Saaristo Areenasta tuhdit eväät saaristomatkailuun

Veneilyturvallisuus ja saaristomeren hyvinvointi vahvasti läsnä Naantalin Venemessujen ja Saaristo Areenan superviikonlopussa

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n veneilykoordinaattori, koulutuspäällikkö Mirja Rosenberg esittelee tuoretta Purjehdustaidot-kirjaa, joka on pitkään puuttunut Suomesta. Kuvat: Ragip Önsoy.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Saaristo Areena kokosi Suomen eturivin asiantuntijat Naantalin Kaivohuoneelle ja yleisö sai nauttia mielenkiintoisesta ohjelmakokonaisuudesta.

NAANTALI. Naantalin kaupungin ja Naantalin Venemessujen yhteistyössä järjestetyn kaksipäiväisen Saaristo Areenan teemoina olivat saaristo- ja rannikkomatkailu sekä veneilyturvallisuus.

Tervetuliaissanat lausui Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen toivotti vieraat tervetulleiksi Suomen ensimmäiseen Saaristo Areenaan, joka järjestettiin viime viikonloppuna samaan aikaan jo perinteeksi muodostuneen Naantalin Venemessut -tapahtuman kanssa.

– Naantali on maamme vilkkaimpia matkailukaupunkeja, jonka saaristo on merkittävä kohde kansainvälisestikin. Saaristo Areenan teemat ovat ajankohtaisia, sillä jatkuvasti kehittyvissä vierassatamissa vietetään yhä enemmän aikaa. Nyt on aika olla hereillä ja vastata veneilijöiden tarpeisiin, toteaa Mutanen.

– Osana matkailun pitkän tähtäimen masterplania vanhassa kaupungissa on jo käynnistynyt äänimaailma- ja valaistussuunnittelu, lisää Mutanen.

Purjehdustaidot korkealla – markkinointiin satsausta

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (SPV) veneilykoordinaattori, koulutuspäällikkö Mirja Rosenberg sanoo, että suomalaisten purjehdustaidot ovat kansainvälisesti mitattuna korkealla tasolla.

– Usein isoin haaste on se, että ei ylipäätään uskalleta lähteä vesille. Ennen vesillä liikkumisen taidot opittiin omilta vanhemmilta, nyt se kulttuuri on päässyt kuihtumaan kasaan. Suomessa purjehdustaidot kuitenkin ovat edelleen korkealla turvalaitteiden tason ja navigointiosaamisen ansiosta. Täällä on vain se haaste, että koulutuksen tasoa ei oikein osata markkinoida ulkomaille, Rosenberg kertoo.

Rosenberg toimitti yhdessä suomentaja Mirja Kytökarin kanssa SPV:n vuoden vaihteessa julkaiseman monipuolisen Purjehdustaidot-kirjan. Alkuperäisteoksen Royal Yachting Associationin (RYA) Yacht Sailing Techniques on kirjoittanut arvostettu ja tunnettu veneilytoimittaja ja -kirjailija Jeremy Evans.

Purjehdustaidot on visuaalinen kirja, jossa käsitellään kuvin turvallisen purjehtimisen keskeiset tiedot ja taidot sekä otollisimmat purjehduspaikat aloittelijalle.

– Purjehdustaidot on hyvä opas aloittelevalle purjehtijalle, ja sopii mainiosti myös purjehduksen kurssikirjaksi. Teoksen aloituskuvassa on paikallisesti hyvin tuttu paikka Nauvosta, seurojen kommodoreja SPV:ssä kouluttava Rosenberg jatkaa.

Tiesitkö?

Seuraavaksi saaristo-, rannikko- ja vesistöalueiden yhteisiin asioihin palataan saaristopolitiikan 70-vuotisjuhlaseminaarissa, joka järjestetään 4.–5. kesäkuuta Turussa. Tilaisuudessa ovat esillä erityisesti saaristopolitiikan historiaan ja tulevaisuuteen, alue-, kunta- ja maakuntapolitiikkaan, monipaikka-asumiseen sekä saaristo- ja vesistöalueiden asemaan uudella EU-ohjelmakaudella liittyvät asiat.

Valtakunnallista saaristo-ohjelmaa 2017–2019 viedään eteenpäin paikallisesti ja ministeriöissä. Seuraava asetus saaristokunnista ja saaristo-osakunnista annetaan syksyllä 2019.

Itämeri on yhteinen asia

Saaristo Areenassa puhtaan Saaristomeren turvaamisesta keskustelivat tutkimuskeskus Merikotkan Tarja Javanainen, John Nurminen -säätiön Marjukka Porvari, kansanedustaja Saara-Sofia Siren, Central Baltic PortMate -projektin Heikki Koivisto ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n Aija Kaski. Juontajana toimi Ylen toimittaja Lassi Lähteenmäki.

Itämeren ravinnekuormituksen vähentämistalkoot on panelistien mukaan kaikkien asia, ei pelkästään rannikkokaupunkien asukkaiden. He myös näkevät matkailuelinkeinon potentiaalisena kehityskohteena saaristossa. Yhtenä ratkaisuna he esittävät Naantalin kaupungissa hyväksi todettua mallia, jossa vierasvenesatama on vuokrattu yrittäjille pitkällä sopimuksella. Kaupunki myös kannustaa Naantalin Vierasvenesataman yrittäjiä investoimaan muun muassa vesistön puhtauteen palkitsemalla heitä vuokraleikkauksilla.

Keskustelussa otettiin kantaa myös veneiden pohjissa käytettyihin maaleihin, joiden

myrkkypitoisuus tekee hallaa ympäröiville vesille ja sen eliöille. Panelistien mukaan kannattaisi ottaa mallia esimerkiksi Ruotsista, jossa myrkkyvaikutukseen perustuvien maalien käyttämistä valvotaan tiukemmalla seulalla. Puhujat summasivat, että koska myrkkymaalien käyttäminen ei ole Suomessakaan välttämätöntä, niistä voidaan hyvin luopua.

Puhtaan saariston turvaamisesta Saaristo Areenassa keskustelivat tutkimuskeskus Merikotkan Tarja Javanainen (vas.), John Nurminen -säätiön Marjukka Porvari, kansanedustaja Saara-Sofia Siren, Central Baltic PortMate -projektin Heikki Koivisto ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n Aija Kaski. Puheenjohtajana toimi Ylen Lassi Lähteenmäki.

Avoimella keskusteluareenalla kysyntää

Naantalin saaristolautakunnan hallinnoimana ja Varsin Hyvä ry:n rahoittamana Leader-hankkeena toteutetulla Saaristo Areenalla todettiin olevan vahva tilaus, vaikka tänä vuonna yleisö jäikin odotettua pienemmäksi. Ihmiset viihtyivät aurinkoisena päivänä enemmän ulkona venemessujen puolella.

Tapahtuman tiedottaja Ville Vuorio kertoo, että kävijätutkimuksen mukaan yleisö saapui Areenalle Turun Seudun lisäksi Porin, Tampereen ja Helsingin suunnalta.

– Kävijä- ja näytteilleasettajakyselyn yhteenvedon perusteella Saaristo Areenaa kannattaa jatkaa tulevinakin vuosina. On toinen asia, millaiseen muotoon tapahtuma jatkossa kehittyy. Keskusteluja jatketaan kaupungin kanssa edelleen, Vuorio lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Naantalin Saaristo Areenan keskustelut löytyvät Yle Areenasta.