huomio tuntuu erityisen hyvältä. Meillä on ihania asiakkaita, heille kuuluu iso kiitos, toteaa vt. palvelupäällikkönä toimiva kirjastonhoitaja Katri Kanervo.

Kolme vahvaa painotusaluetta

Kuntaliiton valintaperusteissa oli Liedon osalta nostettu esiin kolme selvää painotusta kirjastotoiminnassa. Kirjastossa panostetaan koulukirjastoihin, peruskorjattu pääkirjasto on kuntalaisten kokoontumispaikka ja kirjastoauto kiertää ympäri kuntaa päiväkoteja ja palvelutaloja myöten.

– Kirjastoauto kulkee kunnassa viitenä päivänä viikossa, painottuen varhaiskasvatukseen. Se vierailee esimerkiksi kaikissa keskustan ulkopuolisissa päiväkodeissa, Kanervo sanoo.

Myös Liedon koulukirjastoverkosto on aika ainutlaatuinen Suomessa.

– Jokaisessa koulussa on oma kirjastonsa. Toimintamme kouluissa ei ole pelkkää kirjojen lainaamista, vaan meiltä käydään koulussa opettamassa esimerkiksi tiedonhakua ja medialukutaitoa, Kanervo kertoo.

Uusittu pääkirjasto palvelee esteettömästi ja toimintoja on automatisoitu. Omatoimialueelle pääsee kirjastokortin ja pin-koodin avulla myös palveluaikojen ulkopuolella aamuseitsemän ja iltayhdeksän välillä. Omatoimialueella on lukusali, palautuspiste ja sieltä voi myös lainata uutuuskirjoja. Alueella on myös latauspiste, johon voi turvallisesti jättää puhelimensa latautumaan.

Uusi puhelimenlatauspiste palvelee kunnantalossa asioivia. Puhelimensa voi jättää turvallisin mielin tunnusluvulla suljettavaan kaappiin.

Neuvontapalvelut toimivat monipuolisesti. Kaikki on nykyään verkossa, mutta kaikilla ei ole tietokoneita ja älylaitteita. Kirjasto voi auttaa vaikka Kelan palveluiden tai lippuvarausten tekemisessä.

Uusi Lukeva Lieto -hanke tulee monipuolistamaan entisestään kirjaston toimintaa.

– Lähdemme kirjaston seinien sisältä entistä enemmän ulos. Koska Lieto tunnetaan yrittäjämyönteisenä kuntana, jalkaudumme esimerkiksi yrityksiin levittämään lukemisen ilosanomaa.

Kaikenikäistä asiakaskuntaa

Kirjastossa on ohjelmaa ja toimintaa kaikenikäisille. Pienimmille järjestetään kirjaston satuhuoneessa satutunteja.

– Ikäihmisille on meiltä käyty jo yli kymmenen vuotta lukemassa palvelutalossa. Muistisairaille se tuntuu erityisen tärkeältä. Jos luetaan vaikka ääneen kappale maaseutuelämästä, siitä tulvii monella vanhuksella mieleen muistoja, joista voidaan sitten jutella. Usein se läsnäolo on tärkeintä, Kanervo toteaa.

Isossa roolissa Liedon kirjastossa ovat erilaiset tapahtumat. Viime viikolla lapsille järjestetty Soturikissat-tapahtuma oli menestys, paikalla oli noin 200 lasta ja nuorta. Tämän viikon tiistaina kävi puolestaan tietokirjailija Harri Ahonen kertomassa Pohjoismaiden vaellusreitistöistä.

Kuluvalla viikolla Liedon pääkirjastossa uusitaan hyllyjä ja kirjastoauto saa uuden ilmeen. Sen vuoksi palveluaikaa ei ole, mutta aineistonkuljetus ja varausten nouto toimii omatoimialueella. Lauantaina 20.10. kirjasto on jo avoinna normaalisti.

Kai Saarto