19 taiteilijaa ja 79 teosta! Handmade in Raisio esittelee raisiolaista osaamista

Handmade in Raisio -näyttelyssä on monen taiteenlajin osaajia.

Maalaustaidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja puuteoksia… Yhteisnäyttely Handmade in Raisio esittelee raisiolaista osaamista useammalta taiteilijalta ja taiteenlajilta Raision kaupungintalolla.

RAISIO. Raision museo Harkon näyttely, Handmade in Raisio, avattiin Raision kaupungintalolla torstaina 6. syyskuuta. Neljättä kertaa samalla teemalla järjestettävä näyttely kokoaan yhteen raisiolaista osaamista ja on esillä 25. marraskuuta asti. Mukana on 79 teosta 19 taiteilijalta. Yhteensä teosehdotuksia Harkkoon tuli tänä vuonna 150.

Handmade in Raisio -näyttelyt ovat olleet koko historiansa ajan suosittuja myös yleisön keskuudessa. Aiemmissa näyttelyissä on vieraillut yli 5000 ihmistä. Yhteensä niiden tekemiseen on osallistunut jo 87 yksittäistä taiteilijaa ja kaksi isompaa ryhmää.

Osa tämän vuoden taiteilijoista on ollut mukana kaikissa neljässä näyttelyssä; osa on ensikertalaisia. Moni edustaa paikallisia taideyhdistyksiä. On ilo, että Raisiossa on niin monipuolisesti aktiivista toimintaa eri taiteenaloilla. Taiteen perusopetus antaa hyvät lähtökohdat ja esimerkiksi Raisio-opisto järjestää paljon erilaisia kursseja, kehuu museonjohtaja Heli Isolehto.

Joka toinen vuosi järjestetyt Handmade in Raisio -näyttelyt on aiemmin pidetty kesällä.

Nyt siirsimme näyttelyn syksyyn, jotta sen olisi mahdollista tavoittaa entistä enemmän kävijöitä, esimerkiksi kouluryhmiä, Isolehto selittää.

Raija Knuutilan huovutetut meriharakat kaupungintalon portaikossa johdattavat yleisön toiseen kerrokseen näyttelyn pariin.

Tämän vuoden näyttelyn on koonnut museoharjoittelija Anniina Peippo. Teoksista muodostuu yhtenäinen kokonaisuus, jonka avulla saadaan esille mahdollisimman monipuolinen, laaja ja mielenkiintoinen kokonaisuus raisiolaisten kädentaitajien upeista töistä. Yksilölliset taidot ja omaperäiset ilmaisulliset tyylit luovat vaikuttavan kokonaisuuden.

Valtaosa teoksista on tehty 2010-luvulla. Paljon on mukana myös sellaisia töitä, jotka olivat hakuvaiheessa vielä kesken. Ne on tehty varta vasten tätä näyttelyä silmällä pitäen, Isolehto kertoo.

Mukana on muun muassa monenlaista maalaustaidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja puuteoksia.

– Odotan ja toivon, että saamme tulevina vuosina mukaan vielä valokuvaa sekä ääni- tai mediataidetta. Tiedän, että Raisiossa sellaistakin on, mutta tasapuolisuuden vuoksi näyttelyyn valitaan vain niitä töitä, joita siihen ollaan ehdotettu, Isolehto toteaa.

Abstrakti taide viehättää

Aulis Heikkilä osallistui Handmade in Raisio -näyttelyyn ensimmäistä kertaa – kolmella abstraktilla öljyvärityöllä. Kuvassa vasemmalla Vihreä leikki (2017) ja oikealla Iso sommitelma (2017).

 

Aulis Heikkilä on tuonut näyttelyyn kolme abstraktia öljyvärimaalausta, jotka hän on tehnyt viime syksynä. Heikkilä kertoo tehneensä aiemmin paljon akvarelleja, mutta nyt hän lähti kokeilemaan, mitä hauskaa öljyväreillä voi saada aikaan.

– Minulla on koulutusta sommittelusta ja väriopista. Nyt lähdin leikkimään juuri niillä asioilla, ja tuntuu, että osuin nappiin. Tällaisessa taiteessa muotoja tulee sattumaltakin ja siitä saa nauttia, kun katsoo, että miten ne menee, hän kertoo.

– Olen tottunut tekemään nopeasti ja nauttinut siitä, että tulee äkkiä valmista, mutta näitä tuli tehtyä useampi kuukausi. Värien kuivuminen kestää noin kolme kuukautta. Tekovaiheessa oli niin hirveä tuoksu, ettei tämmöisiä ihan pienessä tilassa voi tehdä, Heikkilä jatkaa.

Aulis Heikkilä on ollut aktiivisesti mukana Raision taideyhdistyksen toiminnassa vuodesta 1975 ja osallistunut usein Kesäkuvia-näyttelyihin, mutta Handmade in Raisio -näyttelyssä hän on mukana ensimmäistä kertaa.

Sastamalasta kotoisin oleva ja nykyään Pöytyällä asuva harrastajataiteilija ehti aikanaan asua Raisiossa 22 vuotta.

Kansainvälisistä kuvioista takaisin Raisioon

Marketta Lahtisen Sirkusäidin pyykkipäivä (2014) on ollut esillä myös Englannissa.

Yksi Raision Tilkkureiden perustajajäsenistä, Marketta Lahtinen, toi näyttelyyn Englannissakin näytillä olleen tilkkutyönsä Sirkusäidin pyykkipäivä (2014). Työ syntyi aikanaan Suomen ja Englannin välisestä tilkkuvaihdosta, jossa harrastajat lähettivät toisilleen nipun kankaita ja valmiisiin töihin oli määrä sekoittaa sekä suomalaisia että englantilaisia tilkkuja.

– Minulla oli tällainen aika graafinen tyyli ja Englannista tulleet tilkut taas olivat tosi sellaisia vauvamaisia. Sitten tuli idea, että kun sirkuslaiset kulkevat, äidin pitää välillä pestä pyykkiä ja sitä on ripustettu sitten sirkuksen rakennustelineisiin, Lahtinen selittää teostaan.

Tänä vuonna tilkkutöitä on näyttelyssä vähemmän kuin aiempina vuosina, sillä tilkkurit ahkeroivat keväällä 20-vuotisjuhliensa kunniaksi isot näyttelyt Raision kaupungintalolle, kirjastoon ja Vaisaaren koululle.

Vuodesta 1964 asti Raisiossa asunut Marketta Lahtinen on tilkkuillut jo pitkään.

– Olen ollut toimistotyössä koko elämäni ja minulle kehittyi krooninen jännetuppitulehdus. Siksi en voi neuloa tai virkata, mutta ompelukoneen käyttö onnistuu ja siksi tämä sopii minulle, hän kertoo.

Tilkkuilu on ikivanha perinne, jossa ollaan saatu hyödynnettyä vanhoista tekstiileistä hyvin säilyneet osat.

– Tilkkutöitä tehdään lähes joka puolella maailmaa, erityisesti Japanissa on todella kauniita töitä.

Janne Virtanen: SF-kollaasi (2017), puutaide mäntylankuille.
Tarja Muukka: Majakka ja Kuistitalo (2017), keramiikka.
Helena Salminiitty-Suominen: Raision venesatama (2017), öljy.

Janica Vilen