Eloisa Naantali ryhtyy tuumasta toimeen

Uuden Elona-yhdistyksen hallitukseen kuuluvat naantalilaiset Kristiina Sunell (vas.) ja Johanna Haverinen kutsuvat kaikki mukaan keskusta-alueen kehittämistoimiin. Kuvat: Ragip Önsoy.

Uusi Elona-yhdistys kutsuu kaikki Naantalin keskustan kehittämisestä kiinnostuneet yksityishenkilöt, yrittäjät ja yhdistysaktiivit osaksi työryhmäänsä.

NAANTALI. Naantalissa vietettiin toukokuun lopulla uuden Elona-yhdistyksen järjestäytymiskokousta. Eloisa Naantali -sanoista muodostuvan Elonan tarkoituksena on yhdistyksenä toimia elävän, turvallisen ja viihtyisän kaupunkiympäristön hyväksi.

Yhdistyksen hallituksessa vaikuttavat naantalilaiset yrittäjät Susanna Stolpe, Johanna Haverinen ja Kristiina Sunell.

– Toimintamme painopistealueena on kehittämistä kaipaava Naantalin keskusta-alue, johon myös kovin hiljaiselta vaikuttava torikin kuuluu, Sunell sanoo.

Haverisen ja Sunellin mukaan ideoita on paljon, mutta toteuttajia ei ole tähän mennessä niinkään ollut.

– Tuumailusta toimeliaisuuteen pyrkivä yhdistyksemme on tutkaillut kehittämisideoita, joita löytyi isot kasat muun muassa Seutusanomien puolitoista vuotta sitten toteuttaman torikyselyn tuloksena. Seuraavaksi kutsumme koolle keskustan kehittämisryhmän, jonka pääpaino on tekemisellä ja tuloksilla, ei puheilla ja aikomuksilla, he toteavat.

Yritysesittelyjä ikkunoihin

Luvan he ovat jo hankkineet Skanskalta entisen S-marketin ikkunoiden koristelemiseen.

– Siinä on ollut pitkään jo harmaanruskeat paperit ikkunoissa. Maisemaa tylsistää entisestään bunkkerin purkutyöt, jotka on määrä suorittaa kesäkuun aikana. Ajatuksena on ilahduttaa ohikulkijoita ja samalla tuoda esiin naantalilaisia yrityksiä ja yhdistyksiä ikkunoihin kiinnitettävillä julisteilla, Haverinen kertoo.

Yhdistys on jo tiedustellut Naantalin kaupungilta torin tilannetta. Toritoiminnasta vastaava kaupungin viheryksikkö ei itse järjestä toimintaa tai tapahtumia torille, vaan luo edellytyksiä eri tahoille järjestää asiakkaita ja yleisöä kiinnostavia tapahtumia ja myyntiä.

– Aamupäivällä toria virkistäviä torimyyjiä voisi olla illallakin paikalla, jotta paikka ei ammottaisi tyhjyyttään. Myös yhteisesti sovittavat päivät, jolloin torin ympärillä olevat yritykset pitäisivät ovensa auki pidemmälle iltaan, ovat edelleen kannatettavia, itsekin torin kupeessa yritystä pyörittävä Haverinen summaa.

– Naantalin kaupungin nettisivuilla olevalla kysymystorilla tiedustellessamme mahdollisuutta erilaisille kioskitoiminnoille, yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi vastasi, että torikahvilan kanssa kilpailevaa toimintaa, kuten esimerkiksi jäätelökioskia ja vohvelivaunua, ei voi torille tuoda, lisää Sunell.

Työmaita ja joukkoliikennemuutoksia

Elonan aktiivien huolena ovat keskustasta karkaavat palvelut.

– Posti muutti jo vuosi sitten K-supermarket Elleniin, joka otti nyt kesäkuun alusta alkaen harteilleen myös Naantalin Matkahuolto-asiamiehen palvelut, he sanovat.

Bunkkerissa toimineen Grilli-kahvila Ulla Maaritin lopetettua toimintansa 31. toukokuuta, uutena grilliyrittäjänä on 1. kesäkuuta alkaen aukioloaikojaan iltayhdeksästä aamuyöhön perjantaisin ja lauantaisin laajentanut Naantalin torikahvila Pikku-Lotta. Lisäksi purettavan linja-autoaseman vieressä aukeaa uusi lounaskahvila Cafe Suntown 11. kesäkuuta.

Nykyiset päätepysäkit linja-autoasemalla jäivät 4. kesäkuuta alkaen pois käytöstä ja korvautuivat pysäkeillä Aurinkotien varressa Tuulensuunkadun liittymän läheisyydessä. Terveyskeskuksen puoleiselle pysäkille saapuvat linja-autot Turusta. Samalta pysäkiltä myös lähdetään saariston suuntaan. Vastakkaisen puolen pysäkki on lähtöpysäkki Turun suuntaan mennessä. Tälle pysäkille puolestaan saapuvat linja-autot saariston suunnasta.

Myös taksiasema joutui siirtymään purkutöiden tieltä Tuulensuunkadun ja Ratakadun liittymän läheisyyteen, entisen Kirjakauppa Birgitan kulmaukseen.

– Muutos ei ole aina pahasta, mutta sen mukanaan tuoma välivaihe tyhjine tontteineen on, Elona-yhdistyksen Sunell ja Haverinen tuumaavat.

TA-Yhtiöihin kuuluvat Taova Oy ja TA-Asunnot Oy alkavat rakentaa syksyllä kerrostaloasuntoja purkutuomion saaneen linja-auto- ja taksiasemana toimineen Bunkkerin kortteliin.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttua täsmennetty 7.6. kello 9.30 Pikku-Lotan aukioloaikojen osalta.