Pieneläinsairaala Vettori avasi ovensa Raisiossa

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mikael Granholm esittelee Vettorin uusia tiloja Maskussa asuvalle pyhä birma -rotua edustavalle Caitylle. Kuvat: Ragip Önsoy.

Uusien tilojen myötä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen pieneläinpäivystys muutti huhtikuun lopulla Eläinsairaala Vettorin tiloihin Purokadulle.

Tiesitkö?

Pieneläinsairaala Vettori kuuluu Univetin ja Evidensian yhdistymisen jälkeen Evidensia Eläinlääkäripalveluihin, joka on puolestaan vuoden 2017 alusta alkaen ollut osa eurooppalaista IVC-konsernia.

Vettorilla on noin 25 000 potilasta vuodessa. Suurin (~60 %) osa potilaista on koiria.

Punkkikausi on käsillä. Lemmikkieläimet ovat erityisesti keväällä alttiita myös talvipiiloistaan esiin luikertelevien käärmeiden puremille.

RAISIO. 20-vuotisen historian Raisiossa omaava Vettori tekee paluun Purokadulle, jossa sen tarina alkoi vuonna 1998. Kaupungin ensimmäinen yksityinen eläinlääkäriasema kasvaa muuton myötä pieneläinsairaalaksi, joka toimii täyden palvelun sairaalana ja erikoistuvana poliklinikkana, jossa on jatkossa valmiudet muun muassa suorittaa keinonivelleikkauksia sekä tarjota jatkohoitoa.

Koko ajan töitä on tehty lähes samalla porukalla samalla tavalla eli eläintenhoito ja -lääkintä edellä aina tärkeimpänä asiana, Vettoria johtava pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mikael Granholm kertoo.

– Ala on muuttunut hurjasti siitä ajasta, kun valmistuin eläinlääkäriksi reilu 20 vuotta sitten. Ensinnäkin diagnostiikka on kokenut ison kehitysaskeleen, esimerkiksi tänä päivänä eläinsairaalan vakiokalusteisiin kuuluvaa ultraäänilaitetta oli silloin yksi kappale ja sekin yliopistolla tiukasti vartioituna, Granholm lisää hymyillen.

Myös pieneläinten rooli perheessä on kohentunut huomattavasti viime vuosikymmeninä: niistä on tullut perheenjäseniä, joiden terveydestä pidetään huolta siinä missä muidenkin.

– Potilaisiimme kuuluu kaikki lemmikkieläimiksi luokiteltavat pieneläimet eli kissat, koirat, kanit, jyrsijät, linnut ja liskot. Niiden terveyttä vaalitaan nykyään entistä paremmin ja tuodaan klinikalle useammin, Granholm sanoo.

Eläinlääkäri Marika Virtasen ja hoitaja Oona Mäkiniemen hammashoidossa skotlanninterrieri Ansa.

Tuplasti isommat tilat

Vettorissa hoitotiloja on yli 900 neliömetriä, kun edellisissä tiloissa Kreetankujalla neliöitä oli 400. Potilaita vastaanottavat Evidensian Raision ja Turun eläinlääkäriasemilta tuttu, osaavista eläinlääkäreistä, hoitajista ja asiakaspalvelijoista koostuva, hoitotiimi.

– Teemme ortopedisia tutkimuksia ja leikkauksia huippudiagnostiikalla. Pystymme sairaalaolosuhteissa tarjoamaan nopean hoidon akuuttia apua tarvitseville potilaille. Käytössämme ovat muun muassa CT- eli tietokonetomografialaite, niveltähystyslaitteisto, kattava ortopedinen välineistö sekä ortopedinen leikkaussali, Granholm kertoo.

Rauhallinen ja hygieeninen ympäristö

Maskulaisen Katja Vesan pyhä birma Caity on tuttu kissapotilas Raision Vettorissa.

Uudessa eläinsairaalassa on kiinnitetty erityistä huomiota hygieniaan ja turvallisuuteen.

– Uuden sairaalan tilat on suunniteltu niin, että infektiopotilaille on oma sisäänkäyntinsä. Kissoilla on omat odotus-, leikkaus- ja heräämötilat, jotta muut eläimet eivät pääse niitä hermostuttamaan, Granholm jatkaa.

Sekä Evidensia Raision ajanvaraukset että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen pieneläinpäivystys siirtyivät Vettoriin huhtikuun lopulla. Täysin valmista uusissa tiloissa on Granholmin mukaan parin viikon päästä.

Katariina Mäkinen-Önsoy