Liedon Säästöpankki jakoi maanantaina 11. kesäkuuta 70 000 euroa paikalliseen hyvän tekemiseen. Tukea saivat muun muassa yliopisto, ammattikorkeakoulu, lasten leikkimaata suunnitteleva Peimari United ja valtakunnan korkeimpaan sarjaan noussut SB Naantalin P03-pojat.

Liedon Säästöpankin toimialueella vuoden 2018 Hyviä tekoja –tukea saivat:

Intoa! Yrittäjyystekokilpailu, Turun Yliopisto: 30 000e

Turun Ammattikorkeakoulu, Osaamisanti: 25 000e

Loimaan Palloseura, tekonurmikenttä Loimaalle: 5000e

Peimari United, liikunnallista toimintaa lapsille: 3 500e

Turun Kehitysvammaisten tuki ry: 2 000e

Liedon lukion opiskelijat: 1500e

SB Naantali P03: 1 000e

Turun Nappulaliiga: 1 000e

Aurajoen Nuorkauppakamari ja Turun Kaupunkilähetys ry: 1000e

LIETO. Liedon Säästöpankki lahjoitti 70 000 euroa hyvän tekemiseen eri Turun alueen kohteissa osana Säästöpankin valtakunnallista Hyviä Tekoja -kampanjaa. Summa jaettiin lapsiin ja nuoriin keskittyviin kohteisiin, jotka valittiin yleisöäänestyksen perusteella.

Yleisö ehdotti Säästöpankille Turun seudulta yli 90 kohdetta.

Ehdotettujen kohteiden määrä ilahdutti meitä tänäkin vuonna. Tarve hyvän tekemiselle ja rahalliselle tuelle on selkeä. Kuten aikaisempinakin vuosina, myös tänä vuonna saatu äänimäärä ei ollut ainoa kriteeri tuen saamiseen, vaan pienemmälläkin äänimäärällä oli mahdollista saada tukea, kun asia katsottiin hallituksessamme tärkeäksi. Tämänvuotisten lahjoituskohteiden teemaksi valittiin lapset ja nuoret, kertoo Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakala.

Suurin potti yliopistolle ja AMK:lle

Kaikki tämän vuoden palkitut samassa kuvassa.

Suurimmat tukisummat myönnettiin tänä vuonna Turun Yliopistolle Intoa! Yrittäjyystekokilpailuun sekä Turun Ammattikorkeakoululle. Turun Ammattikorkeakoululle tuki myönnettiin oppilaitoksen varainhankintaan, Osaamisantiin ja se suunnataan rahoituksen opetuksen tukemiseen.

Turun Ammattikorkeakoulu on meille tuttu kumppani ja olemme tehneet hyvää yhteistyötä heidän kanssaan kummioppilasyhteistyön merkeissä jo vuodesta 2011. Yhteistyö on antanut opiskelijoille harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen kautta mahdollisuuden opinnäytetyöhön ja jopa vakituiseen työsuhteeseen. Meitä yhteistyö on auttanut löytämään rahoitusalasta kiinnostuneita opiskelijoita sen lisäksi, että olemme voineet kasvattaa pankkialan tunnettavuutta ja kiinnostavuutta opiskelijoiden keskuudessa, summaa Hakala.

Tällä hetkellä Liedon Säästöpankilla on palkkasuhteessa kuusi henkilöä, jotka ovat työllistyneet kummioppilastoiminnan kautta ja lisäksi kesätyösuhteessa olevia opiskelijoita.

Ylipäätään on tärkeää, että talousalueellamme on laadukkaita oppilaitoksia ja että ne koetaan opiskelijoiden puolelta houkutteleviksi, Hakala toteaa.

Säästöpankkien toimintaperiaate poikkeaa liikepankeista.

Meillä ei ole osakkeenomistajia, joille keräämme voittoa, vaan osa voittovaroistamme käytetään Säästöpankkiperiaatteen mukaan paikallisen hyvinvoinnin tukemiseen. Tämä on ollut tehtävämme ja kunnia-asiamme jo koko yli 120-vuotisen historiamme ajan, Jussi Hakala avaa Hyvien tekojen historiaa.

Sauvoon lasten leikkimaa

Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakala (vas.) jakoi Peimari Unitedin puheenjohtaja Olli Dahlille ja edustusjoukkueen kapteeni Samuli Vihervirralle kunniakirjan ja 3 500 euroa.

Sauvossa ja Paimiossa toimiva Peimari United sai 3 500 euroa uuteen hankkeeseensa: lasten leikkimaahan. Lahjoitusta olivat Liedon Säästöpankilla vastaanottamassa seuran puheenjohtaja ja perustaja Olli Dahl sekä edustusjoukkueen kapteeni Samuli Vihervirta, joka on myös lasten leikkimaa -hankkeen isä.

Pyrimme seurana satsaamaan molempien paikkakuntien olosuhteiden ja lasten toiminnan kehittämiseen. Peimari Areena mielletään usein pelkäksi jalkapallohalliksi, mutta todellisuudessa tilat soveltuvat moneen muuhunkin toimintaan, Vihervirta taustoittaa.

Leikkimaa-toiminta pyritään saamaan käyntiin syys–lokakuun paikkeilla.

Apurahalla on tarkoitus hankkia leikkivälineitä. Tämä kattaa leijonanosan kaikista kuluista. Arvio on, että kokonaisuuteen menee noin 5000 euroa, kertoo Dahl.

Käytännössä konsepti tulee toimimaan niin, että Peimari Areena muutetaan lasten leikkimaaksi muutaman tunnin ajaksi kerran viikossa.

Siellä on 100-neliöinen ryhmäliikuntatila, johon suunnitellaan toimintaa 1–4-vuotiaille. Isommille 5–10-vuotiaille taas järjestetään erilaista tekemistä tekonurmikentälle, selittää Dahl.

Jos mukaan saadaan yhteistyökumppaneita, leikkimaa-tapahtumat tulevat olemaan täysin maksuttomia.

Ja vaikka maksua jouduttaisiin keräämään, se tulisi olemaan hyvin nimellinen, esimerkiksi euron per lapsi, he arvioivat.

Dahl kiittelee sauvolaisia siitä aktiivisuudesta, jolla kuntalaiset lähtevät aina mukaan talkoisiin, kiinnosti jalkapallo tai ei. Senkin vuoksi seura haluaa tehdä jotain, mikä antaa iloa kaikille kuntalaisille, ei pelkästään jalkapallon harrastajille.

Edustusjoukkue pelaa tällä kaudella Kolmosessa.

Lauantainen (9.6.) kotiottelu meni hyvin nappiin. Sitä ennen on ollut kolme voittoa, kolme tappiota ja kolme tasuria, eli aika ailahtelevaa on ollut. Mutta jos nyt menisi loppukausi vähän tasaisemmin, toivoo kapteeni.

SB Naantalin P03-joukkue pelaa valtakunnan tasolla

Hallituksen puheenjohtaja Jaakko Ossa ja toimitusjohtaja Jussi Hakala jakoivat SB Naantalin P03-joukkueen johtajille Vesa Norille ja Klaus Renforsille 1 000 euroa.

SB Naantalin 03-pojat saivat Liedon Säästöpankilta 1 000 euroa räjähdysmäisesti kasvaneisiin kuluihinsa. Joukkue on noussut valtakunnan korkeimpaan sarjatasoon, ja sitä myötä budjetti kasvoi kymmeniksi tuhansiksi euroiksi.

Joukkueenjohtajat Vesa Nori ja Klaus Renfors olivat Liedon Säästöpankilla vastaanottamassa lahjoitusta kiitollisina.

Tämä on Naantalin ainoa poikajoukkue, joka on koskaan pelannut mitään valtakunnallista sarjaa. Tytöt ovat kyllä pärjänneet valtakunnan tasolla ringetessä. Muilla valtakunnallisen sarjan joukkueilla on takanaan seuroja, joilla on aika paljon raskaampi koneisto. Meillä kaikki pyörii vapaaehtoisvoimin, he kertovat.

Kun pelataan valtakunnallista sarjaa, jo matkakuluihin uppoaa kosolti rahaa.

Matkakulut on ehdottomasti suurin menoerä. Toisena tulee kenttävuokrat. Naantalissa on kyllä yksi kenttä, mutta se on vajaamittainen ja lattiamateriaali on väärä, joten joudumme vuokraamaan aika paljon kenttävuoroja Turusta, joukkueenjohtajat kertovat.

SB Naantali on saanut salibandyliitolta erikoisluvan pelata vajaamittaisella kentällä, mutta kaikki pelit eivät sinne sovellu.

P03-poikien kausi alkoi pari viikkoa sitten fysiikan rakentamisella. Juhannuksen jälkeen alkaa harjoituspelit ja SM-karsinnat pidetään elokuun puolivälissä.

Joukkueessa pelaa 23 noin 15-vuotiasta poikaa. Naantalilaisten lisäksi pelaajia tulee muun muassa Maskusta, Turusta ja Raisiosta. Menestykseen on vaikuttanut joukkueenjohtajien mukaan paisti lahjakkaat pojat myös pitkäjänteinen ja järkevä tekeminen.

Janica Vilen