Lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta aloite Maskussa

MASKU. Maskun kunnanvaltuustossa 24. syyskuuta aloitteensa lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta esitellyt kokoomuksen kunnanvaltuutettu Susanna Lehtojärvi sai taakseen vankan kannatuksen eri puolueiden edustajilta.

– Aloitteen allekirjoitti yhteensä 25 valtuutettua. Hyviä muutosehdotuksia aloitteeseeni sain yli puoluerajojen muun muassa Rami Käköseltä, Jyrki Alastalolta ja Maija Salolta. Tämä osoittaa, että vaikutustenarviointi koetaan tärkeäksi ja toimintakulttuurin muutos olisi paikallaan, Lehtojärvi toteaa.

– Olen toista vuotta mukana vaikuttamistyössä ja haluaisin lisätä yhteistyötä entisestään puolueiden välillä. Ja kasvavalle yhteistyön tekemiselle löytyy kyllä tahtotilaa ja kiinnostusta, seuraavaksi pitää vain löytää lisää konkreettisia keinoja tehdä sitä, Lehtojärvi lisää.

Aloite lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönotosta on nyt johtavien virkamiesten käsittelyssä.

– Taitaa olla pitkälti myös kunnanjohtajastamme Arto Oikarisesta kiinni, millaista tuulta asia saa alleen seuraavaksi. Lapsivaikutusten arviointi on käytössä jo muun muassa Turussa, Forssassa ja Tammelassa. Lisäksi lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen kärkihanke ja lapsivaikutusten arviointi on keskeinen osa sitä, joten tämän pitäisi olla osa kunnan normiarkea, muistuttaa Lehtojärvi.

Poliittisen arvioinnin käyttöönoton Lehtojärvi näkee ensimmäisenä askeleena kohti lapsiystävällistä kuntaa.

– Pitkän linjan strategisena tavoitteena haluaisin, että Masku on mukana Lapsiystävällinen kunta -mallissa, jonka Suomen Unicef on kehittänyt kannustaakseen ja tukeakseen kuntia kehittämään hallintoaan ja toimintatapojaan lapsiystävällisemmiksi ja siten edistämään kunnan nuorempien asukkaiden oikeuksia, hän sanoo.

Maskussa valmistellaan tällä hetkellä strategiaa, jonka osaksi Lehtojärvi pyrkii tuomaan juuri lapsinäkökulmaa.

– Maskussa joka neljäs kuntalainen on alle 18-vuotias, ja siksi on tärkeää, että heidät osallistetaan päätöksentekoon. Ja tämä ei tarkoita sitä, että valmistelutyössä osallistettaisiin esimerkiksi pelkästään lasten vanhempia, vaan myös lapsia itseään, ehdottaa Lehtojärvi.

Katariina Mäkinen-Önsoy