Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen vuotuinen voimannäyte Kirikalliolla

Iloinen iltapäivä oli nimensä veroinen

Sekä Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen sihteeri Kai Imppu ja puheenjohtaja Riitta-Liisa Valpola iloitsivat ”Iloisen iltapäivän” väkimäärästä, joka oli yli 150 henkeä.

Hyväntuulisia ihmisiä, yhteisruokailua ja -laulua, sketsejä, imitointia, yllätysohjelmaa, Mölyäijiä ja tanssimista. Sillä reseptillä on hyvä vastaanottaa syksy pyhärantalaisittain.

PYHÄRANTA. Yli 150 eläkeläistä kokoontui Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen järjestämään perinteiseen ”Iloiseen iltapäivään” sunnuntaina 12. elokuuta Kirikalliolla. Iltapäivän teemana oli merellinen Pyhäranta ja se näkyi muun muassa yhteisruokailussa, kun tarjolla oli kermaista kalakeittoa. Lisäksi kaikkiin pöytiin oli talkoilla veistetty kauniita kaarnalaivoja. Ohjelmassa oli myös merellistä musiikkia, jota tarjoilivat muun muassa Pertun Pojat sekä Mölyäijät.

– Yhdistyksemme on varsin vireä ja sen vajaasta kahdestasadasta seitsemästäkymmenestä jäsenestä mukana on aktiivisesti yli seitsemänkymmentä henkilöä, iloitsevat yhdistyksen puheenjohtaja Riitta-Liisa Valpola ja sihteeri Kai Imppu. Hän sanoo olevansa aktiivisesti mukana myös Mölyäijissä, jonka johdossa on Laitilan kirkkoherra Petri Laitinen.

– Se on kuoro, johon minäkin kelpasin saman tien, Imppu nauraa. Kuoroon pääsemisen ainut ehto on näet, ettei osaa laulaa.

Sekä Valpola, että Imppu pitävät juuri Iloisen iltapäivän kaltaisia tapahtumia tärkeänä Pyhärannassa. Se kokoaa yhteen pyhärantalaiset – asuinpaikasta riippumatta.

– Kuntahan on kolmiapila maantieteellisesti. Pohjoisosan kylät ovat jo osa Satakuntaa, kun taas etelämpänä ollaan pikemminkin vakkasuomalaisia. Mutta yhdessä olemme pyhärantalaisia, he tiivistävät.

– Kunnassa on aktiivisia koulupiirejä niin Ihodessa, Kaukka-Rohdaisissa sekä Reilassa. Nämä tapahtumat ovat yhteinen voimannäyte ja tapaamme tuttuja eri kylistä, Imppu sanoo.

– Tämäkin tilaisuus on omalta osaltaan yhteisöllisyyttä korostava, painottaa puolestaan Valpola.

Esillä teräsmummon pitsejä

Tapahtumassa oli myös esillä kädentaitajien töitä. Kirikallion sisätilan koristeluissa mukana olleet Esteri Ruohonen ja Pirkko Toivonen kertoivat auliisti myös pitsinnypläyksestä, jonka työnäytettä Ruohonen esittelikin uteliaille.

Ruohonen kertoo nyplänneensä 14-vuotiaasta lähtien ja pikaisella laskutoimituksella harrastusvuosia on kertynyt kaikkiaan 76. Ruohonen kun on 90-vuotias.

– Olen pitänyt pitsinnypläyskursseja Uudenkaupungin ja Laitilan kansalaisopistossa, mutta nyt ne ovat jääneet, kertoo Ruohonen, jonka oppilaaksi tunnustautuu myös Toivonen:

– Siitä taitaa olla viisikymmentä vuotta, kun Esteri minulle nypläystä ensimmäisen kerran opetti, hän nauraa.

Kumpikin sanoo olleensa mukana yhdistyksen toiminnassa sen perustamisesta lähtien.

– Taisi olla 1990-luvun alkua, kun se polkaistiin käyntiin, naiset muistelevat.

– Ja kyllä me aiotaan tulevatkin vuosikymmenet olla remmissä mukana. Tämä kun on niin hyvä ja mukava porukka pyhärantalaisia, Toivonen ja Ruohonen sanovat kuin yhdestä suusta.

Rainer Tähtinen