Järjestyksessään yhdeksännet nykymuotoiset Venemessut valloittivat Naantalin vierasvenesataman 25.–27. toukokuuta helteisissä tunnelmissa.

NAANTALI. Naantalin kesänaloituksena toukokuun viimeisenä viikonloppuna paikkansa vakiinnuttanut Naantalin Venemessut oli menestys. Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levannon mukaan sekä näyttelyvieraat että näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä aurinkoisen viikonlopun antiin.

– Täpötäyteen rantaan houkutti väkeä uivan venenäyttelyn lisäksi ensimmäinen Saaristo Areena -tapahtuma, jonka järjestämisestä vastasi Naantalin kaupunki ja tuottamisesta edustamani yritys, Levanto sanoo.

Ensi vuonna on luvassa jo kymmenes toimintavuosi.

– Näissä tunnelmissa on hyvä lähteä suunnittelemaan juhlavuoden messuja, lisää Levanto.

Saaristomeripalkinto Metsähallitukselle

Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen erikoissuunnittelija Henrik Jansson vastaanotti Naantalin Venemessuilla julkistetun Saaristomeripalkinnon. Kuva: Ragip Önsoy.

Venemessujen perjantaisissa avajaisissa julkistettiin Metsähallitus Saaristomeripalkinnon saajaksi. Perusteena palkinnon myöntämiselle on Metsähallituksen pitkäjänteinen työ satama- ja saarikohteiden ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Metsähallitus on rakentanut viihtyisiä ja turvallisia vierassatamia historiaa ja luontoa kunnioittaen. Lisäksi Metsähallitus on ollut mukana kehittämässä Saaristomeren kansallispuiston alusliikennettä.

Tiesitkö?

Naantalin Venemessuilla 5. kertaa jaettu Saaristomeripalkinto myönnetään vuosittain taholle, joka omalla toiminnallaan on edesauttanut veneilykulttuurin ja -olosuhteiden kehittymistä. Tänä vuonna kunniamaininta meni Metsähallitukselle. Aikaisemmin palkinto on myönnetty Venepoliisille, Pidä Saaristo Siistinä ry:lle, Baltic Sea Action Groupille sekä Suomen Purjehdus ja Veneily ry:lle.

– Metsähallitus hoitaa ja suojelee valtion mailla olevia luonnonsuojelualueita, sekä niiden retkeilyyn liittyviä rakenteita. Turvaamme samalla luonnon monimuotoisuutta ja tuotamme käyttäjille maksuttomia palveluja retkisatamiin. Tietoa kulttuuriperintökohteista, joihin Itämerikin kuuluu, keräämme vedenalaisilla ja -päällisillä tutkimuksilla, palkinnon vastaanottanut Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluissa erikoissuunnittelijana työskentelevä Henrik Jansson kertoo.

Veneilyn harrastuksekseen mainitsevan Janssonin on pitänyt monena vuonna tulla Naantalin Venemessuille, mutta vasta tänä vuonna aie kävi toteen.

– Tämä on hieno ja erityislaatuinen tapahtuma uivan venenäyttelynsä ansiosta. Veneet pääsevät oikeuksiinsa niille ominaisessa ympäristössä, iloitsee Jansson.

Meripelastajat valmiudessa

Naantalin Seudun Meripelastajien Harri Lehmusto esitteli P/V Lähitapiola V-S -alusta ja Trossi-jäsenpalvelua. Kuva: Ragip Önsoy.

Naantalin Seudun Meripelastajat esittelivät toimintaansa P/VLähitapiola V-S-aluksellaan, joka oli kiinnitetty lähtövalmiuteen presidentin laiturin päähän.

– Uusia jäseniä kaipaamme aina vapaaehtoisten meripelastajien joukkoomme. Tällä hetkellä jäseniä on vähän vajaa 600, joista lähemmäs 100 on mukana aktiivimiehistössä ja parikymmentä on kipparin tehtävissä. Liittyä voi sekä maakravut että tottuneemmatkin veneilijät, vuonna 1987 Naantalin Seudun Meripelastajissa vapaaehtoisena isänsä jalanjäljissä aloittanut Harri Lehmusto toteaa.

Viime vuonna lanseerattu Trossi-jäsenpalvelu tuo Lehmuston mukaan turvallisuutta vesillä liikkumiseen.

– Tehtäviä kesässä on keskimäärin 50–60 kappaletta. Suurin osa eli 60 prosenttia hälytyksistä tulee Trossi-jäsenpalvelun kautta, ja loput meripelastuskeskuksen kautta. Trossin jäseneksi liittynyt saa apua tarvitessaan hinauksen lähimpään suojasatamaan maksutta sekä apua korjaajan hankintaan, niin Suomen kuin Ruotsin, Norjan ja Tanskankin alueilla, Lehmusto jatkaa.

Toimintaa satama-altaan täydeltä

Kuva: Mika Ala-Vesa.

Extreme Lifen Vadim Nekhaevin Flyboard ja Jetpack -näytöksistä saatiin nauttia osana lauantain ohjelmaa. Video upeista lennoista löytyy Seutusanomien Facebook-sivulta.

Venemessujen sunnuntai huipentui extreme-tähti Lauri Keräsen maailmanennätysyritykseen veden päällä ajettavalla Water MX -moottoripyörällä. 76 km/h tuloksen mittasi venepoliisi ja suoritus on taltioitu Guinnessin ennätystenkirjan vaatimalla tavalla. Tarkoituksena on hyväksyttää Keräsen ennätysajo viralliseksi ME-tulokseksi. Epävirallinen maailmanennätys 80 km/h on italialaisen Luca Colombonnimissä.

Katariina Mäkinen-Önsoy