Siipiveikot kutsuvat syksylläkin Saksalaan

Nousiaisiin perustettiin lintujen vanhainkoti

Siipiveikot eläin- ja elämyspihaa pyörittää Nousiaisten Saksalan vanhalla kyläkoululla Kaija Kahilaluoma. Kuvat: Ragip Önsoy.

Kurjenrahkan kansallispuiston läheisyydessä Nousiaisten kunnan puolella toimii uusi eläin- ja elämyspiha Siipiveikot. Samassa pihassa on myös myymälä- ja kahvilatoimintaa sekä ensi kesästä alkaen majoitusta.

NOUSIAINEN. Nousiaisissa Saksalan vanhalla koululla 30 vuoden ajan asunut Kaija Kahilaluoma on avannut maillensa Siipiveikot eläin- ja elämyspihan. Lintupihaa Kahilaluoma pyörittää viime keväänä perustamansa Vakavanha ry:n puitteissa.

Luonnonsuojelunäkökulmasta toimivan Vakavanhan idean mukaisesti Kahilaluoma on pelastanut pihalleen lopetusuhan alle joutuneita lintueläimiä.

– Tämä on ikään kuin vanhainkoti linnuille. Ne saavat asua täällä elämänsä loppuun asti rauhallisessa ja stressittömässä ympäristössä, Kahilaluoma toteaa.

Pihalla tepastelee kanoja, kukkoja ja ankkoja, joiden etunenässä vierailijan vastaanottaa sosiaalinen kalkkuna.

– Kalleksi nimeämämme kalkkuna on ystävällinen ja seurallinen tapaus. Siitä on tullut niin kesy, että voin ottaa sen jopa syliini, Kahilaluoma hymyilee.

Siipiveikkojen uusimpiin asukkaisiin kuuluvat riikinkukot ja fasaanit, jotka Kahilaluoma niin ikään pelasti lopetukselta.

Siipiveikkojen uusimpiin asukkaisiin kuuluvat riikinkukot.

– Riikinkukot ja fasaanit tulivat tänne Kyrössä toimintansa lopettaneesta Mustikkatassun eläinpihasta, hän lisää.

Ostoksia ja kahvittelua monitoimipihassa

Eläin- ja elämyspihan ensimmäiset kuukaudet ovat Kahilaluoman mukaan sujuneet hyvin. Syyskaudella hän pitää pihaa auki viikonloppuisin sekä tilauksesta.

– Kesällä täällä kävi joka päivä vierailijoita, osa oli paikallisia täältä kylältä ja osa kauempaa matkanneita, jotka poikkesivat käymään Kurjenrahkan kansallispuistoon mennessään. Lintupihan lisäksi meillä on pieni ja viihtyisä pop up -kahvila myymälän yhteydessä, hän kertoo.

– Lintupiha on auki lokakuuhun asti. Sen jälkeen linnut siirtyvät niille rakennettuihin sisätiloihin, joissa ne viettävät myös yönsä. Susia täällä ei ole näkynyt, mutta ketut ovat isompana ongelmana varsinkin pimeään aikaan, hän lisää.

Verhoomo Wäkkärän nimellä toimivan myymälänsä Kahilaluoma muutti Turusta kotinsa ulkorakennukseen kolme vuotta sitten.

– Täytän tänä vuonna 70 vuotta eli eläkkeelle oli silloin tarkoitus jäädä, mutta ei se ihan niin vain käy, kun tykkää siitä mitä on tehnyt reilun 30 vuoden ajan. Siitä pidän tässä hommassa, että saa olla tekemisissä sekä eläinten että ihmisten kanssa, hän sanoo iloisena.

Oheistoimintoja suunnitteilla

Grillipaikan Kahilaluoma aikoo ottaa käyttöön syksyn mittaan.

– Ajattelin, että täällä olisi mukava järjestää illanviettoja, kuten esimerkiksi kiitostilaisuuksia ensimmäisen kesän kävijöille, hän ideoi.

Siipiveikoilla on mahdollista myös majoittua ensi keväästä alkaen.

– Ulkorakennuksesta varaamme majoitustiloiksi kaksi huonetta. Tällä hetkellä ne ovat vielä työn alla, Kahilaluoma kaavailee.

Katariina Mäkinen-Önsoy