Mielipide: Ei leikkirahaa – varhaiskasvatuksen palkat kuntoon!

MIELIPIDE. Ei leikkirahaa -kansanliikkeen tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen korkeakoulutettujen palkat 3000 euroon. Aktiivisen kansanliikkeen vaatimus palkkojen nostamisesta on huomioitu monessa suomalaisessa kunnassa.

Suomalaisista kaupungeista muun muassa Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa ovat tehneet oikeansuuntaiset päätökset nostaa palkkalistoillaan olevien varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja. Esimerkiksi Kauniaisissa palkkoja nostetaan 225 eurolla ja Vantaalla 145 eurolla. Helsingissä lastentarhanopettajien palkkojen lisäksi myös tiettyjen muiden naisvaltaisten alojen työntekijöiden kuten lastenhoitajien ja sosiaalityöntekijöiden palkkausta parannetaan.

Reilu ja työn vaativuuden huomioiva palkkaus on toimiva keino taata pysyvä työvoima alalla kuin alalla. Parantamalla työntekijöiden palkkoja päiväkodeissa varmistetaan lapsiryhmiin pysyvät työntekijät ja tarvittaessa työnsä osaavat sijaiset. Tällä on merkittävä vaikutus varhaiskasvatuksen laatuun.

Valitettavasti Turku ei ole ottanut ei leikkirahaa -kansanliikkeen asiaa sen vaatimalla tavalla, vaan perustelee nihkeää suhtautumistaan asiaan sillä, ettei halua lähteä mukaan palkkakilpailuun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että turkulaisia lastentarhanopettajia hakeutuu ympäryskuntiin parempien palkkojen perässä ja erityisesti tietyissä lähiöiden päiväkodeissa kärsitään osaavien opettajien jatkuvasta pulasta. Heikot palkat siis omalta osaltaan voimistavat rakenteellista eriarvoisuutta kaupungissa.

Mielestämme Turun kaupungin on kaupunginjohtaja Minna Arven johdolla turha valmistella epärealistisia kasvuohjelmia, joissa sysätään miljoonia veroeuroja “innovatiivisiin” kaupunkikehityshankkeisiin ja tehdään leikkauksia käyttötalouteen, kun samaan aikaan ei pidetä huolta siitä, että peruspalvelut, kuten lasten laadukkaan varhaiskasvatuksen perusedellytykset on turvattu.

Elina Sandelin, kaupunginvaltuutettu (vas)

Riikka Oksanen, kaupunginvaltuutettu (vas)

Hersi Muhiadin, kaupunginvaltuutettu (vas)