30-vuotias Maskun Palloseura juhli yli 200 hengen voimin

MaPS pääsi tuulettamaan ensimmäistä maaliaan jo juhlaottelun ensimmäisellä minuutilla.

30-vuotiaassa Maskun Palloseurassa on 650 pelaajaa. Pelaajamäärä on jopa 6,5 prosenttia kunnan asukasmäärästä. Väkilukuun suhteutettuna MaPS onkin Länsi-Suomen piirin suurin seura ja myös valtakunnallisesti mitattuna yksi suurimmista. Lauantaina tuo seura juhli kuluneita vuosia luonnollisesti jalkapallon parissa.

MASKU. Maskun Palloseuran 30-vuotisjuhlia vietettiin lauantaina 16. kesäkuuta minkäs muunkaan kuin jalkapallon merkeissä. Juhlapäivä keräsi Taponkedolle yli 200 ihmistä.

Päivä alkoi 07–08 tyttöjen piirisarjaottelulla. Puolen päivän aikaan kentällä nähtiin MaPS-legendojen näytösottelu. Ottelussa nähtiin muun muassa MM-kisoissa menestystä niittäneen Suomen U17-tyttöjen maajoukkueen raisiolainen valmentaja Marko Saloranta, jolla on takanaan yli 300 peliä MaPSin paidassa.

Tapahtumassa vieraili paljon myös MaPSin kasvatteja. Muun muassa NHL:ssä pelaava nousiaislainen jääkiekkoilija Mikko Rantanen pelasi junnuna futista MaPSissa ja tuli juhlaan kunnioittamaan kasvattajaseuraansa.

Varsinaisessa juhlaottelussa MaPSin edustus kohtasi Rauman Pallo-Iirot. MaPS pääsi juhlimaan avausmaaliaan heti ensimmäisellä peliminuutilla, mutta sama vire ei kantanut loppuun asti. Pallo-Iirot vei voiton lukemin 2–4. MaPSin molemmista maaleista vastasi Jari Oksanen.

Juhlapäivän päätti kentän puolella Maskun Palloseuran A-junnujen peli TPS/2 joukkuetta vastaan, joka päättyi niin ikään 2–4. Sen jälkeen juhlia jatkettiin sisätiloissa yhteisellä MM-kisastudiolla ja karaokella.

Kolmosen MaPS – Pallo-Iirot käynnissä Taponkedolla.

Logo, nimi ja paita huokuvat historiaa

Juhlapuheen piti Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piirin piirijohtaja ja MaPS:n perustajajäsen Jouni Koivuniemi. Hän totesi puheessaan, että 30 vuotta sitten tehdyt pohdinnat, jotka johtivat jalkapalloon keskittyvät seuran perustamiseen, osuivat oikeaan.

Maskun Katajalla oli vahva rooli myös jalkapallotoimijana, mutta aika alkoi olla kypsä siihen, että jalkapallon kannatti irtaantua seuran yleistoiminnasta, Koivuniemi muisteli puheessaan.

Samalla myös Maskun Nappulaliiga alkoi pohtia omaa rooliaan ja pian kävi selväksi, että Maskussa kannattaa olla yksi vahva seura, jossa voi pelata vauvasta vaariin, hän jatkoi.

Koivuniemi oli seuran alkuaikoina innokas pelaaja, valmentaja ja seuratoimija, joka suunnitteli myös MaPSin logon.

Varmasti on monta mielipidettä siitä, miten se on niin sanotusti aikaa kestänyt, mutta siitä huolimatta toivon, ettei MaPSissa jatkossakaan pohditaan logon vaihtamista. Itselleni ainakin kerran hyväksytty logo on pyhä asia, joka kertoo seuran historiasta.

Oma ajatukseni oli silloin se, että logosta pitää näkyä, mistä lajista on kysymys ja lisäksi historiaa Maskun Katajasta ja Maskun Nappulaliigasta. Nappulaliigan logosta napattiin Maskun aiemmasta vaakunastakin tuttu haavan lehti ja Maskun Katajan kanssa yhteistä historiaa kunnioitetaan vihreällä värillä, Koivuniemi kertoi.

Nimi oli Esko Salosen keksimä ja kaikkien hyväksymä. Pelipaidan vihreä–valkoisesta värityksestäkin oltiin heti yhtä mieltä, mutta raidallinen siitä tuli sattumalta. Alun perin seuralle oltiin nimittäin tilattu ruutupaidat.

Mutta kun sarjat olivat jo alkamassa saimme urheilukaupasta tietää, että vihreä–valkoisten ruutupaitojen valmistaminen oltiin lopetettu. Päädyimme hätäratkaisuna raitapaitoihin ja hyvä niin. Samanlaisia ei juurikaan ole tullut vastaan. Pelipaita ja sen väri ovat seuralle pyhä asia. Joissain seuroissa yksittäiset joukkueet ovat halunneet teettää omia pelipaitojaan. Onneksi MaPSissa kaikki joukkueet kunnioittavat seuran alkuperäistä paitaa, Koivuniemi kiitteli.

Maskun Palloseuran puheenjohtaja Valtteri Roiha ja juhlapuheen pitänyt perustajajäsen Jouni Koivuniemi jäivät juhlallisuuksien jälkeen seuraamaan edustuksen peliä.

Iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys

Koivuniemen mukaan suomalaisen jalkapallon arvot ovat iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys.

Toivon, että ne näkyvät myös Maskun Palloseuran arjessa.

Puheensa päätteeksi hän antoi MaPSille lahjaksi säkillisen jalkapalloja.

Toivon, että ne tulevat kovaan käyttöön ja että vastustajan verkko pullistuu, kun MaPSin pelaajat tykittävät niitä maaliin.

Maskun Palloseuran toimistosihteeri Inka Varjonen laskeskeli, että juhlaotteluun saapui yli 200 ihmistä.

Janica Vilen