Kansainvälistä huomiota Paraisten Malminranta-hankkeelle

Asemakaavamuutoksen luonnostelu pitkällä

Paraisten kaupungin Malminranta-arkkitehtikutsukilpailun voittaneet Schauman Arkkitehdit ja Schauman & Nordgren Architects osallistuvat Berliinissä heinäkuussa alkavaan Nordic Urban Spaces -näyttelyyn Paraisten eteläistä rantaa kehittävillä Pargas Maritime Limestone Landscape -havainnekuvillaan. Kuva: Schauman Arkkitehdit ja Schauman & Nordgren Architects.

Pargas Maritime Limestone Landscape tai tuttavallisemmin Malminranta on Paraisten kaupungin hanke, jolla kaupunki haluaa kehittää kaupungin eteläisessä keskustassa sijaitsevan vierasvenesataman alueesta houkuttelevan olohuoneen korkealuokkaisine satamapalveluineen.

PARAINEN. Pohjoismaiden suurlähetystöjen yhteisessä näyttelytilassa Saksan Berliinissä on 6.7.–28.9. esillä pohjoismainen Nordic Urban Spaces -näyttely. Berliinin teknillisen yliopiston TU Berlinin kanssa yhteistyössä toteutettavaan pohjoismaisen kaupunkikehityksen ja arkkitehtuurin näyttelyyn osallistuu muun muassa Pargas Maritime Limestone Landscape tai tutummin Malminranta-hanke Paraisilta.

Suunnitelman ovat työstäneet turkulainen Schauman Arkkitehdit Oy ja suomalais-tanskalainen Schauman & Nordgren Architects, joiden Pargas Maritime Limestone Landscape -ehdotus voitti Paraisten kaupungin syksyllä 2016 järjestämän arkkitehtikutsukilpailun.

Ehdotukseen pohjautuvan uudistetun vierasvenesataman alueen mahdollistavan kaavan vireilletulosta kuulutettiin lokakuussa 2017. Malminrannan asemakaavamuutoksen laatiminen aloitettiin marraskuussa. Muutos käsittää korttelin 1, viereiset puisto-, uimaranta ja pysäköintialueet sekä osia venesatama- ja vesialueista Kalkholmenin kaupunginosassa Paraisilla.

Asemakaavamuutos vaiheessa

Paraisten kaupungin kaavoitusarkkitehti Turkka Michelsson kertoo, että hanke on juuri nyt jäissä maanomistajan toiveesta, mutta voi nytkähtää eteenpäin hetkenä minä hyvänsä.

– Asemakaavamuutosta on luonnosteltu melko pitkälle ja se on saanut hyvän vastaanoton. Suuri osa muutosalueesta on yksityisessä omistuksessa ja kaavanmuutos on käynnistetty yksityisen maanomistajan aloitteesta, sanoo Michelsson.

Michelsson on toiveikas hankkeen etenimisen suhteen, koska alueen kehittäminen on linjassa Paraisten keskustan kehittämistavoitteiden ja strategian kanssa.

– Kokonaisuudessa kaupungin vastuulle jäävä yleisten alueiden osuus on huomattava. Noiden alueiden toteutumiseen vaikuttaa puolestaan se, miten yksityinen maanomistus ja siitä tehtävä maankäyttösopimus kehittyy, lisää Michelsson.

Kalkkikivi muotoilun identiteettinä

Ideahahmotelmiin on sisällytetty muun muassa satamatoimisto, sauna, rantakävelyraitit, leikkipaikka, pysäköintipaikat, hotelli ja uimaranta. Koko idean punainen lanka on loopiksi nimetty rantaraitti, joka houkuttelee ja ohjaa alueella liikkuvia, ja johon kaikki muut toiminnot tukeutuvat.

Suunnitelman mukaan keskustan eteläosat nivoutuvat turvallisen torin, puistot ja ranta-alueet yhdistävän kävelyraitin avulla yhteen yhtenäiseksi kaupunkimiljööksi.

Alueen strategisen suunnitelman lisäksi ehdotuksessa esitetään myös rakennussuunnitteluperiaate, joka perustuu kaupungin historialliseen ja kulttuuriseen kontekstiin. Historiallinen kalkkikaivos ja sen suuri kerrostettu avoin maisema toimivat inspiraationa rakennussuunnittelussa. Ehdotuksessa esitetyt kerrostetut toimintamaisemat, jotka koostuvat urheilu- ja leikkikentistä, rannasta, laiturista ja kävelykadusta, on aseteltu eteläiseen rantaan louhosmaisesti.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Paraisten vierasvenesatama. Kuva: Ragip Önsoy.