60-vuotias Loimu esittäytyy Raision kirjaston näyttelyssä

RAISIO. Raision kaupunginkirjastossa on 3.–28. syyskuuta esillä näyttely, jossa kerrataan 60 vuotta 14.9. täyttävän lentopalloseura Raision Loimun vaiheita. Esillä on mitaleita ja muita palkintoja, valokuvia, lehtileikkeitä ja pelivarusteita. Näyttelyssä on myös aikajana, johon on merkitty tärkeimmät tapahtumat vuosien varrelta.

”Me tulimme jäädäksemme!”

Kun Loimu alkoi panostaa tosissaan lentopalloon 1970-luvun alkupuolella, lentopallokulttuuria ei Turun seudulla juuri ollut. Määrätietoinen uurastus sai palkintonsa keväällä 1977, kun unelma noususta mestaruussarjaan toteutui. Loimu lähti ensimmäiseen mestaruussarjakauteensa tunnuslauseella ”Me tulimme jäädäksemme!”

Lauseen kauaskantoisuudesta kertoo, että Loimu on pisimpään yhtäjaksoisesti pääsarjassa pelannut lentopalloseura Suomessa ja miesten SM-sarjan/SM-liigan runkosarjan maratontaulukon kärjessä. Loimu on voittanut kuusi kultamitalia, kaksi hopeamitalia ja seitsemän pronssimitalia.

Jukka Kutilan aikakausi oli Loimun suuruuden aikaa

Loimun ensimmäinen mestaruussarjavalmentaja Jukka Kutila nosti seuran Suomen huipulle, ja Loimun nimi tuli tunnetuksi koko maassa. Kutilan vuosina 1977–1987 joukkue saavutti peräti yhdeksän mitalia ja huippuhetkinä 1982–1984 kolme peräkkäistä mestaruutta.

Seuraavan kerran Raisiossa juhlittiin Suomen mestaruutta kauden 1989–1990 päätteeksi, jolloin Vjatsheslav Platonov teki Loimusta mestarijoukkueen. Loimun muut mestaruuskaudet olivat 1996–1997 ja 2000–2001.

Neljä SM-kultaa voittanut Kari Kalin ja muita Loimu-legendoja

Oranssi-mustissa on vuosikymmenten varrella pelannut useita maajoukkue-edustuksiinkin yltäneitä pelaajia. Loimun pelaajalegendoja ovat urallaan 312 maaottelua pelanneen ja neljä SM-kultaa kasvattajaseurassaan voittaneen Kari Kalinin lisäksi mm. Jukka Rajakangas, Kai Rumpunen, Jussi Jokinen, Jouni Koskela, Janne Heikkinen, Marko Rantanen ja Ville Kakko.

Vuoden 2004 Suomen cupin voittoa oli tekemässä seuran kaikkien aikojen ulkomaalaispelaaja Diego Bonini, joka kahtena Loimu-kautenaan pelasi itsensä raisiolaisten sydämiin.

Loimun tuleva kausi on seuran 42. pääsarjakausi ja 60-vuotisjuhlakausi. Raision kaupungin urheilun lippulaivan toimintaan kuuluvat myös naislentopalloilu, seniorilentopalloilu sekä vahva junioritoiminta.