Maskulais-noustelaisen kolmikon yhteisnäyttely avautui Vehmaalla

Tiltu Nurminen: Kauniiden ajatusten virta.

KUVATAIDE. Maskulais-noustelaisen kolmikon yhteisnäyttely Sininen uni on esillä Vehmaan kirjastossa 28. syyskuuta asti. Mukana on erilaisin tekniikoin tehtyä kuvataidetta sekän visualisoituja runoja. Yhdistävänä sinisenä lankana töissä kulkee alitajunnan virta.

Veera Ruohomäen triptyykissä meri vaihtaa väriä. Katse löytää liikkeen, uneksii, mutta meri ei nuku koskaan.

– Luonnehdin usein työskentelyäni hengittämiseksi, mielen kohdentamiseksi kuviin ja kuvin. Se on pyrkimystä kohti ydinolemusta, menemistä sanattomalle alueelle – ja palaamista sieltä sanojen ja kuvien kanssa, Ruohomäki kertoo.

Parhaimmillaan luomisen prosessi on hänelle kuin meditaatiota. Triptyykissä rinnastuvat alati liikkeessä oleva meri ja alitajunnan virta – jonkin uneksiminen valveille.

Veera Ruohomäen näyttelytöissä tekniikkana on valokuva ja maalaus (sekatekniikka kollaasilisäyksillä).

Tiltu Nurminen tuo näyttelyyn akvarelleja.

– Akvarellimaalauksissani käsittelen alitajunnan virtausta, niitä viestejä ja tarinoita, joita saamme unien kautta toisesta maailmasta, mielen syvemmiltä tasoilta. Yhdistän näyttelyn töissä kuviin myös kalligrafiaa, musteella kirjoitettua tekstiä, josta päivätajunta ei saa ihan selvää, mutta silti hahmottaa viestin sävyn. Kuvien tunnelma saattaa tuoda esiin muistoja, jotka olivat jo kauan sitten unohtuneet, Nurminen kuvailee.

Satu Haapalan runopiilot tarjoavat löytämisen iloa. Runon voi löytää vaikka taskusta, Unilippaasta tai maaliliikkeen värikartasta.

– Runot pukevat sanoiksi alitajunnan liikkeitä; sanat putkahtavat esiin yllättäen. Niin myös näyttelyvieras saa yllättyä siitä, mistä runoja voi löytyä. Olen valinnut mukaan runoja, joihin minulla oli mielessäni teemaan sopiva visualisointi, Haapala sanoo.

Näyttelyn yhteydessä Vehmaan kirjastossa järjestetään tiistaina 18. syyskuuta taideilta ja runomeditaatio kello 18. 

Veera Ruohomäki: Paletti.