Naantalin vanhankaupungin suunnittelu kaipaa mielipiteitä lisää erityisesti nuorilta ja yrittäjiltä

Naantalin matkailuelinkeinon keskiössä olevaa vanhankaupungin aluetta halutaan yleissuunnitelmassa kehittää entistä elävämmäksi, houkuttavammaksi ja ympärivuotisemmaksi. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Naantalin vanhankaupungin rannan yleissuunnitelmaa varten kerätään asukkaiden, yrittäjien ja palveluntarjoajien mielipiteitä verkkokyselyllä 9. syyskuuta asti.

– Kyselyyn on tähän mennessä tullut jo yli 170 vastausta, mutta lisääkin kaivattaisiin. Erityisesti nuorten sekä alueen yrittäjien vastaukset olisivat toivottuja, Naantalin kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa kertoo.

Kaikille vanhankaupungin kehittämisestä kiinnostuneille avoin työpaja kokoontuu aiheen pariin Naantalin Kaivohuoneella 20. syyskuuta kello 17. Ilmoittautuminen tilaisuuteen tapahtuu naantalinvanhakaupunki.fi-sivuston kautta.

– Ilmoittautumisten perusteella pystymme ennakoimaan tarjoilujen määrää sekä sitä, kuinka moneen työryhmään jakaudumme illan aikana.

Naantalin matkailuelinkeinon keskiössä olevaa vanhankaupungin aluetta halutaan yleissuunnitelmassa kehittää entistä elävämmäksi, houkuttavammaksi ja ympärivuotisemmaksi. Suunnittelutyössä mietitään muun muassa alueen käyttöä ja rakenteita, ääniä ja valoja, mainoksia ja opasteita.

Työpajassa esitellään ensimmäiset luonnossuunnitelmat esimerkiksi rannan valo- ja äänimaailmasta.

– Valaistusta on suunniteltu sillä ajatuksella, että vanhaa rakennuskantaa tulisi korostaa, ja tuoda sitä kautta esiin vanhankaupungin parhaita puolia. Lisäksi etsitään erityisiä valaistavia kohteita. Äänikonseptointi onkin monimutkaisempi hahmottaa vielä tässä vaiheessa, mutta tavoittelemme sillä toimivan äänentoistojärjestelmän toteuttamista alueelle tapahtumia varten, sekä tunnelman luomista valittuihin kohtiin rannassa, Uurasmaa toteaa.

Kyselyn vastauksia ja työpajan tuotoksia hyödynnetään rannan yleissuunnitelman laadinnassa ja alueen kehittämisessä.

– Tarkoituksena on, että yleissuunnitelma valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen edetään jatkotoimenpiteisiin. Toivottavasti ensi vuoden puolella jokin osa suunnitelmista pääsee sitten jo käytäntöön, Uurasmaa sanoo.

Suunnittelusta vastaa Naantalin kaupungin toimeksiannosta Studio Puisto Arkkitehdit ja alikonsultit Sweco Ympäristö sekä VSU Vihersuunnittelu. Lisäksi valo- ja äänikonseptointia on mukana kehittämässä Veijonen Consulting.

Katariina Mäkinen-Önsoy