Valonian Liisa Harjula: ”Asukkaat rohkeasti mukaan taloyhtiön päätöksentekoon”

Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula muistuttaa, että pienilläkin toimilla voidaan säästää energiaa ja samalla parantaa asumisviihtyvyyttä. Lisäksi asukkaan kannattaa aina rohkeasti ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön, jos huomaa jonkin olevan epäkunnossa. Kuva: Ragip Önsoy.

Kiinteistöliitto ja Motiva kampanjoivat energiahukasta viimeviikkoisella valtakunnallisella energiansäästöviikolla. Pienetkin teot, kuten turhan vedenkulutuksen ja termostaatin lähellä tuulettelun välttäminen, vaikuttavat.

ASUMINEN. Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula kävi Energiansäästöviikolla Liedossa 9. lokakuuta Liedon Lämpö Oy:n ja Naantalissa 11. lokakuuta Naantalin Energian vieraana. Molemmissa tilaisuuksissa aiheena oli energiahukka, joka haukkaa pahimmillaan jopa 30 prosenttia taloyhtiöiden käyttämästä energiasta ja 10 prosenttia kaikista kustannuksista.

Kiinteistösähkön osuus kuluissa vaihtelee yhtiön koosta riippuen, jos kohteessa on pesutupa, kylmäkellari, erilaisia valaistusratkaisuja porraskäytävässä ja pihalla tai vaikka huoneistokohtaisia saunoja.

– Liikennetunnistimet ovat hyvä asia taloyhtiön yhteisissä tiloissa, etteivät valot jää päälle vahingossa. Valaistuksen automatiikalla saadaan tänä päivänä hyvää säästöä aikaiseksi, Harjula kertoo.

Sähkönkulutuksen kasvuun vaikuttaa autojen moottoreiden esilämmitys sekä se, että myös auton sisätiloja on lämmitetty viimeisen 5–10 vuoden aikana yhä enemmän.

– Yhtenä asiana sähkönkulutuksessa on huomioitava sähköautojen yleistyminen. Taloyhtiöt voivat tällä hetkellä saada ARAlta avustusta sähköautojen latauspisteisiin, lisää Harjula.

Huoltosuunnitelmat kuntoon

Harjulan mukaan kaiken pohjana pitäisi olla aina huolellisesti suunniteltu pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma, ettei taloyhtiöissä ryhdytä hätiköityihin ratkaisuihin.

– Meillekin tulee puhelimitse yhteydenottoja asukkailta, jotka ovat huolissaan taloyhtiönsä hallituksen suunnitelmista maalämpöön siirtymisestä. Kokouksessa asiasta äänestetään jo pian, mutta asukkaat eivät olekaan ihan perillä, mistä on kyse. Se, että naapuriyhtiö on säästänyt siirtyessään maalämpöön ei ole mikään varsinainen referenssi, hän muistuttaa.

Näin lämmityskauden alussa on ensinnäkin tärkeää katsoa ikkuna- ja ovitiivisteiden kunto.

– Toisena asiana kiinteistönhuollon työlistalla tulisi olla ilmanvaihdon tarkistus ja säätö varsinkin nyt kun on kosteaa. Sateiset ilmat myös muistuttavat ryhtymään räystäiden ja kattojen kuntotarkastuksiin, Harjula toteaa.

– Jos taloyhtiöissä on koneellinen ilmanvaihto, asukkaita pitää ohjeistaa laitteiden käytössä. Erityisen tärkeää on tarkistaa, että ilmanvaihto on säädetty saunomisen aikana oikein, Harjula jatkaa.

Ikkunoiden uusiminen on yksi osa energiansäästöremonttia.

– Ikkunaremontissa kannattaa tarkistaa ennen kuin vastaanottaa työn urakoitsijalta, että myös ikkunoiden puitteet on eristetty. Sellaisiakin tapauksia on ollut, että eristys on jäänyt vajaavaiseksi, Harjula sanoo.

Asukkaat vaikuttajina

Taloyhtiön taloudenpidon lähtökohtana on säännöllinen kulutusseuranta.

– Seuranta ei tarkoita sitä, että kerran vuodessa tarkistetaan ja lätkäistään lisäprosentit tulevan vuoden budjettiin. Jotain saattaisi olla tehtävissä, ja jopa mahdollista joskus laittaa vaikka miinusmerkkisiä prosentteja talousarvion kulutusosaan, Harjula toteaa.

Harjula muistuttaa, että asukkaille tulisi tiedottaa kulutuslukuja säännöllisesti. Isona kulueränä lämmityksen lisäksi on käyttöveden lämmitys, johon asukkaat voivat itse vaikuttaa.

– Asukkaat vaikuttavat siihen, mihin se energia kuluu. Vaikka olisi tekniikka kunnossa, käyttäjät voivat tehdä ihan mitä vaan, esimerkiksi pitää jatkuvasti ikkunoita auki talvilämmityksen aikaan, hän huomauttaa.

– Näin asukkaalle tarjoutuu mahdollisuus vaikuttaa taloyhtiönsä energiankulutukseen. Ei kovin usein kuule valitettavan, että asunnossa on liian kuuma vaan päinvastoin. Ja sitten jos jossain asunnossa on todella kuuma, niin samaan aikaan yleensä toisessa asunnossa on sitten todella kylmä, lisää Harjula.

Uusimmat patteritermostaatit älyävät, että tuuletusikkuna on auki, eivätkä ala lämmittää kotia täysillä.

– Kaikissa kodeissa ei tällaista nykytekniikkaa ole, joten kannattaa katsoa, että patteritermostaatti on tuuletusikkunan kohdalla kiinni, sanoo Harjula.

Monissa taloyhtiöissä on siirrytty asuntokohtaisiin vesimittareihin, joiden avulla asukas voi seurata vedenkulutusta vaikka päiväkohtaisesti.

Katariina Mäkinen-Önsoy