”Rinta rottingilla ensi-iltaan!” Mika Kujala on vaikuttunut paimiolaisten motivaatiosta

Paimion museonmäellä tullaan näkemään tänä vuonna suurmusikaali Suruttomat. Kuva: Merita Seppälä.

Paimion kesäteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmässä on luvassa on tragediaa, draamaa ja vauhdikkuutta elävän orkesterin tahdittamana – tuttuun tapaan idyllisellä Museomäen kesäteatterilavalla.

PAIMIO. Paimion kesäteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi on valittu Minna Canthin Työmiehen vaimo -näytelmän pohjalta tehty musikaali Suruttomat, jonka tulee ohjaamaan Turun Kaupunginteatterin lavoilla vuodesta 1991 näytellyt Mika Kujala (s.1960).

– Halusin valita sellaisen musikaalin, joka sopii nimenomaan Paimion kesäteatterin maisemaan. Sitten törmäsin Suruttomien tekstiin. Kun kuulin sen Matti Puurtisen musiikin, se oli sillä selvä, Kujala kertoo.

Tarinan keskiössä on Johannan, Riston sekä Homsantuun välinen kolmiodraama. Canth kirjoittaa näytelmässään rohkeasti ja kriittisesti niin alkoholiongelmista kuin miesten ylivallasta yhteiskunnassa. Suruttomat taas on käsikirjoittanut Sirkku Peltola.

– Musikaali on hyvin uskollinen Minna Canthin tekstille, mutta alkuun ja loppuun on lisätty kohtaukset nykypäivästä. Niissä kohtaavat Riston jälkeläiset, Kujala kertoo.

Lisäksi musiikki tuo tarinaan omat mausteensa.

– Musiikki korostaa näytelmässä nähtäviä voimakkaita tunteita ja tuo tarinaan myös iloa, hauskuutta ja riehakkuutta, Kujala selittää.

Ensi iltaan on enää muutama päivä aikaa ja treenit ovat Kujalan mukaan hyvällä mallilla.

– Paimiossa on hyvä tekemisen meininki kaikilla teatterin osa-alueilla. Täällä suhtaudutaan todella antaumuksella teatterin tekemiseen. Kyllä tässä voi lähteä rinta rottingilla ensi-iltaan, Kujala kommentoi.

Mika Kujala ohjaa Paimion kesäteatterin juhlanäytelmän. Kuva: Riina Immaisi.

 

Risto ja Homsantuu.

Lauluvoimaa löytyy

Musiikista vastaa tuttuun tapaan Outi Ollila, joka toimii kapellimestarina ja soittaa koskettimia. Hänen lisäkseen orkesterissa on rumpali, kitaristi, haitaristi ja viulisti.

Riston roolin tulee esittämään turkulainen Julius Kalliokoski. Johannaa näyttelee paimiolainen Miia Mäkinen ja Homsantuuta niin ikään paimiolainen Vilma Koskela.

– He kaikki ovat hyviä laulajia ja muutenkin joukosta löytyy lauluvoimaa, kehuu Kujala.

Näyttelijäkaartissa on myös viisi lapsinäyttelijää.

– Lasten kanssa pitää aina varmistau siitä, että harjoituksissa on hyvä ja turvallinen ilmapiiri. Mutta Paimiossa sellainen on koko ajan. Mitään ei tarvitse muuttaa, kun lapset tulevat paikalle. Ja näytelmää lapset elävöittävät paljon, Kujala toteaa.

Kymmenten musikaalien mies

Tällä hetkellä Kujala näyttelee Turun Kaupunginteatterissa Gandalfia. Se on hänen ammattiuransa sadas rooli. Näistä rooleista noin neljännes on musikaaleissa.

– On ne musikaalit kivoja, mutta toki tykkään tehdä kaikenlaista teatteria, Kujala kommentoi.

Syksyllä hänet tullaan näkemään Varissuo-musikaalissa.

Ohjauksia hänellä on takanaan kymmenisen kappaletta. Yksi Kaarinassa, kolme Salossa ja loput Tammelassa, josta Kujalan kiinnostus teatteriin on alun perin lähtenyt. Kujala on voittanut Turun kaupungin taidepalkinnon vuonna 2006 ja vuonna 2012 hänet palkittiin elämäntyöstään Turun teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinnolla.

Janica Vilen