Ylioppilaskylää kehitetään vastaamaan opiskelijoiden tarpeita

Ylioppilaskylän uusimman asuntokohteen, Aitiopaikan, ensimmäinen osa valmistuu vuodenvaihteessa Holiday Club Caribian viereen.

Syksy on opiskelijamuuttojen kiireisintä aikaa. Opiskelijoiden asuntopulaan vastaavat Turun Ylioppilaskyläsäätiön uudiskohteet, vuoden 2019 alusta käyttöön otettava Aitiopaikka sekä parin vuoden sisällä rakennettava Tyyssija. Asuntokohteet yhdistävän Tutorintorin tuntumaan on kesän aikana tullut palveluita, kuten esimerkiksi Föli-fillariasema, yhteiskäyttöautojen vuokrauspiste ja väliaikaisesti Ikituurin alakerrassa toimiva K-Kylänvalinta.

RAKENTAMINEN JA ASUMINEN. Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) pyrkii kehittämään entisestään opiskelija-asumisen palveluita osana vuosille 2017–2022 laatimaansa strategiaa. Turun asemaa vetovoimaisena opiskelijakaupunkina vahvistaakseen TYS panostaa strategiansa mukaan kohtuuhintaiseen, sijainniltaan sopivaan ja laadukkaaseen asumiseen.

TYSin asiakkuus- ja viestintäjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaa kertoo, että ylioppilaskylän uusimman asuntokohteen, Aitiopaikan, ensimmäinen osa valmistuu vuodenvaihteessa Holiday Club Caribian viereen.

– Aitiopaikan ensimmäiset 200 opiskelija-asuntoa valmistuvat tammikuun alkuun ja haku niihin käynnistyy lokakuussa. Loput 50 valmistuvat kevätlukukauden aikana, Lipponen-Vaitomaa sanoo.

Syksyn aikana jatketaan uuden asuin- ja toimistorakennuksen, kirkkovenemäisellä muodollaan huomiota herättäneen Tyyssijan, suunnittelua aina kilpailutusvalmiiksi asti. Kahden vuoden päästä vanhan K-kylänvalinnan kohdalle valmistuvaan Tyyssijaan sijoitetaan myös opiskelijoille tärkeitä lähipalveluja.

– Tyyssijan rakennustyöt käynnistyvät keväällä 2019. Nyt väliaikaisesti Ikituurin tiloissa toimiva K-kylänvalinta siirtyy aikanaan Tyyssijaan, lisää Lipponen-Vaitomaa.

TYS panostaa ekologisiin vaihtoehtoihin jo rakennusvaiheessa. Ikituurin tornitaloa vastapäätä rakentuva Aitiopaikka on saanut katollensa 500 aurinkopaneelia, joiden on arvioitu tuottavan enemmän energiaa kuin asuntokohde itsessään kuluttaa. Tällöin sähköä voidaan syöttää oman muuntajan kautta alueen muiden asuntojen käyttöön.

Tervetulleita lisäpalveluita

TYS näkee toimitusjohtajansa Risto Siiloksen mukaan opiskelija-asumisen kotia kattavampana kokonaisuutena, joka pitää sisällään yhteisöllisyyttä edistäviä palveluita ja tapahtumia.

– Keväällä yo-kylän alueelle asennettiin fölläri-kaupunkipyöräasemia, joista Inspehtorinkadun asema on osoittautunut koko Turun suosituimmaksi asemaksi. Kesän aikana on saatu myös yhteiskäyttöautoja opiskelijoiden käyttöön, Siilos toteaa.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) puheenjohtajasta Inari Harjuniemestä yo-kylän asumispalvelujen kehittäminen on oikein tervetullutta.

– Pääasiassa muutokset ovat hyvästä. Nykyisten opiskelija-asuntojen määrä on ollut jo pidemmän aikaa riittämätön, jonot kasvavat ja käyttöaste huitelee 95 prosentissa, hän kertoo.

– TYY saa asuntokyselyjä omien opiskelijoidemme lisäksi myös vaihtareilta, hän lisää.

Harjuniemen mielestä on tärkeää huolehtia palvelujen säilymisestä yo-kylässä.

– Tyyssijaan on tulossa ainakin opiskelijaravintola, kuntosali ja tällä hetkellä väliaikaisissa tiloissa, Ikituurin alakerrassa toimiva kauppa. Opiskelijaravintolan on tarkoitus olla auki myös ilta-aikoina, jolloin se voi jossain määrin täyttää kesällä lopettaneen Three Beers -baarin jättämää aukkoa. Monelle Three Beers oli kyllä niin rakas paikka, että korvaavaa toimijaa voi olla vaikea löytää. Kartoitamme kaupungin kanssa, kuinka uusien alueiden palvelutarjontaa voitaisiin kehittää edelleen, Harjuniemi sanoo.

Harjuniemi ei ihmettele, että Ikituurin kulman fölläriasema nousi muutamassa kuukaudessa kaupungin suosituimmaksi.

– Noin keskeisessä paikassa kaupunkipyörille on käyttöä. Siitä on tullut myös palautetta, että Q-talon viereen keväällä pystytetyn ja nyt jo poistetun pop up -aseman voisi palauttaa. Lisäksi olisi mukava saada yksi asema Halistensillan kohdille, hän välittää opiskelijoiden toiveen.
– Yhteiskäyttöauto on ajatuksena hyvä ottaen huomioon, että opiskelijoiden taloudellinen tilanne ei ole paras mahdollinen. Lisäksi siinä on ekologinen puolensa, hän jatkaa.

Tapahtumia Turun täydeltä

Turun yliopiston ylioppilaskunta vuokraa Q-taloksi nimettyä uusinta ylioppilastaloa muun muassa järjestöjen käyttöön. Tulossa ovat myös perinteiset uuden lukuvuoden avajaisbileet sekä uusi Yo-kylä Block Party -tapahtuma.

– Opiskelijajärjestöt järjestävät Q-talolle tapahtumia esimerkiksi uusille opiskelijoille, jotka harjoittelevat tiloissa sitsaamista. Seuraavana vuorossa on TYYlikäs lukuvuoden avaus, joka levittäytyy parin tuhannen opiskelijan voimin keskustan baareihin. Myös yo-kylässä tapahtuu, siellä järjestetään lauantaina 8.9. ensimmäinen Yo-kylä Block Party, jonka esikuvana voi pitää kymmenisen vuotta sitten viimeksi järjestettyä Läsnäolopakkofestivaalia, Inari Harjuniemi sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy