Hovirinnan rannan rakennustyöt käynnissä

Kaarinan kaupungin tekninen johtaja Jyrki Haapasaari ja vihrealuepäällikkö Ossi Vesalainen Hovirinnan rannan työmaalla. Takana näkyvän punaisen saunarakennuksen tilalle on tulossa rantalentopallokenttä.

Hovirinnan rannan suunnittelun tavoitteena on tehdä alueesta kaupunkimainen, mutta rento oleskelu- ja tapahtumapaikka, joka mahdollistaa kaikille kaupunkilaisille pääsyn veden äärelle. Samalla uusitun rannan toivotaan tuovan Kaarinaan myös vierasveneilijöitä. Rakennustyöt ovat nyt käynnissä ja vuoden 2020 kesäkaudeksi toivotaan, että tulee valmista.

KAARINA. Kaarinan kaupungin vihrealuepäällikkö Ossi Vesalainen kävi torstaina 11. lokakuuta kertomassa Hovirinnan rannan uudistustöistä Kaarinan Yrittäjille. Maanrakennustyöt alkoivat kolmisen viikkoa sitten. Vanhan rannan koivut on kaadettu ja nyt muokataan ja nostetaan maata tulevaa rantaravintolaa varten. Vanha sauna poistuu paikalta piakkoin. Sen tilalle tulee aikanaan rantalentopallokenttä. Tällä hetkellä työmaa-aluetta on kaikki vanhan rannan ja satama-alueen välillä.

Hovirinnan rannan on suunnittellut Serum Arkkitehdit Oy.

Rantaan on tulossa rutkasti vihreyttä, pehmeyttä ja viihtyisyyttä. Suunnitelmissa on juuri sellaisia elementtejä, joita merellisessä Kaarinassa kuuluukin olla, kehuu Vesalainen.

Hienoa pitkää näkymää Kuusistonsalmea pitkin länteen on haluttu korostaa ja säilyttää avoimet näkymät rannan sisäosista saakka. Hiekanruskealla betonikivellä kivetty rantatori tulee kiertämään ravintolan edusta-aukiolta rannan etelä- ja länsireunalle. Pyöräilyreitti ohjataan ravintolan editse torialuetta pitkin ja siitä ylös uimarannantien pyörätielle. Rantatorin länsireunalle tullaan sijoittamaan skeittielementtejä. Samoja betonielementtejä käytetään liikenne-esteinä ja penkkeinä myös muualla ranta-alueella.

1,4 miljoonan budjetti

Rannan budjetti on tällä hetkellä 1,4 miljoonaa euroa. Alkuperäisessä suunnitelmassa uimarannalla oli reunapalkki, mutta siitä on nyt luovuttu.

Muun muassa Helsingissä trendi on tällä hetkellä se, että luonnonrantaa jätetään aina kun mahdollista. Tällä ratkaisulla saatiin lisää ilmettä rantaan ja säästettiin noin 400 000 euroa, Vesalainen kertoo muutoksen syistä.

Toinen säästökohde on ollut ravintolan pienentäminen. Rakennukselle varattu budjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Alun alkaen ravintolaan suunniteltiin 70 asiakaspaikkaa, tämän hetken suunnitelman mukaan niitä on tulossa 50, osa ruokasaliin ja osa kabinettiin. Yrittäjät näkevät, että ravintolan suunnitelma pitäisi vielä kerran palauttaa käsittelyyn. Heidän nähdäkseen ravintola tulee jäämään liian pieneksi ajatellen yksityisjuhlia, jotka pitäisivät ravintolaa pystyssä talviajan. Ja kaupungin intresseissä on nimenomaan, että ravintolaan löytyisi yrittäjä, joka pitäisi ovia auki ympäri vuoden.

Ulkonäöltään Hovirinnan rantaravintola tulee muistuttamaan paljon Turun Aurajoella olevaa Ravintola Nooaa, joka on saman Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy:n suunnittelema. Tosi kattoterassi tulee Kaarinassa olemaan huomattavasti pienempi.

Rannan ja ravintolan väliin tehdään istuskeluportaat vapaaseen oleskeluun. Ravintola-alueen on ajateltu alkavan portaiden ylätasanteelta.

Toki vuokrasopimus on vielä tekemättä, joten asiasta neuvotellaan sitten tulevan yrittäjän kanssa, Vesalainen huomauttaa.

Uintimahdollisuudet paranee

Suunnittelukuva: Serum Arkkitehdit Oy.

Tällä hetkellä koko ranta on työmaa-aluetta ja siksi uinti on ehdottomasti kielletty. Kaarinan talviuimarit joutuvat täksi ja luultavasti myös seuraavaksi talveksi etsimään muita uimapaikkoja. Kun ranta aikanaan valmistuu, sinne tulee uusi talviuintilaituri. Ja myös uusi sauna parantaa talviuintiolosuhteita. Tarkoitus on, että tuleva ravintoloitsija vastaa myös saunatoiminnasta.

Myös kesäaikana uintimahdollisuudet tulevat olemaan entistä paremmat. Veteen tehdään myös esteetön laituriluiska, jonka avulla uimaan pääsevät myös apuvälineitä käyttävät.

Uimarannan puut on jo kaadettu, joten varjopaikkoja ei enää tulevina kesinä ole tarjolla. Rannan takana on kuitenkin iso pikniknurmialue, josta löytyy suojaisampia paikkoja. Pikniknurmea ja hiekkarantaa tulee rajaamaan koko rannan levyinen puulaituri, jolle sijoitetaan uimakopit ja istuskelutasoja.

Uimarannan käyttäjiä palvelevat myös saunarakennukseen sijoittuvat wc-tilat ja ulkosuihkut.

Yrittäjillä heräsi suunnitelmia kuunnellessa huoli siitä, että uimarit pysyvät pois vesibussien ja veneiden alta. Ajatus on rajata uima-aluetta esimerkiksi uimanarulla niin, että ranta on turvallinen kaikille käyttäjille.

Veneilijät tervetulleita

Hovirinnan rantaan rakennetaan kaksi parkkialuetta, mutta ranta on hyvin saavutettavissa myös veneillä.

Rantaravintolaan voi kiinnittyä kylkikiinnityksellä. Lisäksi satama-alueen ravintolan puoleiset paikat on varattu vierasveneilijöille. Muut paikat vuokrataan normaaliin tapaan. Tällä hetkellä veneilijöiden kiinnostus Kaarinaa kohtaa on melko laimeaa, mutta suunnitelmissa on jätetty tilaa uusille laiturirakenteille, jos vieraspaikkoja tarvintaankin lisää, Vesalainen kertoo.

Janica Vilen