Paraislaiset Holkon sisarukset voitokkaita kansainvälisessä kuvataidekilpailussa

Rakettirepulla kärkisijalle!

Hiski, Kaisla ja Hilma Holkko toivat Paraisille menestystä lapsille ja nuorille suunnatusta kansainvälisestä Jugend Creativ -kuvataidekilpailusta. Kuva: Ragip Önsoy.

Hilma, 8, Kaisla, 10, ja Hiski, 6, Holkko toivat Paraisille menestystä kansainvälisestä lasten ja nuorten Jugend Creativ -kuvataidekilpailusta.

PARAINEN. Paraisilla asuva Hilma Holkko otti jo kolmannen voittonsa lapsille ja nuorille suunnatussa Internationaler Jugendwettbewerb -kuvataidekilpailussa kesällä. Samassa sarjassa Hilman kanssa kisannut isosisko Kaisla sijoittui toiseksi. Myös ensimmäistä kertaa kuvataidekilpailuun osallistunut pikkuveli Hiski tuli oman sarjansa toiselle sijalle.

Keksinnöt muuttavat maailmaamme -teemaisen kuvataidekilpailun voittajat valittiin 29. kesäkuuta Pariisin Disneylandissa. Paikallinen Osuuspankki Paraisilla järjesti juhlallisen kakkukahvitilaisuuden Holkon sisaruksille 17. elokuuta.

Hilman voittajatyö 9–10-vuotiaiden sarjassa oli tällä kertaa nimeltään Värikäs lento.

– Teoksessa oleva tyttö olen minä. Lennän siinä rakettirepulla, josta tulee vain kauniita sateenkaaren värejä, eikä lainkaan pakokaasua, esittelee Hilma työtään.

– Idean rakettireppuun sain Pikku Kakkosen Oktonautit-sarjasta. Rakettirepusta kurkkaa kissa, koska tykkään kovasti kissoista, lisää Hilma.

Hilma voitti oman sarjansa kansainvälisesti myös viime ja toissa vuonna eli hänelle tämä oli jo kolmas perättäinen voitto. Myös isosisko Kaislalleon kerääntynyt menestystä kilpailusta.

– Viime vuonna olimme molemmat omien sarjojemme ykkösiä. Silloin Hilma kilpaili vielä nuorempien 6–8-vuotiaiden sarjassa, sanoo Kaisla Holkko.

Kaislan tämän vuoden työssä yhdistyy pelimaailma ja tärkeä sanoma.

– Siinä on keksimäni Brush power -pelihahmo, joka saa lisäpisteitä ja sitä kautta lisävauhtia kilpailuun hampaita harjaamalla. Mitä enemmän harjaa, sitä pidemmälle pääsee, Kaisla selittää.

Ahkerat nuoret piirtäjät ehtivät harrastaa muutakin kuin kuvataiteita.

– Pikkuveljeni Hiski harrastaa kitaransoittoa ja jalkapalloa. Kaisla harrastaa kanssani telinevoimistelua. Instrumenteista sello on minun suosikkini kun taas Kaisla soittaa viulua. Minä piirrän ja askartelen ehkä kaikista meistä eniten, Hilma miettii.

Sisarukset kuulivat kuvataidekilpailusta alun perin äidiltään. Inspiraatiota ei Hilman mukaan ole ollut vaikea löytää.

– Tämänvuotisen työn idea oli valmiina päässäni heti, eikä teoksesta tarvinnut tehdä eri versioita, Hilma jatkaa.

Kuviksesta on ehtinyt muodostua jo tyttöjen yksi lempiaineista koulussakin: Hilman ja Kaislan toisena yhteisenä lempiaineena on matematiikka. Ensimmäisen luokan tänä syksynä aloittanut Hiski sen sijaan ei vielä ole kovin monella tunnilla ollut.

Ensi vuodelle sisaruksilla on jo selvät suunnitelmat.

– Osallistumme taas kuvataidekilpailuun ja kannustamme muitakin lapsia tekemään niin. Koska teema on joka vuosi eri, ja maalaamisesta ja piirtämisestä tulee niin hyvä mieli! innostavat Holkon sisarukset yhteen ääneen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman suurimpaan lapsille ja nuorille järjestettävään taidekilpailuun osallistuu vuosittain Suomen lisäksi lapsia ja nuoria Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä.

Tänä vuonna kansainvälisesti jo 48. kerran järjestettyyn kilpailuun osallistuivat kansallisten kilpailujen voittajatyöt, jotka mukailivat yhteistä Keksinnöt muuttavat maailmaamme -teemaa.Suomessa 42. kertaa OP Ryhmän, kuvataideopettajien ja koulujen yhteistyönä järjestettyyn kilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan lähes 20 000 lasta ja nuorta.

Teema inspiroi lapsia ja nuoria toinen toistaan yllättävämpiin tulevaisuuden keksintöihin, joihin lukeutuvat robotit ja koneet. Myös avaruuden kuvaaminen on ollut eräs yhdistävistä tekijöistä kilpailutöissä.