Kauppa-auto kaartaa Sipilänmäelle

Parisuhteiden keitos ja tarinoiden pysäkki

Kauppa-auto on kyläläisille kohtaamispaikka, menneen ja tulevan tienristeys. Kuva: Elina Haavisto.

KAARINA. Sipilänmäen kesäteatterissa saa tänään 6. kesäkuuta ensi-iltansa Kauppa-auto nimeä kantava esitys. Kaarinan Piikkiössä toimivassa Lions Club Piikkiön ylläpitämässä kesäteatterissa pyörähtää samalla käyntiin 39. kesä.

Komediallisen tarinan on kirjoittanut Markku Pölönen, jonka näytelmäteksteissä esiintyvien hahmojen elämä on aivan muuta kuin harmaata peruskauraa, ja replikointi sen mukaista.

Ohjauksesta Sipilänmäellä vastaa nyt jo 11. vuotta peräkkäin Elina Haavisto.

– Kauppa-auto edustaa hyvän tuulen teatteria, jota Sipilänmäessä tuttuun tapaan teemme. Teksti sijoittuu alun perin Savo–Pohjois-Karjala -akselille, mutta juonenkulkua johdatteleva katsaus tyhjeneviin kyliin voisi olla ihan mistä päin Suomea tahansa, Haavisto tiivistää.

Musiikilla ryyditetyssä komediassa kauppa-auto kaartaa syrjäkylälle, keskelle ei mitään. Pienen kylän asukkaat koittavat pysyä mukana kohinalla muuttuvassa maailmanmenossa.

– Kauppa-auto on musiikinmakuinen muistimatka 1970-lukua henkivälle kohtauspaikalle, jossa mennyt ja tuleva ovat liki toisiaan, Haavisto sanoo.

– Olen vaihtanut kaikki alkuperäiset biisit uudempiin pop-kappaleisiin, joista suurin osa sijoittuu ajalle 70-luvun jälkeen, mutta jotka mielestäni sopivat näytelmän teemaan, lisää Haavisto.

Mukana on kahdeksan harrastajanäyttelijää yhdeksässä roolissa.

– Pääosin lavalla nähdään tuttuja kasvoja menneistä näytelmistä, mutta mahtuupa joukkoon yksi uusi sipilänmäkeläinenkin, kertoo Haavisto.

Esityskautta jatkuu perinteiseen tapaan heinäkuun alkuun asti. Esityksiä on yhteensä 16, joista iso osa on jo varattu täyteen.

– Meillä on tapana aloittaa harjoitukset verrattain aikaisin, marraskuussa, jotta ei tulisi niin kiire juuri ennen esityskautta, Haavisto toteaa.

Kataiina Mäkinen-Önsoy