Kurittulan koulun peruskiveen muurattiin myös digiaikaa

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Runola (vas.), kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Salo ja kunnanjohtaja Arto Oikarinen saivat muistoksi mukaan muurauskauhan.

Vanha ja homeinen Kurittulan koulu purettiin loppuvuodesta 2016. Viime keväänä uusi valtuusto hyväksyi uuden koulun rakentamisen, syksyllä allekirjoitettiin urakkasopimus ja nyt ollaan tässä vaiheessa. Peruskivi on muurattu ja rakennuksella on katto päänsä päällä. Koulutyön on määrä alkaa uusissa tiloissa elokuussa 2019.

Kurittulan koulu

– Urakan arvo on 11,9 miljoonaa euroa ja koulu kokonaisuudessaan tulee maksamaan 14,9 miljoonaa euroa.

– Koulun on suunnitellut arkkitehtitoimisto ARKKITEHDIT von BOEHM – RENELL OY, Helsingistä.

– Rakennuksen pinta-ala on 6122 m² ja tilavuus on 32.400 m³.

MASKU. Maskussa vietettiin perjantaina 25. toukokuuta Kurittulan koulun peruskiven muuraustilaisuutta. Tällä kertaa peruskivi muurattiin vasta harjannostajaisten jälkeen. Seremoniaa varten oli liikuntasalin lattiaan jätetty aukko, joka sai juhlassa arvoisensa täytteen: päivän lehtiä, kunnanhallituksen päätöksen koulun rakentamisesta, koululaisten tekemää materiaalia sähköisessä muodossa ja lopuksi vielä muistikortin, johon oli kuvattu juhlan siihenastinen kulku.

Tilaisuudessa kuultiin Kurittulan koulun oppilaiden musiikkiesitys ja kosolti puheita.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Runola puhui tervetuliaissanoissaan uudesta uljaasta ja modernista koulusta ja muistuttaa, että sitä pitää myös hoitaa, jotta historia ei toistaisi itseään.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Salo toivoo, että koulun aktiivinen käyttö tulee osoittamaan kunnanvaltuuston päätöksen oikeaksi.

– Rakentamispäätös ei ollut yksinkertainen, hän kertoo viitaten äänestyksiin rakennuksen sijainnista ja liikuntasalin koosta.

Salo harmittelee niiden lasten kohtaloa, jotka ovat jo kolmatta vuotta parakeissa ja ehtivät siirtyä Hemminkiin ennen kuin uusi koulu valmistuu. Mutta muuten hän katsoo tulevaisuuteen erittäin positiivisin mielin. Hän uskoo, että koulusta tulee myös kuntalaisten kohtaamispaikka.

– Uudet opiskelutilat ovat toimivia vaikka yhdistysten kokousten pitämiseen, ja liikuntasalista tulee nyt sellainen, että siellä voi järjestää kansallisen tason kisoja esimerkiksi lentopallossa ja salibandyssä, hän selittää.

Kutsuvieraiden joukossa oli pääosin kuntapäättäjiä, kunnan työntekijöitä ja rakentajan edustajia.

Jari Runola kertoo myös, että alueelle yritetään kaavoittaa lisää asutusta. Koulun tilat on mitoitettu 500 oppilaalle, mutta alkuun oppilaita on tulossa 450.

– Projekti on nyt käynnissä. Yritämme kaavoittaa pientaloja tähän ihan koulun läheisyyteen. Tämän päivän suuntaus on se, että tehdään vähän pienempiä tonttejakin. Kaikki eivät enää jaksa hoitaa isoa pihaa, hän toteaa.

Nyt molemmat jo huokaisevat helpotuksesta. 15 miljoonan euron projekti on hyvällä mallilla. Kuntapäättäjille näin isojen päätösten teko ei ole ollut helppoa.

– Meidän talousalijäämä oli valtava viime valtuustokauden alussa. Sitten pamahti vielä koulujen sisäilmaongelmat. Kunnan velkataakka kasvoi valtavaksi. Ryhmien kanssa mietittiin pitkään kokousten ulkopuolellakin parasta ratkaisua ja nyt voi olla tyytyväinen ja todeta, että hyviä päätöksiä on tehty, Maija Salo sanoo.

Jari Runola on samoilla linjoilla.

– Töitä on tehty ja tiukkaa linjaa pidetty. Mutta nyt pulinat pois ja mennään eteenpäin, hän toteaa.

Kahden rehtorin johdolla syksyä 2019 kohti

Kurittulan rehtorit Miia Syrjämäki ja Hannu Lehto laskivat säiliössä peruskiveen päivän lehtiä, kunnanhallituksen päätös koulun rakentamisesta, koululaisten tekemää materiaalia sähköisessä muodossa ja lopuksi vielä muistikortti, johon oli kuvattu juhlan siihenastinen kulku.

Kurittulan koulun rehtorit Hannu Lehto ja Miia Syrjämäki aloittivat seremonian laskemalla valitut tavarat säiliössä kivijalkaan. Sen jälkeen kunnan edustajat, koulun henkilökunta, oppilaskunnan edustajat, rakentajan edustajat ja kutsuvieraat pääsivät muuraamaan.

Hannu Lehto keskittyy parhaillaan remonttiin ja Miia Syrjämäki johtaa koulutyötä hänen sijaisenaan. Lehto kiittelikin maljapuheessaan Syrjämäkeä siitä työstä, jota hän on koulun eteen tehnyt rakennustyön aikana. Nähtäväksi jää, kuka uutta koulua alkaa johtaa syksyllä 2019, sillä Lehto on juuri saavuttanut eläkeiän.

Uuden koulun suunnittelussa on huomioitu sekä oppilaiden että opettajien ajatukset.

– Oppilailta ollaan saatu hyvinkin lennokkaita ideoita uima-altaasta lähtien, mutta ne mitä toteutetaan liittyvät suurimmaksi osaksi kalustuksen ja pihan suunnitteluun, Syrjämäki kertoo.

Lehto on tyytyväinen siihen, miten paljon opettajat ovat saaneet osallistua.

– On siirretty seiniä, määritelty värejä, valittu kalusteita. Talosta tulee hyvin muunneltava. Tänne tulee 32 siirrettävää seinää. Tilat voidaan pilkkoa normaaleiksi 63 neliön luokiksi tai yhdistää isommiksi tiloiksi. Rakennukseen tulee minimaalisesti käytävätilaa. Sen sijaan on oppimisaulatilaa, Lehto esittelee.

Oppilaskunnan edustajat Sanni Siltala ja Julia Vaulajoki toivat tilaisuuteen vielä oppilaiden terveiset.

– Vanha Kurittulan koulu oli kiva koulu, mutta uusi koulu tulee olemaan vielä upeampi oppimisympäristö meille ja kokoontumispaikka kaikille kuntalaisille. Uskomme, että siitä tulee miellyttävä ja läheinen koulu, jota voi ylpeänä esitellä vieraspaikkakuntalaisille kavereille, he sanovat.

Hyvät opettajat ovat Suomen ylpeydenaihe

Oppilaskunnan edustajat Sanni Siltala ja Julia Vaulajoki pääsivät myös muuraamaan tulevan koulunsa peruskiveä.

SRV Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Juha Toimela on on tehnyt paljon töitä myös ulkomailla. Kansainvälisissä työympäristöissä häneltä on usein kysytty, mikä on suomalaisen koulumenestyksen salaisuus. Siihen hän on aina vastannut, että opettajat.

– Rakennusalan ammattilaisen näkökulmasta on ikävä todeta, että Suomen koulukiinteistöt eivät ole ollenkaan sillä tasolla kuin opettajat. Maskussakaan koulurakennus ei täyttänyt edes turvallisen koulun vaatimuksia. Monet kunnat ovat nyt merkittävän haasteen edessä. Kyseessä on isot investoinnit, hän toteaa.

Hän toivoo, että nyt rakentuvat tilat inspiroivat oppimaan ja houkuttelevat Maskuun myös uusia asukkaita.

– Rakennusurakka on pilkottu useampiin pienempiin urakoihin ja mahdollisuuksien mukaan käytämme paikallisia urakoitsijoita. Näin varmistamme, että lähialueen tekijät saavat työmaalta töitä, hän sanoo.

Kurittulan koulun oppilaat esiintyivät juhlatilaisuudessa.

Janica Vilen