Armonlaakson vaeltajat ry täytti 20 vuotta

Ikimuistoisia luontoelämyksiä hyvässä seurassa!

Armonlaakson vaeltajat kahvittelivat Naantalin Metsätähden tiloissa.

Pyöräily-, hiihto- ja patikointiretkiä järjestävä Armonlaakson vaeltajat ry kutsui jäsenensä 20-vuotissyntymäpäiväkahveille Naantalin Metsätähteen sunnuntaina 28. lokakuuta. Paikalla olleiden mukaan luonto ja raikas ulkoilma ovat vaellusharrastuksessa ehdottomasti parasta. Lounais-Suomen seudulta löytyykin hyviä paikkoja vaeltamiseen, vaikka olisi vasta aloittelemassa harrastusta.

NAANTALI. Rauli Badding Somerjoen Paratiisin sävelet täyttivät 28. lokakuuta Naantalin Metsätähden, kun Leeni Mäkilä johti yhteislaulua kitaransa säestyksellä. Hämärtyvää sunnuntai-iltaa olivat kokoontuneet viettämään Armonlaakson vaeltajat ry:n jäsenet yhdistyksen 20-vuotisen taipaleen kunniaksi.

27.10.1998 perustettu Armonlaakson vaeltajat ry on historiansa aikana järjestänyt luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille niin kuutamohiihtoja, ruskamatkoja kuin pyöräilytapahtumiakin. Pääasiassa ollaan liikuttu Lounais-Suomen seudulla, mutta onpa matkoja tehty myös Lappiin ja jopa Gotlantiin.

– Toiminnassa on ollut riittävästi porukkaa mukana, joten sitä on ollut mielekästä jatkaa. Kun lisäksi väki aina välillä vaihtuu, niin yhdistyskin uusiutuu, mikä on tärkeää. Tämä on matalan kynnyksen yhdistys, johon on ollut helppo tulla mukaan, kun ei esimerkiksi mitään kilpailuasetelmia ei ole. Riittää, että on kiinnostunut luonnossa liikkumisesta, kertoo seitsemän vuotta yhdistyksen puheenjohtajana toiminut, pyöräilyretkiä ohjaava Hannele Moskajärvi.

Nuotiokahveja ja purojen solinaa

Marja Ivén oli ilahtunut saamastaan juhlamukista.

Yhdistyksen toiminnan perustamisesta lähtien mukana olleen, hallituksen jäsenenäkin toimineen Marja Ivénin mukaan 20 vuoteen mahtuu mahtavia elämyksiä.

– Pahemmilta kommelluksilta olemme välttyneet, sillä edes polkupyörät eivät ole koskaan menneet rikki. Kesäisin teemme pidempiä pyöräilyretkiä esimerkiksi Ahvenanmaalla ja Uudessakaupungissa, mutta viikkopyöräilyjen kesto on normaalisti puolestatoista kahteen tuntia.

Mikä harrastamisessa sitten on parasta?

– Kyllä se on ulkoilma ja luonto – ja totta kai kiva porukka! Olemme hyvin samanhenkisiä kaikki, toteaa pitkästä toiminnastaan yhdistyksen hyväksi Suomen Ladun juhlamukilla muistettu Ivén, jonka mukaan ulkoilu hieman huonommallakin säällä on vain ja ainoastaan pukeutumiskysymys.

Armonlaakson vaeltajat ry on aina tehnyt yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa. Juhlakahveille oli kutsuttu myös kahdeksan vuotta Suomen Ladun hallituksessa toiminut Ilpo Vuori.

– Jokainen retki on ollut aina erilainen ja niistä on jäänyt kivoja muistoja. Mikä sen hienompaa, kun pitkän kävelyn jälkeen keitetään nuotiokahvit pienen solisevan puron äärellä hyvässä seurassa ja upeiden maisemien keskellä, Vuori maalailee.

Hyviä vaellusreittejä

Ilpo Vuori tutki muistoja 20 vuoden varrelta Armonlaakson vaeltajat ry:n albumeista.

Yhdistyksen jäsenten mukaan Lounais-Suomessa on hyviä reittejä tarjolla, jos esimerkiksi suunnittelee tekevänsä päivävaelluksen.

– Luonnonmaan Haijaisissa on neljän kilometrin reitti, jonka varrelta löytyy myös laavu yöpymistä varten. Tällä reitillä voi harjoitella pidempiä vaelluksia varten. Luonnonmaalta löytyy toinenkin saman mittainen reitti, Ilveskallion lenkki ja Legendaarinen Ketunlenkki, puheenjohtaja Moskajärvi luettelee.

Marja Ivén muistuttaa, että myös esimerkiksi Ruissalossa on mahdollista vaeltaa.

Armonlaakson vaeltajat ry:n seuraava Lounais-Suomen ulkopuolelle suuntautuva reissu on jo tiedossa.

– Menemme Ylläkselle viikolla 12. Asumme siellä retkeilymajassa, jossa meitä odottaa täyshoito. Viikon ajan hiihdetään, syödään hyvin ja saunotaan, silminnähden innostuneelta vaikuttava puheenjohtaja kertoo.

Jaakko Virrankoski